Hirdetés
Hirdetés

Tizenegy a 2972-ből – Művészetek Völgye programajánló

Ahogy a címből is kikövetkeztethető, idén 10 nap alatt közel 3000 produkció, koncert, kiállítás, látni-, nézni-, hallgatni- és átélnivaló várja az ország legnagyobb összeművészeti fesztiváljának közönségét. A 33. Művészetek Völgye 2024. július 19 és július 28 között kerül megrendezésre, a megszokott módon Kapolcson, Vigántpetenden és Taliándörögdön – mi pedig ajánlunk néhány izgalmas programot a teljesség igénye nélkül.

Hirdetés

Ónodi Eszter- Juhász Gábor: Film-Zene – Színház színpad – Templom, 07.19. péntek – 16:00

A méltán híres és népszerű színésznő Ónodi Eszter és az országosan elismert Gramofon- és Artisjus-díjas jazzgitáros Juhász Gábor duója különleges programnak ígérkezik. Dalokat adnak elő az életről, a szerelemről, a fájdalomról, az örömről. Az esten elhangzanak Juhász Gábor átdolgozásában Karády Katalin örökzölddé nemesedett dalai és visszatekinthetünk Eszter csillogó filmes szerepeire, megidézve a fllmekben elhangzott ikonikus dalokat.

Anna Anderluh (AT) – Harcsa Veronika x MOME Udvar, 07.19. péntek – 21:00

Az osztrák Anna Anderluh dalai az abszurditás, a merészség és a hülyeség szükségességéről szólnak. Zenéjét, ami amely hidat képez a gyengéd költészet és a kemény társadalomkritika, az egyszerű, törékeny dalok és a kísérleti vokális improvizáció között, „megrepedt popként” jellemzi. Az énekesnő humora és érzékenysége talál varázslatot a látszólag jelentéktelen részletekben, amelyek bármiféle további csiszolás nélkül ragyognak át dalain. Ahogy hallgatjuk, olyan szokatlan hangok maradnak meg bennünk, amelyek nem sietnek sehová, és nélkülözik az önmagáért való látványosságot, folyamatosan fejlődnek, és nem hajlandóak azt a benyomást kelteni, hogy készen vannak. Mert ami kész van, unalmas.

Orlek (Si) – Világzenei Udvar – Kocsor Ház, 07.20. szombat – 16:30

Az Orlek zenekar Zagorje ob Savi-ból származik, a település a szlovén bányavidék, és egyben az ország kellős közepén található. A zenekar a nevét a város legszélén elterülő dombról kapta. Zenéjük a „rock`n`roll” és „folk punk polka rock” keveréke. Sokszínű hangszerelésű dalaikban a hagyományos rockhangszerek mellett rézfúvós szekciót és harmonikát is alkalmaznak, szövegeikben gyakoriak a szociális és humoros fordulatok, a bányászok kemény munkájára és életére jellemző kifejezésekben gazdag szövegek. A zenekar nagyon kommunikatív, gyorsan teremt kapcsolatot, koncertjük garantáltan jó szórakozást jelent majd a látogatóknak, érkezzenek az ország és világ bármely tájáról.

Ki táncol komolyzenére? – Beethoven és Schumann kamaradarabjai táncbetétekkel – Egyetemi Udvar, 07.21. vasárnap – 16:15

Klasszikus zenei darabokra nem szokás táncolni – ennek ellenére tele vannak mozgással, dinamikával! Erre a mozgalmasságra szeretné ráirányítani a közönség figyelmét ez a koncert. Deák Hanna (cselló) és Kovács Luca (zongora), valamint Naszer Tamara (cselló) és Forgó Benjámin (zongora) zeneakadémista tanulók duói táncművész hallgatók koreográfiáival egészülnek ki.

Karosi Júlia Quartet – Magyar Jazz Szövetség Udvara, 07.22. hétfő – 18:00 

Karosi Júlia egyéni hangvételű vokális műsorával a hazai és külföldi színpadokat is bejárta az elmúlt évtizedben. Az énekesnő a klasszikus zene felől érkezett a jazzbe, ami nemcsak magas szintű énektechnikájában, kifejező tónusaiban, de választott zenei világán és repertoárján is nyomot hagyott. Saját szerzeményei mellett előszeretettel nyúl népdalokhoz és klasszikus szerzők darabjaihoz Bartóktól Kodályon át Gershwinig – azonban ezekben az átiratokban is mindig a személyesség érdekli, az, amit a jazz eszközkészletének segítségével saját magáról és mai világunkról elmesélhet. Előadásában Kodály Epigrammái, a Mikrokozmosz darabjai és Bartók döbbenetesen gyönyörű kórusműve, a Bánat is olyan, az improvizációra és kísérletezésre egyaránt alkalmas, közép-európai örökzöldeknek hatnak, mint Gershwin mára sztenderdizálódott művei, a Summertime vagy az I got the Rhythm. Mindezen zenei inspirációk esszenciája pedig az énekesnő saját szerzeményeiben hallható: a Hidden Roots, a Stroller of the City Streets, valamint a 2020-ban megjelent, nemzetközi szaklapok által méltatott Without Dimensions című szerzői albumok dalai a kiváló alkotó- és zenésztársakkal folytatott közös munka során válnak igazán sajáttá, olyan jazzdarabokká, amelyek bármely színpadon megállják a helyüket Japántól New Yorkig. A Without Dimensions című albumon Júlia állandó magyar zenésztársai mellett a többszörös Grammy-díjas New York-i gitáros, Ben Monder is közreműködött. A dalok egyedi megközelítésben adnak betekintést zenei örökségünkbe, hiszen Júlia saját szerzeményei Bartók és Kodály-átdolgozásokkal ötvöződnek. A lemez komoly szakmai elismerésben részesült külföldön: a Jazz Weekly oldalán a hét albumának választották, amerikai és a legjelentősebb német nyelvű jazz-magazinok pozitív kritikája mellett a BBC Music Magazine is négy csillagosra értékelte.

FREAKIN’ DISCO – Lőtér x Közlekedési Múzeum, 07.23. kedd – 22:00

A Freakin’ Disco zenéje egyszerre mély, táncos és elszállós. Instrumentális elektronika. Koncertjeik elemi ereje magával ragad és kirepít az űrbe. A zenekar harmadik lemezének első felvezetője a Grammy díjas Steve Dub producerrel (The Prodigy, The Chemical Borthers, UNKLE, stb) készült Face Yourself, melyhez Hajdu Szabolcs rendezett klipet. A dalról és a klipről a megjelenés után itthon és külföldön is sok helyen írtak.

VÖLGYIMPRÓ – Szirtes Edina Mókus & Blue sPot – Kenderkert, 07.24. szerda – 14:00

Délutáni jam session, ahova a Blue sPot zenekar naponta más-más vendégzenészt hív szabad rögtönzésre, legendás bluesok és megzenésített versek feletti összekacsintásra. Nincs főpróba, mindennap premier.

Szirtes Edina Mókussal készült tavalyi interjúnkat itt olvashatod!

Dante: Pokol, Színház színpad – Templom, 07.25. csütörtök – 16:00

Dante hétszáz évvel ezelőtt, 1321-ben, a halála évében fejezte be az Isteni színjátékot. Előadásunk Dante misztikus utazásának azt a részét mutatja be, amelyben a Poklot járja végig Vergilius vezetésével, és olyan bűnösökkel találkozik, akik nemcsak saját korukra hatottak, hanem életük és haláluk számos tanulságot tartogat az utókor számára is. Mértéktelenek, csalók, megtévedt szerelmesek, tolvajok, gyilkosok, öngyilkosok, jósok, hízelgők, nyerészkedők, viszályszítók, árulók jelennek meg burjánzó összevisszaságban a pokolbeli tájakon, köztük Dante politikai ellenfelei is, akik akár a mi kortársaink is lehetnének. A kalandos történet különböző mozzanataihoz mindenki más-más asszociációkat társít aszerint, hogy kinek-kinek mit jelent a Pokol a 20-21. században.

MÖRK – PEMA Udvar, 07.26. péntek – 23:30

A Mörk soul és funk alapokra épülő zenét játszik, mely elgondolkodtató társadalmi, pszichológiai és hétköznapi témában íródott dalszövegekkel, improvizációval és más stílus elemekkel együtt egy különleges zenei élményt nyújt a hallgatónak.

Németh Juci – G. Szabó Hunor duó minikoncert – POKET zsebkönyvek udvara, 07.27. szombat – 19:00

A különböző formációkból (Budapest bár, The Qualitons) jól ismert zenészek, akik a magánéletben is egy párt alkotnak, együtt lépnek színpadra. Műsorukban saját szerzeményeik mellett múltbéli kedvenceikből válogatnak, melyeket sajátos felfogásban és hangszereléssel adnak elő. Németh Juci – ének, fuvola, gitár, basszusgitár, ütőhangszerek, billentyű, G. Szabó Hunor – ének, gitár, basszusgitár, dobok

A HANGOK TITKOS ÉLETE – Interaktív gyerekkoncert – PEMA Udvar, 07.28. vasárnap – 14:00

Fekete János Jammal egyszemélyes nagyzenekarának hangszerei mind ott lapulnak a torkában. A zenész nemcsak mondja, de meg is mutatja, hogy szájjal minden utánozható: a kinyíló ajtó vagy a fékező autó hangja, de még akár a zuhanyzó sűrű zajai is. A pódiumon ezúttal életünk hangjai jelennek meg, azok a hangok, amelyeket már meg sem hallunk, mert annyira természetesek számunkra. De mi történik, ha nem a megszokott módon találkozunk velük? Figyeljünk csak egy kicsit: zene, mese, történet kerekedik belőlük. Fekete János Jammal szerencsés ember, mert azzal foglalkozhat, ami kisgyermekkora óta vonzza. Családjában zenészek vették és veszik körül, az ő hatásukra kezdett el dobolni, majd szájdobolni. A Kőbányai Zenei Stúdió dob szakán tanult, eközben a Magyar Beatbox Versenyen megnyerte a legjobb show díját, később pedig a Csillag születik és a Ki Mit Tube című műsoroknak köszönhetően rengetegen megismerték a nevét. Zenei mindenevő lévén Jammal számos formációban fellépett már, de filmen és színházban is szerepelt. Ez utóbbiakkal is összefügg, hogy saját műfajt talált fel magának: a dobhangok mesteri utánzása és az effektek bravúros keverése mellett a zajokat, zörejeket, hangokat egy történetre fűzi fel. Gyerekeknek és szüleiknek egyaránt szóló műsorában megmutatja, hogy a hang az úr: minden abból indul ki, minden onnan születik. Szájdobolása közben hétköznapi szituációk alakulnak abszurd, mulatságos helyzetekké. Kiderül például, hogyan lehet mosogatógépet láncfűrésszel szerelni, és ez még csak a kezdet…

További információk a Művészetek Völgye weboldalán és közösségi felületein

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,012KedvelőTetszik
3,068KövetőKövetés
4,580FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók