Hirdetés

Színtiszta művészet – Meghallgattuk az új Enslaved-lemezt

Az Enslaved olyan szigorúan tartja a két, de maximum 3 éves lemezmegjelenési rendet, mintha valami kötelezné rá. Az ő szintjükön nem valószínű, hogy a kiadó követelné ezt meg, sokkal inkább úgy tűnik, minden két évben van annyi mondanivalójuk, hogy abból album legyen. Mert ami igazán döbbenetes ebben a rendben, hogy minden alkalommal tudnak tartani egy olyan magas szintet, amit mások öt évente nem.

A norvég zenekar a korai időkben viking black metalt játszott, ott voltak a színtér hírhedt korszakában, első lemezüket is a Varg Vikernes által meggyilkolt Mayhem-főnök kiadójánál hozták ki annak halála után, de egyrészt a balhékban ők nem voltak benne, másrészt arról az irányról már nagyon régen letértek. Manapság a stílusuk inkább amolyan északi progresszív metál, egy felismerhető, de folyamatosan tágított zenei világgal. Most például egy dalukban krautrockos elemeket használnak nagyon meggyőző módon, mert még ebből is ki tudják bontakoztatni a hagyományosabb metálszakaszokat. Az Urjotun kétségkívül a legmeglepőbb szám a lemezen, de mindegyikben beleférnek váratlan fordulatok, és olyan énekdallamok, amiket sosem használtak, mint például a Homebound esetében.

Az ének terén nem véletlen a változatosság. Az utóbbi két évben ugyanis tagcseréjük is volt, de az továbbra is igaz, hogy gyakorlatilag az egész zenekar használja a torkát a dalokban. Emellett természetesen mindegyikük úgy kezeli a hangszerét is, ami a legjobb progresszív zenekaroknál szokás, akik akár jazzt, klasszikus metált és úgy általában bármit el tud játszani. A 45 perces albumon tényleg minden hallgatásnál feltűnik valami új dolog, valami különlegesség, amit előzőleg nem vettünk észre.

És mindezek természetesen a száraz technikai részletek. Az Enslaved nem igazán ezekről szól, hanem a legnemesebb értelemben vett művészetről. Ők a zenéjüket nem magamutogatásra használják, hanem kifejezésre és arra, hogy olyan hangulatot és világot teremtsenek, amit a hallgató sehol máshol nem tud átélni vagy átérezni. Ha valami miatt örökké unikum lesz az életművük, akkor az ez. Lehet, hogy az ember nem mindig érez rá, nem mindig tud azonosulni vele, de ez is csak az egyediségét mutatja.

Az Enslaved minden olyan évben, amikor lemezt készít, a legjobbak között van. Most sincs másképp.

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
844FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk