Hirdetés

Több tízmilliós támogatás kaptak zenei klubok, a Dürer Kert nem érti, hogy ők miért nem

Az ősszel az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából és a Petőfi Irodalmi Múzeum szakmai közreműködésével az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő nyílt pályázatot hirdetett az 500 fő feletti koncerthelyszínek létesítmény-üzemeltetésének és fejlesztésének támogatására, ami nyilván összefügg azzal, hogy a koronavírusjárvány által leginkább sújtott iparágak közé tartozik a zeneipar.

Hirdetés

Olyan klubok nyertek maximum 30 millió forintos infrastrukturális támogatást, mint a Barba Negra, az Akvárium Klub, az A38, a Fonó, a Szimpla Kert, a tokaji Fesztiválkatlan, a miskolci Helynekem, a debreceni Roncsbár stb. (a teljes lista itt van PDF-ben).

A Dürer Kert viszont nem kapott semmit, pedig ők is kértek támogatást, ráadásul ők azok, akik a járvány után már nem térhetnek vissza az eredeti helyükre, mivel ott beindult a régóta terítéken lévő ingatlanfejlesztés, így költözniük kell, szóval a járványon felül még ez is sújtja őket. A Dürer Kert egyébként soha nem szólalt meg a költözésük körül rendre fellángoló, sokszor politikai vitában, most viszont nem hallgattak, közleményt adtak ki a Facebookon:

A poszttal nem az volt a céljuk, hogy azokat kérdőjelezzék meg, akik kaptak, hiszen a Dürer Kerthez hasonlóan a többi klubnak, koncerthelyszínnek is égető szükségük van a támogatásra az életben maradáshoz.

Nem tőlük sajnáljuk, hanem szeretnénk megérteni, hogy vajon a Dürer miért nem került bele ebbe a körbe, hiszen mind a koncertek számában, mind férőhelyek tekintetében, mind a fennállás idejét tekintve az élmezőnybe tartozunk a pályázók között.

Ahogy írják, a posztjuk célja, hogy egyrészt felhívják a figyelmet a művészek, koncerthelyszínek, zeneipari dolgozók és vendéglátósok teljes kiszolgáltatottságára. Másrészt, arra is, hogy az ígért segítség sem olyan egyértelmű.

A mostani, szakmailag érthetetlen határozat egy szomorú példa arra, hogy hiába döntött a kormány a segítség mellett, a végrehajtás átláthatatlan és a jószándék mellett számos nyugtalanító kérdést vet fel.

A Dürer Kert üzemeltetői szeretnék, ha megismerhetnék és nyilvánosak lehetnének a döntnökök általuk is ismeretlen szempontjai, de az is fontos számukra, hogy eddig is politikamentesen üzemeltek, és ez továbbra is így lesz, mert hisznek a művészet és a kultúra szabadságában.

Volt egyébként másik támogatási program is kluboknak, ahol a minimum 50 fő és maximum 500 fő férőhely közötti koncerthelyszínek létesítmény-üzemeltetésének és fejlesztésének támogatására osztottak ki maximum 9 millió forintot, és azon ezek a klubok nyertek (PDF).

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,784KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
743FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk