Hirdetés

Távmunkában kellene megoldani a fesztiválépítést, elmaradhatnak az angliai fesztiválok

Angliában augusztus 16-ig kötelező jelleggel karanténba kell vonulniuk azoknak a kontaktszemélyeknek, akiket az angliai Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) egy applikáción keresztül erre felszólít, akkor is, ha be vannak oltva, ez pedig hatalmas gondot okozhat az egyébként is emberhiányban szenvedő fesztiválszektornak.

Paul Reed, a Független Fesztiválok Szövetségének ügyvezetője vázolta a meglehetősen faramuci helyzetet, ami szerint mindez azzal járhat, hogy a nyáron elmaradhatnak azok a nagyobb fesztiválok is, amelyeket eddig meg akartak tartani. Arról korábban már mi is írtunk, hogy a szektor emberhiánnyal küzd, ráadásul az olyan cégek is hasonló problémákkal küzdenek, amelyek a biztonsági vagy a logisztikai feladatokat látják el. Erre jött még rá az új szabályozás, amely Reed szerint több partnercéget is érint.

Elmesélésekből tudjuk, hogy néhány cég teljes izolációba vonult, mert kontaktszeméllyé váltak. Ez pedig azt jelenti, hogy nem mozdulhatnak ki otthonról

– mondja Reed, ennek fényében pedig könnyű belátni, hogy távmunkából nem lehet sem fesztivált építeni, sem eszközöket szállítani, vagy biztonsági feladatokat ellátni. Reed szerint az augusztus 16-i időpont – ami után a kontaktszemélyekre nem vonatkozik a karantén, ha be vannak oltva – a fesztiválok szempontjából túl kései. Ráadásul a fesztiválmunkákat általában fiatalok végzik, az ő teljes oltási programjuk augusztus 16-ig nem is fejeződik be teljesen.

Angliában már erőteljesen érződik az “el lehet menni kapálni” jellegű kommentek hatása

Miután megnyitottak a vendéglátóhelyek, éjszakai klubok és színházak is, a fesztiválok még nagyobb emberhiánnyal küzdenek. Vidéken pedig egészen egyszerűen lehetetlen pótolni azokat a munkatársakat, akik karanténkötelezettség miatt kiesnek. Márpedig a hétvégén két nagyobb tesztkoncertet is tartottak, amelyeken nem volt kötelező távolságtartás, illetve maszkviselés, így elképzelhető, hogy a következő hetekben a nagyobb eseményekkel együtt egyre több dolgozó lesz kontaktszemély és kerül karanténba, akiket nem tudni, hogyan lehet majd pótolni. Emiatt lehetséges, hogy az utolsó pillanatban kell fesztiválokat lemondani, és mivel nincs olyan biztosítási rendszere a szervezőknek, mint mondjuk Németországban, így önhibájukon kívül kerülhetnek súlyos helyzetbe. A kormány erre reagálva annyit ígért, hogy megvizsgálja a lehetőségeket, de egyelőre nincs újabb információ.

Az elmúlt két évben mindent megtettünk, amit a kormány kért tőlünk, most mi kérjük, hogy segítsenek nekünk, hogy rendben lemenjen ez a fesztiválszezon, hogy jövőre már teljes kapacitással térhessünk vissza

– nyilatkozta Timm Cleasby, a Tamlines fesztivál vezetője.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,020FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk