Hirdetés

Soundgarden-feldolgozást készített a Varga Bendegúz Quartet

Lángoló Premier

Az egyik legismertebb amerikai grunge-együttes, a Soundgarden The Day I Tried To Live című dalából készített jazz-feldolgozást a Varga Bendegúz Quartet. Az elkészült live session videó a zenekar készülő új lemezének egyik előfutára.

A nyár folyamán három részből álló live session videósorozatot forgatott a Varga Bendegúz Quartet. A zenekar vezetője, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen master diplomát szerzett jazz-dobos, leginkább sideman-ként ismert: játszik Karosi Júlia zenekarában, valamint Gáspár Károly triójában. Saját zenekarát 2015-ben alapította, melyben jelenlegi zenésztársai Ávéd János szaxofonos, Fenyvesi Márton jazz-gitáros és Bögöthy Ádám bőgős.

„Gimnazistaként két osztálytársammal alapítottunk egy képzeletbeli zenekart, anélkül, hogy hangszereink lettek volna, vagy korábban bármilyen zenei képzésben részesültünk volna. Én a dobos szerepét választottam ebben a képzeletbeli bandában, amely lassan kezdett valósággá válni. Miután társaim hangszereket szereztek maguknak, én is megvettem első dobfelszerelésemet. Így lettem dobos. A gimnáziumi rockzenekarokban töltött évek után kezdett érdeklődésem a jazz irányába fordulni”

– meséli Varga Bendegúz, aki azt is elárulja, miért pont a Soungardentől dolgoztak fel egy számot.

„A Soundgarden Superunknown című albuma az egyik kedvenc rocklemezem. Több páratlan ritmikájú szám is található rajta, Chris Cornell dala, a The Day I Tried To Live is ilyen. Ezeket annak idején roppant izgalmasnak találtam, s az ezekből való inspiráció – a jelek szerint – máig tart. A fájdalmasan korán elhunyt, zseniális Chris Cornell hangja számomra nagyon adja magát, könnyen belehallom, hogy szaxofonon szólaljon meg az éneke. Viszonylag könnyedén sikerült az eredeti felvételt a saját formációmra adaptálni, hangszerelni. Ávéd János rendkívül magával ragadó szaxofonszólója és Fenyvesi Márton különleges gitárhangzásokat felvonultató játéka teszi igazán izgalmassá a felvételt.”

A Varga Bendegúz Quartet legközelebb november 25-én Pécsett a Zsolnay Központban koncertezik.

További információ: www.vargabendeguz.hu

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

37,330KedvelőTetszik
2,907KövetőKövetés
1,090FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk