Hirdetés

Széjjelbicskázzák a földbe ásott traktorgumit – Itt a Frozen Steak új nagylemeze

frozensteak.jpg

Tavaly nagyjából ilyenkor jelent meg a Frozen Steak The Circus Bear and a Dead Snake’s Head című, EP-nek hosszú, LP-nek rövid anyaga. A duó azóta permanens lemezkészítésbe ment át, mivel nem volt idejük kampányszerűen készíteni az albumot. A tízdalos, Out Of Water című albumnak ez itt most a premiere.

Borza László énekes-gitáros fontosnak tartotta kiemelni, hogy a lemez egyik érdekessége, hogy Demeter Ádám dobos körülbelül annyit gitározik a lemezen, mint ő,

a basszusozáson testvériesen megosztoztunk. Vagyis ő játszott többet. 

Borza elmondta, hogy

ez a zenekar a mi kettőnk játszótere, ha úgy tetszik, széjjelbicskázzuk a földbe ásott traktorgumit. Viszont csak ritkán rugdossuk le egymást a mászókáról, ez szerintem eléggé ki is hallik az anyagból.

Az anyagról, amin vannak feldolgozások:

A Circus Bearen voltak először saját dalok, előtte öreg bluesokat forgattunk ki magukból. A rend kedvéért most is van a lemezen kettő ilyen. Az egyiket, a Louisiana Bluest már felvettük egyszer, de idén nyáron egy Duna-parti akusztikus koncertre készülve egy katonás dobtéma új életet lehelt bele. A másik meg azért lett, mert Demeter Ádám, a dobos vett egy 12 húros gitárt, és Leadbelly is azt használt, aki a dalt híressé tette anno. Hogy ki írta, azt nem igazán tudni. Leadbellynél is híresebbé a Nirvana tette, rajta van az unplugged lemezükön.

Saját dalok is persze:

A két instrumentálison, meg a nagyon cuki záródalon kívül próbatermi improvizációk, némi utólagos pofozgatással. Az alapjukat most is élőben vettük fel saját magunk. Eléggé sokszínű lett stílusban és megszólalásban is, van ami kissé lo-fi, és szándékosan tele van rakva disszonanciával. Ilyen a Call It A Day, aminek a szerkezete is eléggé nyakatekert lett, de alapvetően egy blueskör szétszedése és újra összerakása. Viszont van, ami nagyon is tiszta, például a Sleeping. Sokat használtunk mellotront, de sajnos nem igazit, ahhoz a fizetés meg a lakás is kicsi, illetve több dalban hallható egy teljesen bizarr hangszer, az autoharp, ami kb. egy automata citeraféleség, amin egy-egy gomb egy egy akkord. Ez is viszonylag friss szerzemény.

Amiknek vannak szövegei:

Azok vannak, hogy legyenek. A második dal szövegének első fele egy, az első lemezünkön szereplő Blind Willie McTell blues szövegéből pár sor, próbán kellett valami szöveg az ének rögtönzéséhez, aztán ottragadt, mert megtetszett. A Light Through a Pinhole című csöndes etűdöt Telek Balázs fotóművész emlékének ajánljuk, aki Ádám jó barátja és alkotótársa volt, nemrégen borzasztó fiatalon itt hagyott bennünket.

Ez pedig a lemez, aminek egy cigi nélküli hamutál van a borítóján:

Hirdetés

Kommentek

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
874FeliratkozóFeliratkozás

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Audiópartnerünk

Friss Lángoló