Hirdetés
Hirdetés

Szépen öregedő mondatok – Meghallgattuk az Enslaved Heimdal című albumát

Még jó, hogy az ismertető írása előtt ránéztem az Enslaved legutóbbi EP-jéről írt cikkemre, mert kezdésként gyakorlatilag szóról szóra ugyanaz jutott eszembe, amit akkor írtam.

„Sosem csináltam titkot abból, hogy az utóbbi pár évben számomra az Enslaved az egyik olyan zenekar, akiknek a működését példaértékűnek tartom a tágabban értelmezett underground metal színtér egészét tekintve.”

Hirdetés

Ha szabad ezt mondanom, ez a kijelentés elég jól öregszik, mivel nem nagyon tudok felidézni olyan élményt vagy emléket, amikor norvég barátaink csalódást okoztak volna friss teljesítményükkel.

A március elején megjelent Heimdal esetében sincs így, ami azért is elég nagy szó, mert ez már a tizenhatodik stúdióalbum a sorban, ráadásul Ivar Bjørnson és zenésztársai rendkívül feszes munkatempóval dolgoznak: úgy háromévente menetrendszerűen érkezik egy új lemez, mindezt persze rendszeres turnék, meg egy rakás speciális kiadvány mellett. Hát igen. Eszembe is jutott egy másik idézet.

„Van, aki beszél a rock n’rollról, és van, aki csinálja!”

A hét dalt tartalmazó Heimdal a 2020-ban megjelent Utgardhoz képest, ami a zenekar mércéjével kimondott slágerparádénak számított, egy fokkal talán lassabban ható anyag a szövevényes, komplexebb megközelítés miatt. Míg legutóbb az volt az érzésem, hogy kifejezetten törekedtek az átláthatóbb szerkezetekre, a befogadhatóságra és a tömörebb dalokra, most kicsit kalandozósabb, utaztatósabb szerzemények születtek, ami viszont egyáltalán nem baj, láttunk már tőlük ilyesmit a történetük során. Ennek megfelelően a Heimdal hét tétele kicsit több odafigyelést kíván, ugyanakkor rengeteg felfedeznivalót tartogat zenei téren, ahogy ezt tőlük már rég megszokhattuk.

Skatulyát keresni jó ideje felesleges az Enslaved számára, itt tényleg igaz az a közhely, hogy saját pályájukon fociznak a fiúk, ahol bárki más csak labdaszedő lehet. Van itt minden a régi vonalas black metalból eredeztethető csépelős témáktól az érdekesen ritmizált, vagy épp kifejezetten doomos riffeken át a hetvenes évek progresszív rockjára emlékeztető megoldásokig, mindez ugye három (vagy négy) énekhangra, meg egy elsőrangú, több évtizedes tapasztalattal rendelkező zenészekből álló társaságra írva, ami gyakorlatilag végtelen lehetőségeket biztosít számukra. Voltaképpen bármit megtehetnek, ami csak eszükbe jut, és szerencsére vannak olyan tökös fickók, hogy a metálzenére láthatóan és hallhatón még mindig önkifejezésként gondolnak, nem pedig termékként, mint sok pályatársuk. Így aztán, ahogy minden alkalommal, a Heimdal is tartogat olyasmit, amit nem hallottunk még tőlük, ennek legjobb illusztrációja a lemezt záró címadó, ami a krautrockos, elborult kezdőtémából a bő nyolc perc során valami teljesen mássá transzformálódik a végére. Félelmetes, mégis gyönyörű atmoszférájú szerzemény, a lemez, és ha túlzás, ha nem, komplett munkásságuk egyik csúcspontja.

Az egyetlen szépséghibának azt érzem, hogy mivel a hét dalból ötöt már hallhattunk korábban, az említett EP-n, illetve a lemezt felvezető digitális kislemezek formájában, a címadót és az ötödikként érkező, epikus, szintén kiemelkedő The Eternal Sea-t leszámítva most – szigorúan és csak emiatt – kevesebb az olyan semmiből érkező, rácsodálkozós pillanat, ami miatt annyira lehet szeretni az Enslaved aktuális albumait. Filmes párhuzammal, hiába zseniálisan sokkoló a Hetedik kartondobozos csúcsjelenete, másodszorra megnézve már nem lesz meglepetés.

A Heimdal értékeiből ugyanakkor ez semmit nem von le. Az anyag kitűnően működik egészében és dalonként is, és bőven méltó az eddigi életműhöz, ami az ő szintjükön nagyon nem akármi. És mivel ez már végképp az újrahasznosított mondatok cikke lett, stílszerűen lopok a végére egyet Dankó János kollégám három évvel ezelőtti lemezkritikájából:

„Az Enslaved minden olyan évben, amikor lemezt készít, a legjobbak között van. Most sincs másképp.”

Értékelés: 4,5 / 5

Click here for the English version!

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,988KedvelőTetszik
3,060KövetőKövetés
3,820FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók