Hirdetés

Szinte Budapest egész területén elérhető lesz az 5G a Vodafone-nál

Budapesten és környékén nagyjából 200 bázisállomáson kapcsolja be az 5G-t a Vodafone Magyarország, ezzel már nem csak a belváros különböző pontjai, hanem szinte egész Budapesten elérhető lesz az 5G szolgáltatás. Emellett azt is bejelentetté, hogy saját frekvenciakészletéből 40 MHz-et biztosít a BME-n épülő kísérleti 5G hálózat létrehozásához, hogy a kutatás-fejlesztési programjaikba egyszerűbben be tudják építeni.

„Az érintett bázisállomások felépítése, illetve hardveres fejlesztése már szinte teljes egészében befejeződött, a következő hetekben a szoftveres tesztelések után elindítjuk a szolgáltatást”

– mondta el Dr. Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország Igazgatóságának Alelnöke, azaz ha ma este még nem 5G sebességget jelez ki valaki erre képes telefonja, akkor még nem kell aggódnia, hamarosan elérhető lesz ez is, illetve hmarosan más nagyvárosokba is megérkezik az 5G.

Kísérleti 5G a Budapesti Műszaki Egyetemen

Saját frekvenciakészletéből 40 MHz-et bocsát a Vodafone a BME részére a 3500 MHz-es sávban. A frekvencia alkalmas lesz az egyetem teljes területén a beltéri kísérleti 5G hálózatának működtetéséhez, továbbá az ennek keretében létrejövő nyitott innovációs környezet és 5G Laboratórium létrehozásához. Ez olyan kutatási és oktatási programok megvalóstásához alkalmas, amivel egyrészt továbbra is versenyképes lehet a képzés, és olyan projektek születhetnek meg, amik világszinten is elismertek, másrészt kellenek az olyan szakemberek és alkalmazások, amik segíthetik a hétköznapi életet nem csak az egyének, de a vállalatok számára is. Az együttműködéssel a BME a hazai 5G fejlesztések egyik centrumává válhat, illetve 2021-től az egyetem a fejlesztésnek köszönhetően bekapcsolódhat az Európai Unió innovációs keretprogramjába, a Horizon Europe részeként tervezett 5G és 6G célú kutatás-fejlesztési programokba és kezdeményezésekbe. A technológia elősegíti a koronavírus járvány elleni küzdelmet is, azáltal, hogy lehetővé teszi a távolról történő diagnosztikát és a radiológiai felvételek megosztását, távoli kiértékelését. A teszthálózat részeként működő 5G laboratórium felszerelése lehetővé teszi 5G alapú alkalmazások és szolgáltatások fejlesztését számos vertikális iparágban, többek között a mezőgazdaságban és a közlekedésben, a logisztikában.

A BME a kísérleti 5G hálózat létrehozásában együttműködik a Nokia Magyarországgal, amely a rádiós eszközöket biztosítja az egyetem részére és közreműködik a hálózat üzemeltetésében is. Az 5G alapú kutatásokban a BME számos további vállalattal is együtt dolgozik.

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
830FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Hirdetés
Audiópartnerünk