Hirdetés

The Sounds Of Guitar Town – Redbreast Wilson-dalpremier és -miniinterjú

Pár év kihagyás után május 2-án új albummal jelentkezik Tradin’ Your Love címmel az eddig bluesban utazó Redbreast Wilson. A gitáros-énekes-dalszerző egy merész fordulattal lépett ki korábbi komfortzónájából és country-albumot készített, melyet a Taylor Swift-lemezek hangmérnöke, Derek Garten kevert meg Nashville-ben. Alább meghallgatható a lemezről kimásolt első single, a The Sounds of Guitar Town, és Redbreast Wilson is mondott ezt-azt az albumról és a friss kislemezről.

Tíz évvel ezelőtt indult el szólókarriered, 2015-ben zenekart is
szerveztél magad köré Juke Joint Revival néven. A műfaji váltás is összefüggésben áll azzal, hogy ez a felállás megszűnt?

Így van. 2019-ben azt éreztem, elfogytak a kreatív energiáim a Juke Joint Revivalben, miközben pedig azon kaptam magam, hogy folyamatosan írom az új dalokat – amik egytől egyig countrydalok. Ezért 2019 őszén a Kobuciban elbúcsúztattam a JJR-t és bemutattam az új country formációt, a Mad Dog Margaritast.  Dalszerzői szempontból ezt egy érési folyamatként éltem meg, sokkal tudatosabbá váltam, sokkal komplexebb témák kezdtek foglalkoztatni: egyszerűen másról akartam beszélni másképp.  

Képletesen Mississippiből Nashville, Tennessee-be költöztél mint alkotó. Földrajzi értelemben nem is olyan nagy távolság. És képletesen?

A helyzet még bonyolultabb is ennél: jóllehet ez a lemez most a Budapest–Nashville-tengelyen született, de előadóként nagyon is a texasi hagyományokhoz kapcsolódom. Ami a bluesban kiemelten fontos volt nekem, a történetmesélés, az Texasban hatványozottan van jelen. A számomra fontos texasi dalszerzők, mint Guy Clark vagy Townes Van Zandt a hatvanas években ott ültek Houstonban Lightnin’ Hopkins és Lance Manscombe lábánál, és sokat tanultak, így ez a zene nincs blues nélkül. De hát mi van blues nélkül?   

Nem találod szerencsésnek a country megjelölést, mégis a nagyközönségnek hogyan magyaráznád el, milyen zenét játszol?

Büszke vagyok arra, hogy countryt játszom, még ha ez nem is könnyíti meg az ember dolgát Magyarországon. De hát a könnyebbik út a gyávák választása. A countryról jellemzően olyan kép él az emberekben, ami köszönő viszonyban sincs a műfajjal, arról nem is beszélve, hogy egy rendkívül sokszínű műfajról van szó. Őszintén, nem sok közöm van az éppen kurrens mainstream countryhoz, amiről a texasi Steve Earle találóan azt mondta: hiphop olyanoknak, akik félnek a feketéktől. Azzal, hogy én egy jóval hagyományosabb megközelítést választottam, olyan kategóriákba kerültem, mint alternatív country, indie country, outlaw country, vagy Americana. Ezekben a kategóriákban egy közös pont van: mindegyik önfejű, öntörvényű – mind az ellenkultúrához tartozik. Fű pedig csak az ellenkultúrában terem.     

Mégis milyen album a Tradin’ Your Love?

Egy barátom, mikor megmutattam neki az új projekt néhány dalát, azt mondta: ahogy múlnak az évek, a hangod úgy lett egyre érdesebb, te pedig egyre érzelmesebb. És valóban, ez egy érzelmes lemez lett. Míg a legutóbbi nagylemezzel, a Swampside Crawllal az volt a célom, hogy minél csiszolatlanabb, minél durvább legyen, és minél jobban háttérbe szorítsam a szerzőiséget, addig itt az volt a célkitűzésem, hogy legyenek megható, megindító pillanatok, és kapjon nagyobb teret a saját szerzői személyiségem. És így, hogy a lemezt producerként is jegyzem, azt érzem, ez a lemez nagyon én vagyok.     

Első kislemezed a nyitó dal, a The Sounds Of Guitar Town.

Ez volt az első dalok egyike, amit már célirányosan ehhez a projekthez írtam. Dalszerzőként mindig az a kérdés foglalkoztat a legjobban, le tudok-e elég mélyre ásni: van elég bátorságom hozzá? Vállalok elég kockázatot? Áttételesen ezt a kérdést járja körül a dal egy colorádói szerelmi történet és egy road trip kapcsán, hiszen ezeket a kérdéseket a szerelemben éppúgy érdemes feltenni, mint az élet többi területén: hagyom, hogy a félelmeim visszatartsanak?  “You ain’t never gone too damn far if you cared if it did you harm.”

Mi várható május 5-i lemezbemutató koncerteden a Gödörben?

Teljes létszámban, a lemezen is szereplő vendégművészekkel együtt utoljára a 2019-es bemutatkozó koncerten léptünk fel. Bő két évet kellett várnunk erre a lemezre és arra, hogy ennek apropóján mind, együtt álljunk színpadra. Úgyhogy azt biztosra ígérhetem, hogy egy hatalmasat fogunk bulizni, amiben segítségünkre lesz az estét nyitó Jack Holler zenekar is.

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/360660735976368/

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,000FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk