Hirdetés
Hirdetés

Téli világ – Premieren a Poem Projekt Petőfi-versének megzenésítése

„Sosem kedveltem igazán a verseket. Talán azért, mert a legtöbb kötelező volt az iskolában, s ezeket rend szerint kívülről tudni is kellett, meg talán azért is, mert azokban az időkben más jobban foglalkoztatott. A világ, s benne mi is időnként változunk. Egy esős délutánon, unalmamban a szomszédos szobában magamhoz kaptam egy verseskötetet, itt kezdődött minden. Rájöttem, hogy a versek klassz alkotások. Nevelnek, tanítanak, és benne van a művészet legfőbb lényege: a szabadon értelmezhetőség, vagyis a mondanivaló mindenki számára különböző lehet. Időnként a kedvenc verseimből komplett dalokat csinálok. Jellemzően olyan versekből alkotok dalokat, melyeket még senki sem zenésített meg. A Poem Project nem csak belőlem áll. Társam egy zenei producer és egy énekes. Szeretném megmutatni Mindenkinek, hogy a versek is lehetnek kellően tartalmasak és izgalmasak megfelelhetnek a 21. századi embereknek, még talán azoknak is, akik ugyanabban a cipőben eveznek, mint én akkor az iskolában.”

– mondta Polgár Patrik zenész, a Poem Project megalkotója.

Hirdetés

A Poem Project-et 2021 tavaszán alapította meg Polgár. Több éve foglalkozik versek megzenésítésével is, amik rendszerint csak gyűltek a fiókjában és nem igazán történt velük semmi több. Tavaly viszont elhatározta, hogy kezd valamit ezekkel az ötleteivel és a nagyvilág elé tárja őket.

„A versmegzenésítésről szerintem a legtöbbeknek a reneszánsz világ, a klasszikus zenei stílus ugrik be elsőre. Én ezzel ellentétben, a verseket modernebb hangszerelésben, sokak számára könnyen befogadható dalokká igyekszem formálni, melyben társaim egy zenei producer és egy énekes. A Poem Project küldetése tulajdonképpen, az, hogy aki meghallgatja a dalainkat, kerüljön közelebb kicsit az irodalomhoz is. Hasonló célzatú sikeres formációk működnek már idehaza, hiszen a Pilvaker és a Kávészünet zenekar elvei is hasonlók.”

Tavasszal Janus Pannonius Önmagáról című verse volt az első megzenésítés amivel debütáltak, most viszont Petőfi Sándor Téli világ című alkotását formálták át popdallá. Érdekesség, hogy időrendi sorrendben, ez a megzenésítés korábban kész volt, mint az előző Janus Pannoniusos munkájuk, viszont úgy gondolták, hogy egy téli világról szóló művet nem lenne túl célszerű egy teljesen másik évszakban bemutatni, így meghagyták télre ezt a premiert.

„A mű 1845-ben íródott, ennek ellenére a szóhasználata 2022-ben is teljesen megállja a helyét. A szövegből nem volt szükséges átírnom semmit. Minden versszak utolsó két sora az egész versben folyamatosan ismétlődött, így adta magát, hogy refrénszövegnek kíváló választás lenne. Voltak azonban olyan sorok is melyeket több szempontból sem lett volna szerencsés meghagyni, így ezekbe bátran belenyúltam. Lett a dalban egy olyan verse rész, melynek sorai a vers különböző versszakaiból lettek összerakva, mégis teljesen jól összepasszolnak.”

A dal végleges hangzásáért  és hangszereléséért a szombathelyi származású Czetter Gábor felelt.

„Czettivel már régóta ismerjük egymást, ő alapvetően egy kíváló dobos, több alkalommal is volt szerencsém együtt zenélni vele de az ismeretségünk onnan indult, hogy néhány évvel ezelőtt én menedzseltem a bandáját a Szombathelyen is népszerű  Clap4What zenekart. Bár a csapat  feloszlott a jó viszony köztünk azóta is megmaradt. Czetti egy ideje már zenei producerként is tevékenykedik és nem volt kérdés számomra, hogy vele szeretnék együtt dolgozni.”

A Téli világban hallható énekest Bátori Miklósnak hívják. Ő ismerős lehet sokaknak a több országos tehetségkutatóban is sikeres szereplést bezsebelő  MDC zenekarból.

„Mikivel a DAL 2020 kapcsán ismerkedtünk össze, hiszen abban az évadban ők is versenyben voltak a zenekarával. Egy közös videoklip forgatáson egy asztalhoz kerültünk az egyik jelenetben, innen indult a jó viszony. Mindig is nagyon szerettem Mikiben, hogy olyan érzelmekkel tud énekelni, amit én ritkán tapasztalok az énekeseknél. Egy napon leírtam neki, mit szeretnék és, hogy nagyon örülnék, ha elvállalná az éneket. Küldtem neki egy demot az ötleteimről és szerencsére nem nagyon kellett győzködnöm, benne volt a dologban.”

Ami érdekesség még, hogy nem vonultak stúdióba hanem, otthonról dolgoztak és rögzítettek mindent.

A dalhoz készült illusztráció Hegyes Anett munkája. Polgár szerint Hegyes nagyon jól elkapta a zene hangulatát és a szöveg egy fontos részét is, ami meghatározza a komplett dalnak a habitusát.

„Bízom benne, hogy sokak tetszését elnyerheti a megzenésítésünk. Örülnék ha a Poem Project küldetésének valóban lenne létjogosultsága. Ahogy a név is mutatja a formáció projekt alapon működik, mindenkinek vannak más zenei elfoglaltságai amelyek fontosabbak az életünkben, de az biztos, hogy ebben az évben jelenkezünk még újdonsággal és évente 1-2 megzenésítés mindig várható majd.”

A dal:

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,004KedvelőTetszik
3,066KövetőKövetés
4,640FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók