Hirdetés

Száz Warhol-rajzot adtak el egy árverésen, de csak az egyik volt eredeti

Lassan minden hétre jut egy furcsa árverés, amiről be tudunk számolni, most az MSCHF nevű kollektíva emelte új szintre a furcsaságokat, és adtak el száz Andy Warhol-rajzot, illetve egy valódit és 99 másolatot.

Az MSCHF neve valószínűleg nem új a rendszeres olvasóink számára, ugyanis már többször írtunk róluk. Ők voltak azok, akik emberi vérrel díszítettek 666 Nike cipőt vagy éppen olyan szakácskönyvet állítottak össze, amelyhez a kedvenc Disney-karakterek az alapanyagok.

Most pedig eladtak egy 20 ezer dollár értékű Andy Warhol-rajzot 250 dollárért. 

Hogy miért furcsa az egész, nem csak szimplán balekság? Mert ezzel egyidőben eladtak még 999 hamis rajzot is, szintén 250 dollárért. Hogy kinél van a valódi, az pedig nagy valószínűséggel sosem derül ki. A projekt neve a Hamisítványok Múzeuma, a csoport pedig vásárolt egy 1954-es Warhol-tollrajzot, aminek a címe Tündérek. Aztán a digitális technológiát és egy robotkart hívtak segítségül, hogy visszaadják a művész pontos vonásait az előtte mesterségesen öregített papírokon.

Aztán az egy eredetit és a 999 másolatot összekeverték, mint egy kártyapaklit, és senki sem tudja, melyik a hamisítvány és melyik az igazi alkotás. 

A műértők pedig árverésen vásárolhattak egy darabot, a lehetséges, hogy eredeti, de valószínűleg másolat Tündérekből 250 dollárért. Így az eredeti 20 ezer dolláros képért 250 ezer dollárt szedtek össze.

És hogy mi a tanulság? Az MSCHF szerint az, hogy el kellene gondolkozni azon, hogy az iparágat jobban érdekli az eredetiséget jelölő plecsni, mint maga a mű vagy a művész.

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,010FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés