Hirdetés
Hirdetés

Swans – November 4-én Budapesten lép fel a legendás experimentális rockzenekar

A Michael Gira által 1982-ben alapított Swans a kezdetekkor még könyörtelen, brutális, hangos zenei kitöréseiről, Gira mennydörgő énekéről és szövegeinek szélsőséges, lehangoló képeiről volt híres, ám a következő tizenöt évben elképesztő átalakuláson ment keresztül. A legendás amerikai zenekar új lemezével most ismét turnéra indult, budapesti állomásuk pedig november 4-én lesz az Akvárium Klubban. Vendégük nem más, mint az egykori Swans-gitáros Norman Westberg, aki szólóban játszik korábbi zenekara előtt.

Hirdetés

A ’80-as években a Filth és Cop albumok után, a Greed-korszakban a Swans az erősen mechanikus, úgynevezett „proto-industrial” rock műfajában írt, majd az 1987-ben megjelent és azóta is mérföldkőnek számító Children of God duplaalbumon kísérteties atmoszférájú idillekkel kísérletezett. A ’89-es The Burning World már egy gyengédebb, akusztikus alapú, meditatívabb zene volt, majd a zenekar Atlantába való költözködése utáni White Light from the Mouth of Infinity és a Love of Life már grandiózus, dallamokban bővelkedő anyagok voltak, melyek még disszonánsabbá és élesebbé váltak a The Great Annihilator esetében. A ’96-os Soundtracks For The Blind című albumon végül mindezek az elemek egy végső nyilatkozattá forrtak össze, majd Gira ezen a ponton tizenöt év folyamatos stúdiózás és turnézás után feloszlatta a zenekart. Az ezt követő tizenhárom évben sem hagyott fel a zenéléssel; sorra készítette a kritikusok által is elismert albumokat és rengeteget koncertezett Angels of Light néven, elismert zenészekkel kiegészülve. Emellett a saját kiadója, a Young God Records égisze alatt olyan tehetségeket fedezett fel és készített velük lemezeket, mint Devendra Banhart és Akron/Family, a 2000-es évek avant-folk mozgalmának meghatározó alakjai.

Végül 2010-ben Gira újraalakította a Swanst és kiadták a My Father Will Guide Me Up A Rope To The Sky című albumot, ami hatalmas kritikai elismerésnek örvendett, majd az év nagy részében világkörüli turnéra indultak. A The Seer című háromlemezes stúdióanyag 2012-ben jelent meg, melyet egy újabb hosszú világkörüli turné követett, míg a lemez a Billboard Top 200-as listáján landolt. A következő kiadvány, a To Be Kind a Billboard Top 200-as eladási listáján a harminchatodik helyen debütált, a független eladási listán pedig az ötödik helyen szerepelt. Ezt követőn a Swans negyvenhét teltházas koncertet adott, melyek között több dupla volt: például New Yorkban, Chicagoban, Los Angelesben, San Franciscóban és Párizsban. Az album hatalmas médiafigyelmet kapott és a kétórás album stream az NPR-en debütált. A 2017-es, szintén tripla bakelit The Glowing Man a Swans addigi felállásának utolsó stúdiómunkája. 2019-ben Gira már ismét vendégzenészekkel dolgozott a Leaving Meaning című tizenötödik albumon. Jelenleg élőben Kristof Hahn, Larry Mullins, Phil Puelo, Dan Schechter és Christopher Pravdica zenél Girával. 

A zenekarral pedig november 4-én Budapesten, az Akvárium Klubban is találkozhatunk, ahol A Fekete Zaj és a Swamp Booking szervezésében Norman Westberg társaságában lépnek fel.

Jegyek még kaphatók, további részletek a koncert Facebook-eseményénél érhetők el.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,995KedvelőTetszik
3,061KövetőKövetés
3,850FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók