Hirdetés

Tökösebb, vadabb – Premieren a Jaffa 68 új EP-je

Lángoló Premier

A Jaffa 68 zenekar 2020-ban lépett ki a nagyközönség elé, februárban kiadták első kislemezüket, az Észlelés lecserél-t, majd nyár közepén a Lesz című dalukkal hívták fel magukra a figyelmet. Most egy új EP-t dobtak össze, melyet Kátrány-ra kereszteltek. Az öttagú bluesrock-zenekar ezúttal is Beke Istvánra bízta a masterelést, és billentyűs hangszereken is ő hallható a dalokban.

Pék Bálint „PéBé” gitáros:

Hirdetés

„Erre a kislemezre a tökösebb, vadabb számainkból válogattunk, amik az eddig megtarthatott koncertjeinken megmozgatták a közönséget. Az alap mocskos, blues-os hangzást funkys, groove-os elemekkel ötvöztük, és mind az ötünk belevitte a maga ízlését, eszerint alakítva, nevelve az egyébként riffközpontú dalokat. A zárószám viszont egy lassabb, érzelmesebb, érzékenyebb téma, elüt a másik három koszosabb, alvilágibb, számomra neonoir hangzásától, hangulatától.”

Gál László Balázs „Chungus” gitáros

„A műfaji diverzitásunk tudatos, megpróbáltunk minél több elemet megragadni és saját szájízünkre alakítani. Funk, alter, pop jöhet minden, még lehet a reggea-ig is el fogunk jutni. Emiatt mind a négy szám másként csenghet, de megvan bennük a közös is. Minél jobban bezárnak minket, mi annál jobban kinyílunk, kíváncsi vagyok mi lesz, ha a végén még ki is engednek”

Nem is húzzuk, itt az EP, alatta pedig a dalokról szólnak a tagok:

PéBé:

„A nyitószám, a Csakalátvány egy bluesrock nóta, ami ehhez híven a két egymást kiegészítő, és egymásra épülő gitár játékától, pilinckázásától kaphat gyújtást. Fontos a két gitár közti harmónia, ettől erősebb, telítettebb a hangzás. Azon áll, vagy bukik az egész, hogy a két marha, esetünkben Laci és Én jól rezonáljanak.”

Fehér Tamás „Toma” énekes

“A Csakalátvány szövege, egy sötét realitást mutat, ahol közel sem mindenki egyenlő, van, aki lemarad, és csak annyi jut neki, hogy bámulja azokat, akik szerencsésebben jártak. A bámuló kieszi a lelkedet, annyira vágyna rá, hogy te legyen, ugyanazt, vagy legalább valami hasonló látványt nyújtson, mint te.”

Demeter Áron „Ceres” dobos

„A szám maga a budapesti underground hangulatban. Megeleveníti a nagy budapesti aluljárók eszenciáját éjszakánként.”

Toma:

„A Most még miénk a tér egy kapcsolat lassú, szinte érzékelhetetlen elmúlásáról szól, ahogyan másodpercről másodpercre vonszolja magát a vég felé. Szűkül a levegő a szobában. A torzított akusztikus gitár, és a teltebb hangzású billentyű pedig erősít a dal atmoszféráját.”

PéBé:

„A harmadik dal, az Ihlettolvaj, nekem tiszta 80-as évek hangzású, a 80-as évek pedig király. Ebben a számban éltük ki leginkább a funky vagy funk-rock iránti szerelmünket, de groove elemeket is pakoltunk bele. Itt nagyon a lüktetésre, és a riffre építettünk, de úgy hogy közben folyjék a dal.”

Toma

„Az Ihlettolvaj a szerencse és az ihlet párhuzamáról szól. Mindkettő ott van, aztán két takkal később már sehol. Hangzásra vidám, de megvan benne a bluesos mocskosság. Ez az a szám az eddigiek közül, ami leginkább megfogja a jaffa hangzását, ami leginkább előre mutat, merre tart a zenekar”

Ceres

„Szerintem mindegyik dalban megvan az a pont, ami berántja az embert, de az Ihlettolvaj-ban leginkább. Végig táncolható, pattogós, mint amikor biciklizel, majd jön a lejtő és csak hasítasz lefelé”

PéBé

 „A zárás, a Csak repültem veled a függésről szól, függetlenítve attól, hogy a függés tárgya egy személy-e, vagy szenvedélyek. Mindkét esetről tulajdonképpen, amit tapasztal, megél az ember. A „sokszor érzek vágyat, mikor téged itt-ott látlak” sor összefoglalja az érzést. Az egyik első dal, amit írtam, tartalmilag pedig nekem eddig ez a legszemélyesebb dalunk. Mikor először vittem le próbára, csak Lacus és Ceres volt még ott, és órákon keresztül csak ezt játszottuk, repültünk vele, ott kapta a címét is, nagyon emocionális, szentimentális volt az egész.”

Ceres

„A dal verséi olyanok mintha a refrént készítenék elő. Mint amikor kapsz egy ajándékot, de nem tudod mi van a dobozban, amikor meg beindul a refrén, az a pillanat amikor kibontod, és valami feldolgozhatatlanul király dolgot találsz benne.”

Gácsi Benedek „Benő” basszusgitáros:

„Lehet itt bármilyen pandémia, mi csak csináljuk az albumokat.”

Kommentek

Bárkinek lehet vinyl hangelemeze, a Bandcamp segít mindenben

Csak egy sikeres kampány kell hozzá, a többit intézi a Bandcamp, kockázat nélkül.

Lady Gaga énekli a himnuszt, de a Foo Fighters és Bruce Springsteen is fellép Joe Biden beiktatásán

Aztán színpadra lép még John Legend, Justin Timberlake, Jon Bon Jovi és Demi Lovato is.
35,017KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
719FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Élőben a törökfürdőből – Premieren a Kerekes koncertfilmjének egyik dala

A 200 000 darab aranyozott mozaikkal burkolt kupola alatt, a medencében épített színpadon rögzítették a Live: Water címre hallgató koncertfilmjüket.

A Tudósok operát ír Kim Dzsong Un felkérésére

A Phenjani Operaház különös felkéréssel kereste meg az ideológiailag radikális, elkötelezetten el nem kötelezett Tudósok összművészeti művészegyüttest.

Az élesre késelt ellenfénytől a medveszakállcibálásig – Telódemóval jelentkezett az Unholy Sativa

Underground premierünk mondhatni jutalom az év végén az ilyesmire fogékonyaknak. Egy telefon, egy mikrofon, meg egy pár rakéta, de ezt már csak mi tesszük hozzá.
00:29:57

STEREOCHROME Episode 03 // Jónás Vera – Itt a Lángoló és a Compact Tv közös sorozatának harmadik része

A harmadik részben Jónás Vera mondja el, mire is kellett vécépapír-guriga az oviban, hogy már gyerekkorában előadásokat tartott, hogy miért zavarja a exhibicionizmus és még sok másról beszél.

Tekerd meg az Animával! – Albumpremier: 20 éves dalt szedett szét és rakott össze 17 remixer 

Itt a Tekerd meg és táncolj, amin 17 remixer dolgozza fel, illetve át a zenekar 20 évvel ezelőtti dalát.
Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Westernnel tért vissza a Middlemist Red, de hogyan? – lemezkritika

Előrelépést is jelent a Middlemist Red történetében, vagy csak egy új fejezetet? Megpróbáljuk megfejteni.

Minden meghallgatással egyre jobb – Az új Trottel LP-ről

Oké, ez már nyilván nem az, amit a rock és punk puristák elbírnak, de attól még jó és úttörő.

Sziporkázó mesétől az etno-remixig – Három lemez terítéken

Odaadó igyekezet a művészi magas fok megvalósítására.

Már majdnem igaz zenekar – Meghallgattuk az új Killer Be Killed-lemezt

Kezdenek összeérni Max Cavalerával a mastodonos, Dillinger Escape Plan-es, converge-es tagok.

Az élet kiteljesedése – Meghallgattuk a Makám, a Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák és Guessous Mesi új albumát

Olyan lemezekkel rukkoltak elő, amik önnön létükkel húzzák alá, hogy az élet a költészet tükrében tud igazán kiteljesedni.

Beszámolók

Zenés tábor a hegyen – Ilyen volt a vírus szülte Fekete Zaj Fesztivál

  Baromi jól indult ez az év vagy legalábbis elég jónak nézett ki koncertfelhozatalban. Még februárban is azon lamentáltunk Fekő kollégával, hogy milyen durva lesz...

Egy hallásplasztikai sebész naplója – Ilyen volt a Swansról szóló dokumentumfilm

Ha már dokumentumfilmről van szó, hadd kezdjem két személyes élménnyel. 1986-87 körül találkoztam először a Swans-szal, egy agyonmásolt kazettán, amit egy régi cimborám mutatott meg...

Mély férfibánat a magas elefántcsonttoronyból – Leprous, Klone @ Dürer Kert, 2020.II.19.

A Leprous-szel a tavalyi Pitfalls lemez miatt ismerkedtem meg közelebbről. Tudtam róluk azelőtt is persze, de a kiállás, a műfajmegjelölés, a kritikai visszhang és...

Ria-Ria-Eufória – Five Finger Death Punch, Megadeth @ Papp László Sportaréna

  Az avokádó (Persea americana) a babérfélék (Lauraceae) családjába tartozó, örökzöld, alacsonyan elágazó, terebélyes ágrendszerű, 10–20 méter magas fa. Fehérjében és olajokban dús termése 2016-ban a Kárpát-medencében önkéntelenül...
Audiópartnerünk

A sport jobb helyzetből indult a világjárvány alatt, mint a zene

Így is új dolgokkal kellett kísérletezni, de a szurkolók könnyebben elfogadták a változásokat.

Bárkinek lehet vinyl hangelemeze, a Bandcamp segít mindenben

Csak egy sikeres kampány kell hozzá, a többit intézi a Bandcamp, kockázat nélkül.

Lady Gaga énekli a himnuszt, de a Foo Fighters és Bruce Springsteen is fellép Joe Biden beiktatásán

Aztán színpadra lép még John Legend, Justin Timberlake, Jon Bon Jovi és Demi Lovato is.

2020-ban egymásra találtak a zenészek és a technológia

A legnagyobb sztárok szentségeltek a telefonjukkal, és az applikációkkal, hogy kapcsolatban maradhassanak a közönséggel.