Hirdetés

Temetkezési vállalattal akadt vitája egy svéd black metal zenekarnak

Érdekes eset történt a svéd zenei undergroundban nemrég. A közepesen ismert Wormwood nevű, dallamos black metalt játszó zenekar kénytelen volt a hamarosan megjelenő új albumuk címét megváltoztatni, ugyanis a Fonus nevű, szintén svéd temetkezési cég jelezte, hogy dádá lesz, ha a Vita Arkivet címet rögvest nem felejtik el gyorsan a zenészek, merthogy ezt ők bizony már korábban levédették.

Maga a kifejezés egy pár oldalas füzetük címe, ami egy olyan szolgáltatás kiegészítője, ahol az emberek tételesen és olvasmányosan rendelkezhetnek a saját temetésükről, azaz egy Fehér Archívumot (értsd aktát, dossziét) töltenek ki, amiben minden fontos adat, kérés benne foglaltatik. A zenekar pedig pont ugyanilyen lemezcímet talált ki magának, és hát feltételezésük szerint egy rosszakarójuk szólhatott a cégnek, hogy itt bizony lépni kell, mert nehogymár. Mivel az együttes kicsiny kis hal a perek és szabadalmi jogok viharvert tengerében, így azt az utat választották, hogy csak simán Arkivet címmel jelentetik meg az új anyagukat.

A cég meglehetősen furcsa indoklása szerint ez a lemezcím félrevezető lehet. Mert gondoljunk bele, mennyire életszerű lehet az, amikor Lars kézen fogva sétál Mikaellel Stockholm ódon utcáin, és csak úgy a semmiből elébük kerül egy Vita Arkivet felirat, mire ők tanácstalanul, kabátjuk gombját idegesen piszkálgatva azon tanakodnak, hogy ez most vajon a Wormwood új lemezének címe vagy pont hogy a temetkezési vállalat egyik szolgáltatása? Nem lennénk a helyükben, amikor szembesülnek ezzel a problémával.

A cég helyében pampogás helyett inkább a közös együttműködésre kellene törekedni, a temetéseken lehetne minden hozzátartozónak Wormood-lemezeket osztogatni, vagy épp a túlhájpolt Brian élete című film betétdala helyett dallamos black metalt zöngetni a háttérben a hamvasztásos ceremóniánál. Eleve a dalszövegek is a depresszív, elmúló törékeny lét rejtelmeit boncolgatják, tehát minden adott lenne egy sikeres kollaborációhoz, plusz az is mekkora menő lenne már, ha egy temetkezési cég szponzorálná a zenekar kiadványát.

Mivel a világ dolgaiba nincs beleszólásunk, csak bosszankodhatunk rajta, és felhívhatjuk a figyelmet az újság hasábjain keresztül, ezért szeretnénk a magyar zenekarokat megkérni arra, hogy a Gyászhuszár, Kegyelet, Lélekhajó szavakat messzire kerüljék el, ha nem akarnak úgy járni, mint a svédek.

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
848FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk