Hirdetés
Hirdetés

Strasszkövek és színes egyenruhák – Ez a trend 2022-ben a Szigeten

Volt már szó arról, hogy a Szigeten a zenei kínálatban, az átlag életkorban és magában a rendezésben milyen változások mennek végbe, ezek pedig magukra a fesztiválos viseletekre is nagy hatással vannak. Ha visszatekintünk a három évvel ezelőtti utolsó Szigetre, már ott is nagy különbséget észlelünk a jelenlegi ruhaviseletekhez képest, nemhogy még a korábbi évekre visszatekintve, hogy hogyan alakult át a fesztiválszett.

Az a pár év kihagyás ameddig nem lehetett koncertekre menni nem állította meg az időt a trendek alakulásában, így már a legutolsó fesztiválélményünkhöz képest is nagy változásokat vehetünk észre. Amikor pakoltam a bőröndömet, akkor azon gondolkodtam, amit az ismerőseim mondtak nekem, akik szintén készülődtek a Szigetre, hogy ők nem csak bepakolják a táskájukat, hanem be is vásárolnak előtte, mert nincs fesztiválozós ruhájuk. Amikor én legutoljára beköltöztem egy fesztivál kempingjébe, akkor még a hajvasaló is nagy kérdés volt, hogy kell-e, és az egyszerű trikók, egybe ruhák, fürdőruha felsők, rövidnadrágok és zenekaros pólók bőven kimerítették azt a keretet, amiben gondolkodni kellett, hogy egy hétig változatosan tudjunk felöltözni.

A kényelmet leváltotta a feltűnés

Addig ameddig régen inkább azokat a ruháinkat vettük elő, amiket nem sajnáltunk, mert nem képezték a hétköznapi viseletünket. A mai fesztivál viseletek szintén nem a mindennapi megjelenésünket tükrözik, de ez inkább olyan irányba ment el, amik azonban nem is a kényelmet szolgálják. Már az Óbudai-szigetre menet délután nagyon sok olyan fiatallal lehet találkozni, akikről ránézésre meg lehet mondani, hogy ők a szabadság szigetére mennek, és nem csak a karszalag alapján. Egyre inkább dominálnak a színek a fesztiválokon, ami egyaránt igaz a férfiakra és a nőkre. A színes flanelingek ugyan nem csak fesztiválokon fordulnak meg, de mégis megakad a szemünk egy-egy olyan társaságon, akik egyforma ing-nadrág kombót vesznek fel, és ezzel a színes, egyedi, mégis egybe tartozó megjelenésükkel tűnnek ki a tömegből. Ilyen csoportos látkép kialakítására több mód létezik. Vannak, akik kifejezetten erre az alkalomra személyre szabottan készíttetnek külön szettet, vannak, akik boltokban hajkurásszák hosszasan a tökéletes partiruhákat, és vannak, akik egy leárazás alkalmával bukkannak rá ezekre az összepasszoló darabokra, amikkel könnyebben meg is találják egymást a tömegben, és még hangulatosak is.

Fotó: Sziget Fesztivál

Ezek a beszerzési lehetőségeken túl további kérdéseket is felvetnek. Ilyenkor a magyar viszonylatban amúgy sem olcsónak számító fesztiválra való rákészülés egy külön pénztárcát igényel-e, abban az esetben, ha ilyen egyedi darabokat szeretnénk hordani a hatnapos fesztivál alatt. Emögött is egy komolyabb tervezés húzódik meg, hogy minden napra külön egybepasszoló öltözékkel kell készülni, vagy csak szerencse kérdése, hogy mennyi ilyet találunk a boltban, és azok a darabok hány napra tartanak ki. Ha a színeket nézzük, ma már a legtöbb ruhaboltban találunk olyan darabokat, amik erre a célra szolgálnak, mint a Sinsay, és a H&M. Ami pedig külön kihangsúlyozza az öltözködés kiemelt szerepét a fesztivál során, hogy a H&M-ben olcsóbban vásárolhatnak az idei szitizenek, mint ahogy az már évek óta lehetséges.

Fotó: Sziget Fesztivál

Másik nagy trend inkább a nőket érinti, de már a csillámporos-borostás férfiak sem számítanak kuriózumnak a Szigeten. A színes és egyszerű ruhákat egyaránt fel lehet dobni strasszkövekkel és csillámporral, amiből nem létezik olyan, hogy túl sok. Ezek a látszólag gondos előkészületeket igénylő kinézetek a délutáni „csendesebb” időzónában megtartják azt a tökéletes kiindulópontjukat, amikkel viselőjük elindult, de a körülmények mindenképp arra dolgoznak, hogy ez az állapot távozáskor megváltozzon. Az óriási szárazságban felverődő por, a tumultusban átkászálódó emberek és a több órányi meleg bizonyára nem csak az emberi szervezetet viseli meg, hanem a megjelenéseket is. Úgy látszik idővel ehhez alkalmazkodik a közönség is, mivel már csak elvétve lehet találkozni fehér cipőkkel, és a hétköznapi életben is körülményesnek számító overallal.

Habár egyre nagyobb a szakadék a hétköznapi viseletünk és a koncerteken viselt ruhák között, még mindig megtalálható az unikornisos vagy dínós kezeslábas, a foszforeszkáló partiszemüveg, a világítós kiegészítők, és elvétve még zenekaros pólókkal is találkozhatunk. Mondjuk a zenekaros pólók hordása mögötti motiváció régebben is kérdéses volt.

(x) Újságírónk 15878 lépést és 12,16 kilométert tett meg a fesztiválon, valamint elégetett 551 kalóriát a Samsung Galaxy Watch 4 Classic mérése szerint.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

37,507KedvelőTetszik
2,930KövetőKövetés
1,220FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók