Hirdetés

Stay Brutal! – A metálzene lehetséges története irodalmi szemszögből

Különleges könyv jelenik meg a napokban a Helikon Kiadó gondozásában. A Stay Brutal! – 21 metáldal – 21 írás a metálról című formabontó szépirodalmi antológia közös nevezőjére az olvasók már a címből is rájöhetnek: 21 írás található benne, melyeknek alapmotívumát, kiindulópontját, inspirációs forrását egy-egy klasszikus, vagy éppen újabb keletű metáldal a Planet Caravantól a March of the Insane-ig.

Cserna-Szabó András, a könyv ötletgazdája és szerkesztője így beszélt a kiadvány megszületéséről:

„21 szerzőt (írót, költőt, műfordítót stb.) kértünk fel, olyanokat, akikről feltételeztük, valamilyen viszonyban vannak a metállal, hogy ugyan írják már meg, pontosan milyenben. Küldhettek bármit (novellát, tárcát, vallomást, emlékiratot, lemezkritikát, esszét, tanulmányt, naplót, koncertriportot vagy amit akartak), csak próza legyen és a metálról szóljon. Ennek megfelelően e kötet meglehetősen sokszínű lett, és a 70-es évektől egészen napjainkig végigköveti a műfaj útját.”

Tehát, ahogy a kiadói ajánló is szól, ez a könyv a metálzene egy lehetséges története, speciálisan magyar és irodalmi szemszögből, olyan előadók dalainak szellemi aláfestésével, mint a Black Sabbath, Alice Cooper, a Motörhead, az Iron Maiden, netán a Body Count, a Burzum, vagy a hazai mezőny képviseletében az Ossian, a Tormentor és a Thy Catafalque.

„A hatóságok nyilván úgy látták biztosítottnak a rendszerhű és kifinomult magyar fiatalok nyugalmát, ha az első magyarországi Motörhead koncertet a Czabán Samu térre tolják ki a Volán SC sporttelepére, ahol az illetékes szerveknek van idejük és lehetőségük beavatkozni, amennyiben innen indulna ki a létező szocializmus alapját és felépítményét fenyegető lázadás.”

Para-Kovács Imre: Gyorsabb lettél a fénynél

A könyv bemutatójára május 13-án, szombaton kerül sor a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron, ahol a rendezvény történetének első irodalmi-zenei műsorát szervezik a metálzene köré, és amihez a Diabolus in Musica adja a zenei hátteret.

A könyvbemutatóról további információk a Facebook-eseményen.

A könyv már a könyvesboltokban, de online is kapható.
https://www.libri.hu/konyv/cserna-szabo_andras.stay-brutal.html 

 

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,010KedvelőTetszik
3,062KövetőKövetés
3,860FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés