Hirdetés
Hirdetés

Startlövés előtt – Szombaton indul a SUPERBLOOM Festival

Szeptember első hétvégéjén első alkalommal rendezik meg a SUPERBLOOM Festivalt az idén 50. születésnapját ünneplő Müncheni Olimpiai Parkban. A közel sem átlagos helyszínen stílszerűen nem mindennapi programok várják a látogatókat, a legnagyobb kortárs popzenei sztároktól a feltörekvő zenekarokon át a művészettel, életmóddal, fenntarthatósággal kapcsolatos előadásokig. De hogyan kerülnek magyarok egy német fesztivál szervezői csapatába? Hogyan juthat el egy hazai produkció egy ilyen méretű nemzetközi fesztiválra? A rendezvény hátteréről Jeges Zsolttal, a CEEntral Party menedzserével, egyben a HAIL Hungarian Association of Independent Labels – Magyar Független Lemezkiadók Egyesülete – elnökével beszélgettünk, aki többek között a SUPERBLOOM kelet-közép európai promóteri feladataiért is felelős.

Hogy a debütáló SUPERBLOOM Festival indulásakor 2022 szeptembere olvasható a naptárban, annak egyetlen, bárki által kitalálható oka van, az utóbbi két év Coviddal kapcsolatos korlátozásai. Az eredetileg 2020-ra tervezett rendezvény két év várakozás után most végre tényleg megvalósul. A fesztivál valódi története azonban jóval korábban kezdődött. Zsolttal innen vettük fel a fonalat.

„A SUPERBLOOM megrendezésének kiindulópontja az volt, hogy néhány éve úgynevezett major fesztivál nélkül maradt a német Goodlive!, a német rendezvényipari színtér egyik legfontosabb szereplője, akik amúgy olyan fesztiválokat szerveznek, mint az elektronikus zenére koncentráló Melt, a főleg hiphop közönséget vonzó splash!, vagy a rock-metal színtér egyik legpatinásabb európai eseményének számító Full Force, korábbi nevén With Full Force, talán ez utóbbit ismerik legjobban a magyar zenehallgatók. Mindháromnak a Ferropolis ad helyet, ami egy Gräfenhainichen nevű kisváros mellett található, Lipcsétől úgy 50 kilométerre északra. Ez a hely korábban sok éven át külszíni bányaként működött, manapság pedig szabadtéri múzeumként funkcionál. Az egykor használt bányászati gépek most is láthatók a helyszínen, van közöttük 30 méter magas, 120 méter hosszú, 1980 (!) tonnát nyomó exkavátor is. Ennél stílszerűbb környezet szerintem nem képzelhető el egy metálfesztiválhoz, de ugyanígy kitűnő vizuális kulisszát jelent elektronikus produkciók számára is.

Ennek alapján látható, hogy nem csak a SUPERBLOOM esetén beszélhetünk a megszokottól eltérő helyszínről, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Müncheni Olimpiai Park kedvelt koncerthelyszín is egyben; az év végéig olyan A-listás előadók lépnek fel ott, mint Ed Sheeran, a Parkway Drive, Machine Gun Kelly, 50 Cent, vagy metal vonalról az Amon Amarth és a Machine Head.”

A müncheni SUPERBLOOM a fentiektől eltérően ugyanakkor nem egy-egy műfajra, és annak alstílusaira fókuszál. Zenei felhozatalt illetően olyasfajta vegyes fesztiválról van szó, mint a Roskilde, a Glastonbury, vagy itthonról a Sziget, emellett a szervezők nagy hangsúlyt helyeznek a társművészetek és az off-programok jelenlétére is. A Sziget, mint párhuzam persze nem csak a koncepció mentén jelenik meg.

„A SUPERBLOOM alapgondolata, hogy több legyen egy általános értelemben vett vegyes zenei fesztiválnál. Épp ezért vannak más művészeti ágakkal, életmóddal kapcsolatos helyszíneink, a képzőművészettől, a divattól a stand-upon, a cirkuszi előadásokon át a tudománnyal, fenntarthatósággal kapcsolatos programokig. Olyan egyedi élményt szeretnénk adni a látogatóknak, ami amellett, hogy a helyszín is egyfajta kuriózum, felhozatal tekintetében túlmutat azokon a rendezvényeken, ahol leginkább három dolog van, sár, zene és sör.  

Ez persze bizonyos szempontból nem véletlen, hiszen a fesztivál névadója és egyik főszervezője Szép Fruzsina, aki annak idején a Szigetnél is behozta az olyan programokat, mint a Civil Falu, a világzenei színpad, vagy a cirkuszi és színházi előadások. Ha valaki végignéz a SUPERBLOOM programbontásán, ugyanúgy megtalálhatja az mainstream pop headlinereket, mint David Guetta, Megan Thee Stallion, Calvin Harris, Rita Ora, Willow, vagy Tom Grennan, mint a népszerű és feltörekvő német zenekarokat, lásd Kraftklub, Leony, Zoe Wees, vagy Roy Bianco & Die Abbrunzati Boys. Mindezt úgy, hogy ezzel párhuzamosan lesz például délelőtt 10 és este 7 óra között nyitva tartó, kifejezetten gyerekeknek szóló helyszín is, a MiniBloom, ahol a kisebbeknek szóló zenei programok mellett játszóház és kreatív foglalkozások is várják a családokat.”

A mainstream előadók szerepeltetése mellett a SUPERBLOOM nagy hangsúlyt fektet arra, hogy pályájuk elején tartó, izgalmas produkcióknak is teret adjon, ezáltal esélyt arra, hogy nemzetközi szinten is felhívjál magukra a figyelmet. Zsolt erről így beszélt.

„A Goodlive! rendezvényeinek mindig fontos célkitűzése a tehetségkutatás, hogy a feltörekvő zenekarok is lehetőséget kapjanak, nem csak Németországból, de más európai régiókból is. Jó példa erre a Heroes!, ami egy kétnapos, évente többször megrendezett utazó hiphopfesztivál, a műfaj németországi képviselőinek egyik legfontosabb találkozási pontja. Idén júniusban már volt egy Kasselben, a SUPERBLOOM-ot követő hétvégén Freiburgban lesz a következő, és már meghirdették a jövő nyarat indító eseményt is Geiselwindben. A SUPERBLOOMon is lesz dedikált színpad a feltörekvő zenekaroknak a NeoNeo Stage, ahol többek között olyan helyi és nemzetközi előadók lépnek majd fel, mint Diana Goldberg, a német indie csapat, a Die Sauna, Sofia Portanet, vagy a Juno Francis, egy svéd szintipop duó. És persze ott lesz egyetlen magyar fellépőként Дeva.”

Hogy hogyan kerül képbe egy magyar produkció egy nemzetközi fesztivál fellépői között? Ezt a kérdést részben megválaszoltuk a múlt héten megjelent Дeva-interjúban, de a hátteret illetően azért érdemes mélyebbre ásnunk.

„A CEEntral Party egy 2016-ban indult programsorozat, amelynek keretében közép-kelet-európai zenekarok léphetnek fel fontos európai showcase fesztiválokon, olyanokon, mint az Eurosonic-Norderslaag Festival, a Reeperbahn Festival, a korábbi Musikmesse Nemzetközi Hangszerkiállítás és Fesztivál, vagy idén tavasszal a brightoni The Great Escape. A fesztivál kelet-közép európai szakmai partnereként lehetőséget kaptunk arra, hogy javasoljunk néhányat a mi rendezvényeinken fellépő előadók közül, akikről úgy gondoljuk, illenének a most debütáló SUPERBLOOM programjába. Így került a NeoNeo Stage-re Дeva, illetve Csehországból Karin Ann, aki sajnos az utolsó pillanatban betegség miatt lemondani kényszerült a koncertet, így Philine Sonny lép majd fel helyette. Természetesen nagyon várom ezeket a koncerteket, és ha mondhatok még egyet, nagy kedvencem a Girl in Red, egy Marie Ulven Ringheim nevű fiatal énekes-dalszerző elektronikus hatásokról sem mentes indie pop projektje Norvégiából.”

Végül, de nem utolsósorban Zsolt arra is választ adott, miért érdemes utazni bő hatszáz kilométert egy németországi fesztiválért.

„Ha ironizálni akarok, akkor Németország most már nem drágább, mint Magyarország. Münchenbe gyakorlatilag óránként indul vonat Budapestről, amikre már 40-50 euróért lehet jegyet kapni, és autóval sem tart sokkal tovább, mintha elmennénk rossz időben mondjuk Békéscsabára. Szóval aki úgy gondolja, hogy a nyár zárásaként szeptember első hétvégéjét szívesen töltené Münchenben, egy most induló, izgalmas fesztiválon, ahol rengeteg nagyon jó zenei és off programok várják a közönséget, akár egy kora reggeli indulással is bőven odaér a szombat délelőtti kezdésre!”   

További információk a SUPERBLOOM fesztivál weboldalán és közösségi felületein!

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

37,601KedvelőTetszik
2,964KövetőKövetés
1,320FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók