Hirdetés

Színváltós BMW, kör alakú telefon, EEG alapú fürdőgolyó – a jövő legfurább újdonságai

A CES-en kiállító cégek minden évben szeretnének kitűnni a tömegből. Ez az az esemény, ahol minden évben kiderül, merre halad a világ a technológiát illetően, és minden évben tele van olyan új eszközökkel és ötletekkel, amik lehet, hogy nem váltják meg a világot, az is lehet, hogy sosem jutnak el a tömeggyártásig, de arra mindenképpen jó, hogy legalább meg lehessen lepődni rajta.

Tudományos fürdőgolyók

Aki eddig csak úgy találomra válogatott a fürdőgolyók között, az most nagyon szégyellheti magát, mert ennél jóval tudományosabb alapokra is helyezheti a dolgot. Ebben segít a Bathbot, ami a világ első olyan eszköze, ami EEG, azaz elektroenkefalográf elemzés után állít össze fürdőgolyót. Az EEG-t klinikai vizsgálatokra is használják, ott nagyjából 20-30 percet vesz igénybe, és epilepszia, kóma vagy altatás során nyernek ki információkat. Ezzel szemben a fürdőgolyóhoz azonnali eredményt ad a rendszer, és megmondja, hogy nyugtató, esetleg stimuláló hatású fürdőre van szükség, és ajánlatot tesz az illatra és színre vonatkozóan is. Hogy ennek valójában mennyi az igazolt tudományos alapja, azt inkább nem véleményezzük, mindenesetre ez az első olyan eszköz, ami egy perc alatt személyre szabott fürdőgolyót készít, és azért már ez is valami, olyannyira, hogy díjat is nyertek vele.

Fotó: Amorepacific

Zenélő tükör

Hófehérke mostohája elolvadna a gyönyörtől, ha ezt látná, de az Icon AI hangvezérléses tükre többre képes annál, mint hogy kielemezze, hogyan néz ki, aki belenéz. Az egyébként egy létező műfaj, az okostükör, ami elemzi a felhasználó bőrét, segít sminkelni vagy éppen elmondja az aznapi programot fogmosás alatt, két évvel ezelőtt nagy sláger volt. Az Icon AI fejlesztése a Soundmirror viszont zenét játszik, és képes hangvezérlésre, hogy ne a tükrön kelljen tapicskolni vagy a telefont nyomogatni, ráadásul IPX7 víz tűrésű vagyis alkalmas fürdőszobai tükörnek és egyben hangszórónak.  Egyébként egyre nagyobb őrület, hogy olyan dolgok vagy berendezések funkcionáljanak hangszóróként, aminek alapvetően teljesen más lenne a funkciója. Erre vannak gyengébb és jobb próbálkozások is, de ezzel majd egy külön cikkben foglalkozunk.

Fotó: Icon AI

Fürdőkád telítettség ellenőrző szenzor

Ha már zenél a tükör a fürdőszobába, akkor nem érdemes itt megállni, mert létezik okos fürdőszoba, vagyis okos kád telítettség jelző rendszer. Merthát milyen megterhelő már az, hogy mindig meg kell nézni, hogy elég víz van-e már a kádban. De mostantól a kanapén ülve be lehet állítani a hőmérsékletet, és hogy teli kád vizet szeretnénk, vagy félig legyen tele, a telefon pedig szól, hogy kész a víz, lehet menni fürdeni. És akkor ugye már csak be kell sétálni a szobába, és parancsba adni a tükörnek, hogy indítsa a zenét, majd beledobni az egyénre szabott fürdőgolyót. A kád egyébként annyira nem okos, hogy ki is mossa magát, de talán majd jövőre. Ja és persze csak akkor működik, ha kádökoszisztémában gondolkozunk, vagyis a csap, a lefolyó és a kád is Kohlertől van. Egyébként ők tavaly is bemutattak egy okoskádat, az jó pénzért ködöt csinált, meg fényeket.

Fotó: Kohler

Hajfestő eszköz

A L’oreal olyan problémára nyújt megoldást, ami nem kevesebbet ígér, mint hogy forradalmasítja a hajfestés. Az otthoni hajfestés mindig rizikós, nem csak amiatt, hogy mi lesz festékes, mennyire fogja be a hajat, hanem hogy milyen lesz a végeredmény. Mondjuk ezen nem tudni mennyit segít a hajfestő eszköz, de azt ígéri, hogy nem lesz annyira lassú, mocskos és nehéz munka a hajfestés, elér olyan részekre is, ahova egyébként nehezebb, és gondoskodik arról, hogy mindenhova ugyanannyi festék kerüljön, és az egész művelet nagyjából olyan bonyolult legyen, mint alaposan megfésülni a hajat. A termék csak 2023-tól lesz elérhető, úgyhogy még legalább egy évig csak álmodozni lehet róla, vagy eljárni fodrászhoz, aki legalább abban is tud segíteni, hogy az árnyalat is megfelelő legyen.

Fotó: L’oreal

Kör alakú telefon

Mikor a nagy gyártók arról beszélnek, hogy az új telefon új dizájnt kap, majd bemutatnak egy szinte pont ugyanolyat mint tavaly, akkor sokakban felmerül a kérdés, hogy egy kinézet szempontból mi újat tudnak nyújtani még a telefonok. Christna Cyr gondolt egyet és megalkotta a Cyrcle telefont, ami szerinte attól különleges, hogy mindenkinek szögletes a telefonja, de ez meg nem. Az egész olyan, mintha egy vastagabb kistányérral szórakoznának az emberek, de a cég szerint jobb a szemnek, és jobb fogni is. Az biztos, hogy a zsebbe nem fér be, és nem is egy erőgép, de aki 250 ezer forintot megér ez a poén, annak biztosan megéri.

Szőnyegmérleg azoknak, akik stresszelnek a mérlegtől

A Balance elő ránézésre egy egészen hétköznapi fürdőszobai szőnyeg. Persze a 229 dollár, azaz nagyjából 70 ezer forintos ár előrevetíti, hogy ennél azért többről van szó, mégis tulajdonképpen egy sima fürdőszobai szőnyeg, amire az ember rááll miközben törölközik vagy éppen szárítja a haját. Viszont ez a szőnyeg amellett, hogy felismeri a felhasználó talpát, leméri a súlyát, és négyezer ponton ellenőrzi a tartását, hogy aztán megmondja, mire figyeljen oda, sőt javasol néhány gyakorlatot is a jobb tartás vagy a fogyás érdekében, és egészen addig nem mutat számokat, amíg a felhasználó úgy nem dönt, hogy kíváncsi rá. Addig persze rá lehet jönni, hogy a karácsony nem tett jót a testsúlynak, ha hirtelen több edzést javasol, de a készítők szerint kevésbé stresszes így a dolog, mintha a számokkal kellene szembesülni.

Fotó: Balance

A madáretető, ami függőséget okoz

A Bird Buddy bemutatott egy olyan madáretetőt, amit valószínűleg legalább annyira élveznek az emberek, mint a madarak. Ők persze azért, mert esznek, de a madáretető közben értesítést küld a felhasználó telefonjára, hogy vendég érkezett  az etetőhöz. Azzal a lendülettel meg is osztja a webkamera képét, és azonosítja is, milyen fajtájú madár lakmározik éppen. Az ára 199 dollár, azaz nagyjából 62 ezer forint, ez persze a madáreleséget nem tartalmazza.

Fotó: Bird Budy

Színváltós BMW

Ez nem úgy színváltós, hogy olyan színe van mint a díszbogárnak, és ha máshogy esik rá a fény, akkor másképpen látszik. A BMW iX Flow tényleg színváltós, ha az ember egyik nap felkel és kék autót akar akkor olyan van neki, ha meg másnap pirosat, akkor olyan. Hogy ez hogyan kerül majd be a forgalmiba az egy jó kérdés, mindenesetre itt most az a lényeg, hogy a BMW-nek sikerült úgy felhasználni az E-Ink technológiát, hogy az egész autón lehetővé válik a színváltás. Maga a színváltozás minimális energiafelhasználással jár, az hogy megtartsa a színét, az semennyivel. Most létezik a fekete-fehér és a fejlesztés alatt áll a négy alapszínből álló változat is, amiből ugye egy rakás színt ki lehet keverni. A technológia lényege, hogy az E Ink negatív töltésű fehér pigemneteket és pozitív töltésű fekete pigmenteket tartalmaz, mindegyik emberi hajszál vastagságú. Egy gombnyomásal lehet színt változtatni, vagy animálni. Ez elsőre teljesen felesleges luxusnak tűnik, ugyanakkor a BMW szerint alapjaiban változtatja meg az autó hűtési és fűtési megoldásait, ezzel pedig növelhetik az akkumulátor üzemidejét.

Az űrben kutatják a mosás jövőjét

Izgalmas projectbe kezdett a Tide, ami szintén olyan kezdeményezés, hogy elsőre nevetségesnek hangzik, de igazából jól is elsülhet. Ők a NASA-val karöltve arra kíváncsiak, hogyan tudják megoldani az űrhajósok ruhamosási problémáit. Persze lehet azt gondolni, hogy a Nemzetközi Űrállomáson élőknek kisebb gondja is nagyobb annál, hogy puha lesz-e az öblítőtől a ruhájuk. Pedig jelenleg az a helyzet, hogy újra és újra hordják a ruháikat, amíg nem érkezik újabb szállítmány. A Procter & Gamble márkája a Tide most felküldött egy olyan mosószert, ami illatmentes, és a lebomlása teljesen biztonságos olyan zárt vízrendszerekben is, mint amilyen az űrállomáson is van. A teszteken azt nézik majd meg, hogyan tudja kivenni a foltokat, és hogyan tünteti el a szagokat. Az eredmények pedig elősegíthetik olyan mosószerek alkalmazását, ami nem árt a környezetnek, és kevés vízzel is hatékonyak.

Fotó: P&G

Ujjrágcsáló robot

Ebbe talán bővebben bele sem mennénk, hiszen pontosan arról van szó, amit írtunk, azaz van egy cuki plüssállat, ami megrágcsálja az ember ujját. Hogy mi az értelme vagy a haszna? A készítő Yukai szerint is mindössze annyi, hogy feldobja a napot. Azt mondják, hogy az embert alapvetően jó érzéssel tölti el, ha rágcsálják az ujját, csak az állatok és a gyerekek képesek túlságosan nagyot harapni. Az ő cuki is robotjaik viszont mindig tudják hol a határ, ráadásul legalább két tucat különböző csócsálási mintát programoztak, hogy ne legyen kiszámítható az élmény.

Fotó: Yukai

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,020FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk