Szórakozásnak kiváló, történelmi leckének nem az igazi a Korona új évada

Mióta világ a világ, a királyok és az arisztokrácia titkos élete rengeteg embert érdekel. A brit uralkodóház ennek a jelenségnek a legnagyobb képviselője, persze évtizedek óta tesznek is azért, hogy folyamatosan a magánéletükről, a házasságaikról, csillogásról és botrányaikról szóljon a sajtó. Mellettük bármelyik másik európai uralkodóház elbújhat, akik talán nem is annyira bánják, hogy valamivel nyugodalmasabbak lehetnek a mindennapjaik. A Netflix 2016-ban indult sorozata, a Korona pedig csak olaj a tűzre, főleg a negyedik évad korbácsolta fel újra a kedélyeket a Buckingham-palota háza táján.

A Korona II. Erzsébet királynő uralkodásának egy furcsa krónikája, ugyanis egy percig nem hirdeti úgy magát a sorozat, hogy ők aztán bemutatják az igazságot, és minden történés egészen pontosan megfelel a valóságnak, de nem is tesznek olyan túl sokat az ellen, hogy az emberek ne gondolják azt, hogy most végre kiderül minden apró mocskos részlet, amit eddig titkolni akartak. Pont emiatt akadt ki a királyi család is, de minél jobban hangoztatják, hogy rengeteg dolog csak kitaláció, és semmi köze nincs a valósághoz, annál többen gondolják úgy, hogy ez is csak terelés.

Egyébként ebben nagyon ügyesen lavíroz a sorozat már az első évadtól kezdve, hiszen vannak a történelmi személyek, akik valósak, vannak a történelmi események, amik szintén valósak, aztán a sarokpontok között vannak a részletek, amik vagy pletykákon alapszanak, vagy nem úgy történtek, vagy nem teljesen úgy, ahogyan azt láthatjuk, de nem mindegy? Összeházasodott Károly herceg és Diana? Össze. Elváltak? El. Akkor meg nem mindegy, hogy mi történt közben? A sorozat kritikusainak, az érintetteknek és a királyi család rajongóinak nagyon nem. Pedig pont ez teszi izgalmassá az egészet.

Lehet úgy nézni, mint egy mindentől független drámasorozatot, ahol a szereplőket úgy hívják, és úgy néznek ki, mint azok, akiket már láttunk a tévében, vagy lehet megfilmesített történelmi sorozatként értelmezni, és mindkét módon szórakoztató.

Végre Diana!

A negyedik évadot azért várták rengetegen, mert végre megjelent a színen Diana hercegné, Károly herceg első felesége. A legnagyobb botrány részesei, amire a legtöbben emlékeznek. Oké, András herceg pedofil vádjai ennél erősebbek, de titkos szexhálózatban szerencsére elég kevesen érintettek, ezért viszonylag kevesen tudnak ezzel a történettel azonosulni, viszont a rossz házassággal, hűtlenkedéssel annál többen. És ha ez egy trónörökös háza tájáról érkezik, akkor még több embert érdekel.

Mindenki azt várta a negyedik évadtól, hogy belelátnak abba, mikor és hogyan romlott meg Diana és Károly házassága, ki volt a hibás, és mi történt a kulisszák mögött. Meg hát azért arról se feledkezzünk meg, hogy ez volt gazdaságilag az egyik legvitatottabb időszak az angolok életében Margaret Thatcher miniszterelnökségével. Miközben II. Erzsébet – legalábbis a sorozat szerint- éppen a saját anyaságával nézett szembe, főleg azután, hogy a két idősebb gyereke, Károly és Anna is jelezte neki, mennyire boldogtanok.

Korona sorozat
Fotó: Netflix

Az egész elmehetett volna egy girl power irányba, és szólhatott volna arról, hogy milyen erős és határozott az összes érintett nő, vagy éppen szólhatott volna arról, hogy milyen törékenyek, és rogynak meg a vezetés súlya alatt, de sikerült a kérdést sokkal életszerűbbre árnyalni, és ez kifejezetten jót tett az évadnak.

Pedig ez az időszak rengeteg mindent tartogatott Angliának és a királyi családnak. Ebből bekerült az évadba az IRA merénylete a királyi család ellen, a háború a Falkland-szigetekért, Thatcher alatti elhatalmasodó munkanélküliség, Thatcher fiának eltűnése, természetesen Károly és Diana házassága, az eset, amikor Michael Fagan betört a Buckingham-palotába, vagy az eltitkolt királyi unokatestvérek története, meg mikor Károly kis híján meghalt egy lavinabalesetben. De például az Anna hercegnő elleni 1974-es emberrablási kísérletet továbbra sem jelent meg, még csak említés szintjén sem, ahogyan az olimpiai szerepléséről is csak egy fél mondattal esett szó.

Ki a jó és ki a rossz?

A negyedik évad nem akar igazságot tenni a felmerülő kérdésekben. Sulykol ugyan a közvélemény általános vélekedésének megfelelően, de nem rág semmit a néző szájába, ettől pedig kénytelen kelletlen is váltogatnia kell a nézőnek az álláspontjait.

  • Károly egy szívtelen, gonosz, elkényeztetett ember, aki tönkreteszi egy fiatal nő életét, és nem tudja elviselni, ha nem az övé a főszerep? Igen. Károly egy hősszerelmes, aki haragszik a világra, és mindenkire, amiért nem élhet azzal, akit igazán szeret? Igen.
  • Diana egy fiatal nő, aki anélkül került bele egy házasságba és annak minden következményébe, hogy azt igazán végiggondolhatta volna? Egy nő, aki mindent megtett a házassága megmentésért, miközben szinte az elejétől kezdve borítékolva volt a boldogtalansága? Igen. Egy nő, aki szerette a rivaldafényt, aki imádta, hogy mások rajonganak érte, akkor is ha tudta, hogy ez a férjének nem tetszik? Igen.
  • Kamilla Parker Bowles egy aljas számító szerető, aki folyamatos jelenlétével nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Károlyék házassága sikertelen legyen? Igen. Egy nő, aki boldogtalan a házasságában, és egy olyan férfit szeret, akinek a családja sosem tartotta őt elég jónak, eltiltották tőle, de szerelmük ennek ellenére sem csillapodott? Igen.
  • Margaret Thatcher egy törtető, önfejű vezető, aki kemény, hideg, kompromisszumképtelen, és nem véletlenük kapta a Vaslady becenevet? Igen. Egy olyan miniszterelnök, aki ugyan kemény, és sokak számára fájdalmas intézkedéseket hozott, de közben megerősítette Nagy-Britannia gazdaságát? Igen. Egy nő, aki amellett, hogy országot vezet, háborút indít a Falkland-szigetekért, vacsorát főz az őt körülvevő férfi politikusoknak? Igen. Egy anya, aki azért sem tartja sokra a lányát, mert az nő? A film szerint igen.
  • És II. Erzsébet egy rossz anya, aki nem is ismeri igazán a gyerekeit, és fogalma sincs, hogy azok hogyan éreznek? Igen. Egy uralkodó, akinek az élete fiatal nőként megváltozott, és azóta annyira a feladatának él, hogy a diplomácia, és a kemény állásfoglalások kerülése a saját magánéletébe is beférkőzött, és sosem élhetett normális életet? Igen.

A helyzet az, hogy minden egyes szereplőn végig lehetne menni eszerint. Igazságot tenni nem lehet, és nem is kell, de az egész évad, sőt talán az egész sorozat kulcsmondatát lehet Fülöp hercegnek köszönni, ami tökéletesen összefoglalja talán a valóságot is. Ebben arról beszél Dianának (bár sokak szerint ez a beszélgetés sem történt meg valójában sosem), hogy minden központjában a királynő áll, mindenki másnak pedig az a feladata a családban, hogy őt szolgálja, és mindent ennek rendeljen alá. A saját boldogságát is.

Az igazság az, hogy egy ilyen felállástól, ahol mindenkit az határoz meg, hogy hányadik helyen áll a trónöröklési rangsorban, valószínűleg bármelyik család diszfunkcionálissá válna.

Gillian Anderson és Emma Corrin minden díjat megérdemel

A Koronának ugyan előnyére válik, hogy a szereplőket nem igazán kell bemutatni, mert többségét mindenki ismeri, látta már a tévében, olvasott róluk cikkeket, látta őket nyilatkozni. De pont ettől lesz iszonyatosan nehéz a munkája az alkotóknak. Mindenki ismeri Diana vagy Károly jellegzetes testtartását, járását, gesztusait. Az, hogy a II. Erzsébetet játszó Olivia Colman milyen jól hozza a királynőt, már az előző évadból is kiderült. Viszont ahogyan a negyedik évadban berobbant Gillian Anderson Margaret Thatcher szerepében, és ahogyan végig hozta a karaktert, a hanglejtését, a gesztusait, és ahogy ezen felül játszott, azért remélhetőleg minden létező díjat megkap, illetve osztozik a Dianát szintén fantasztikusan alakító Emma Corrinnal.

Korona
Fotó: Netflix

Kihatással van a közéletre is

A sorozat bemutatója után újra felélénkült a Kamilla hercegné iránti gyűlölet. Tény, hogy eddig sem volt túl népszerű, de most újra megjelentek azok a hangok, amik egyértelműen őt okolják azért, hogy Diana boldogtalan volt, és a házassága Károllyal tönkrement.

Kamilla és Károly 1970-ben ismerkedtek meg, de a királyi ház az elejétől kezdve ellenezte a kapcsolatot, mert nem tartották elég jó választásnak, és méltónak arra, hogy leendő királyné legyen. Miután Károly herceget 1972-ben katonai szolgálatra a tengerentúlra vezényelték, és nem bátorította a nőt, hogy várja meg, így Kamilla 1973-ban férjez ment Andrew Parker Bowles őrnagyhoz. A házasságukból két gyerekük született, egyikük keresztapja egyébként Károly herceg. Az 1980-as években kezdtek el újra találkozni, de mindketten állítják, hogy testi kapcsolat csak az után alakult ki kettőjük közt, miután Károly házassága menthetetlen lett. Az persze más kérdés, hogy vajon mekkora szerepe volt abban Kamilla folyamatos jelenlétének abban, hogy ez így alakuljon. Egy interjúban azt mondta Diana, hogy hárman voltak ebben a házasságban, és ez egy kicsit sok. 1995-ben, miután Károly hivatalosan is elismerte, hogy viszonya van Kamillával, a férje elvált nőtől. Károly és Diana válását 1996-ban mondták ki. Diana 1997-ben bekövetkezett halála után két évvel, 1999-ben fényképezték őket hivatalosan is együtt, igaz korábban is többször volt nem hivatalos kisérője a trónörökösnek. Az eljegyzésüket 2005-ben jelentették be, majd ugyanebben az évben házasodtak össze. Ezzel Kamilla megkapta a walesi hercegné címet, de ezt Diana emléke és a népharag miatt nem használja.

Korona
Fotó: Netflix

A sorozat után a közösségi oldalakon minden olyan képet, amin Kamilla hercegné is feltűnik, elsodort a gyűlölet, és arra kérik a királynőt, hogy Károlyt átugorva Vilmos herceg legyen a következő király, hogy Kamilla sose viselhesse a királyné címet, ami sokak szerint Dianát illette volna.

Akár romantikus drámaként, akár történelmi-politikai sorozatként nézi az ember, a Korona mindenhogy izgalmas, és elképesztő színészi alakításokat lehet benne látni. Ugyanakkor kell hozzá bizonyos távolságtartás, a negyedik évadban bemutatott rivalizálás II. Erzsébet és Thatcher között a történészek szerint csak spekuláció, ahogyan azt is tagadják, hogy létezne olyan, hogy Balmoral teszt, amikor a miniszterelnököket teszteli a család. Nem szabad elhinni azt sem, ahogyan Károly és Diana megismerték egymást. Nem bizonyított az sem, hogy Thatcher a parlament feloszlatását kérte a királynőtől, és Fülöp herceg sem fenyegette meg Dianát. A szemfülesebbek pedig azt is kiszúrták, hogy sokszor az etikettszabályokat is megszegik a sorozatban.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,011KedvelőTetszik
3,068KövetőKövetés
4,580FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés