Hirdetés
Hirdetés

Stagediving Fesztivál – Jubileum a Dürer Kertben

2024. január 13.-án, szombaton jubileumi, XX. Stagediving Fesztivál lesz a Dürer Kertben. Az underground klubfesztiválon, ahogy közel húsz éve minden alkalommal, most is a hazai metalszíntér legjobb, legérdekesebb zenekarai közül kerülnek ki az este fellépői, ráadásul a tavalyi kistermes, napokon belül teltházassá vált esemény után idén már összesen 10 koncert várja a látogatókat a Dürer mindkét termében. A Watch My Dying mellett, akik egészen a kezdetek óta minden Stagedivingon felléptek, olyan zenekarok érkeznek most, mint a Heedless Elegance, a Nova Prospect, a Tiansen, az Eagle Has Landed, a Witchthrone, a Beerzebub, a Rivers Ablaze, a Mad Robots és a Stabbed

Nem sok underground rendezvény éri meg a 20. jubileumot, még ha az évszám eggyel kevesebb is. Az első Stagediving Fesztivál 2005. november 12.-én volt a szép emlékű Kultiplexben, olyan zenekarokkal, mint a Chaos Of Disorder, a Szeg, a Monastery, a Cadaveres, a Watch My Dying és az Ausztriából érkezett Comaah. A listát elnézve nyilvánvaló, hogy az elmúlt 19 évben elég sok minden változott azon kívül is, hogy már nem a Sithek Bosszúja a Star Wars univerzum legfrissebb filmje, vagy hogy újra megnyílt a Villámgyors Vegyesbolt. A Stagediving azonban továbbra is itt van, 2024-ben a jubileumhoz méltón az eddigi közel 20 év talán legerősebb fellépőgárdájával. Kovács Péter (Powerground Management), a Stagediving Fesztivál szervezője a következőket mondta a kezdetekről és a januári rendezvényről: 

„Voltak a Stagedivingnak előképei, hiszen rengeteg koncertre és fesztiválra jártam akkoriban, és néhány évvel korábban a Superbutt-frontember Vörös Andrással szerveztünk egy Southpork Festival nevű eseményt a Ráday Klubba, ahol rajtuk kívül olyan zenekarok léptek fel, mint a Strong Deformity, az Embers, a Csont, a Newborn, meg a Very Bad Things. De említhetem a Heavymetal.hu Fesztivált is, ami végül, ha jól emlékszem, három kiadást ért meg, azok is fontos underground események voltak a kétezres évek elején. A másik oldalról meg Körminek – Körmöczi Péter, azidőtájt Cadaveres De Tortugas – szintén volt egy hasonló elképzelése, hiszen ők is csináltak ilyen típusú többzenekaros bulikat országszerte a Terrorista Turné során, ahol a Replika és az Ektomorf léptek még fel. Ezek mentén állt aztán össze a fejünkben, hogy kellene egy olyan nagyobb klubfesztivál Budapesten, ahol nagyobb létszámú közönség és normális körülmények között tudják megmutatni magukat azok a zenekarok, akik egyedül kis klubokban játszanának.

A lényeg pedig a mai napig is ez, csak az aktuális helyszín és a fellépők változnak. Értelemszerűen a saját ízlésem is befolyásolja a mindenkori programot, de nagy általánosságban igyekszünk olyan zenekarokat meghívni, akik többé-kevésbé underground csapatnak számítanak, ugyanakkor jellemző rájuk egy egyéni, azonnal felismerhető zenei világ, illetve rendelkeznek olyan koncertrutinnal, ami garancia arra, hogy profi produkciót nyújtsanak a színpadon. Ugyanakkor törekszünk a változatosságra, gyakorlatilag minden belefér a black metaltól akár a rap metalig, így lesz ez most is. Sosem akartuk egy-egy alstílusra korlátozni magunkat, sokkal inkább az a lényeg, hogy friss, izgalmas zenéket halljon a közönség, függetlenül attól, hogy a fellépő zenekarok pontosan hová sorolhatók, vagy épp mikor alakultak.”  

A XX. Stagediving Fesztiválon, a tavaly megkezdett hagyományt folytatva ezúttal is lesz jótékonysági gyűjtés a többek között hátrányos helyzetű családokat támogató Ott-Hont Vadmentő és Közösségi Segítő Alapítvány részére. Veres Gábor, a Watch My Dying énekese így nyilatkozott erről: 

„A karácsonyi szezon hagyományosan a jótékonysági kampányok ideje, és ez jól is van így. Ugyanakkor az év eleje, a január talán a legnehezebb időszak a rászorulók számára, ezért gondoltuk úgy, hogy a koncerttel egybekötve ismét meghirdetünk egy adománygyűjtési akciót, melynek során a Dürer Kertben a tavalyihoz hasonló átvevőponton fogadjuk a Stagediving közönségének felajánlásait. Elsősorban tartós és alapélelmiszereket gyűjtünk most, hiszen azokra mindig szükség van, de szívesen fogadunk bármit a jó állapotú gyerekruhától a nélkülözhető játékokig, sportszerekig, ha valaki úgy gondolja, hogy ilyesmivel tud segíteni. Ha bárkinek kérdése merül fel ezzel kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal az alapítvány elérhetőségein!”

Running order:

XX. Stagediving Fesztivál

2023. január 13., Budapest, Dürer Kert

18:30 kapunyitás

Nagyterem:

19:00 Eagle Has Landed
20:00 Tiansen
21:10 Nova Prospect
22:20 Heedless Elegance
23:40 Watch My Dying

Kisterem:

19:30 Stabbed
20:30 Mad Robots
21:40 Rivers Ablaze
22:50 Beerzebub
00:00 Witchthrone

A Stagediving Fesztivál és a Lángoló közös játékában most páros belépőt nyerhettek a koncertre, emellett egy zenekari ajándékcsomagot is a fellépők különféle merch cuccaival. Nem kell mást tennetek, mint helyesen válaszolni az alábbi kérdőívben feltett három kérdésre.

Nem kötelező, de megköszönjük, ha ajánlod a részvételt másoknak, esetleg megosztod ezt a cikket, vagy a koncert Facebook-eseményét az idővonaladon! A jelentkezési határidő: 2024. január 8., hétfő éjfél. Ugyanezen a napon sorsolunk, a nyertest e-mailben értesítjük. A játék során beérkezett adatokat a sorsolás után töröljük az adatbázisunkból.

A Stagediving Fesztiválra jegyek még kaphatók elővételben a Tixa hálózatában. További információk a kapcsolódó Facebook-esemény oldalán!

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,917KedvelőTetszik
3,040KövetőKövetés
3,350FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók