Hirdetés
Hirdetés

Sorsszerű problémák és félénk optimizmus – Gondolatok a Placebo Beautiful James című új dala kapcsán

Brian Molko és Stefan Olsdal hosszas várakozás után végre előbújtak a rejtekhelyükről – itt az új Placebo-dal, a kedves című Beautiful James. Bár az együttes hivatalosan soha nem hagyta abba a munkát, sőt hiátust sem hirdettek, a rajongók a 2013-as Loud Like Love lemez óta kénytelenek voltak hiánypótló anyagokon vegetálni. Volt itt bő lére eresztett best of kollekció, és egy egyébként remekül sikerült MTV Unplugged lemez. Előbbi anyaghoz persze turné is kapcsolódott, amely a kezdeti állomásokon gyakran kudarcba fulladt Molko szerencsétlenül összeválogatott gyógyszerkoktéljának mellékhatásai miatt. (Sorsszerű probléma a Meds előadói számára.)

Hirdetés

Ezek után az együttes évekig néma tétlenségbe burkolózott, híre sem jött bármi új projektnek. A csend most tört meg végre – tegnap este debütált a rádiókban a Beautiful James, és persze Brian Molko is tiszteletét tette egy pár perces interjú erejéig. Ebből a beszélgetésből egyelőre nem derült ki sok részlet a soron következő albumról, de Molko így is megosztott pár érdekességet. Az énekes elmondása szerint fordított sorrendben folyt a kreatív munka, előbb volt meg az albumborító ötlete vagy a dalok címei, mint maguk a dalok vagy a zene, és később ezeket a véletlenszerű inspirációkat töltötték fel tartalommal.
Szintén megtudhattuk, hogy az új lemez készen volt már 2019 végén, lefixált turné dátumokkal együtt – azonban a világjárvány miatt két évig a parkolópályán maradt. Egészen mostanáig.

Maga a dal jóleső nosztalgiát ébreszt majd sokakban. Az együttes itt visszavesz az utóbbi két lemez kissé mesterkélt jókedvéből, és a zsúfolt, harsány hangszereléséből. A Beautiful James simogató gitárjaival és egyszerű zongora trillájával, illetve félénk optimizmusával sokkal inkább a korábbi lemezek felé kacsint vissza, akár a Special Needs testvére is lehetne. Ezúttal Brian Molko is okosan mélyen tartja a vokálokat, így karakteres, rögtön felismerhető hangfekvése újra régi fényében csillog. A dal mindenképpen egy kellemes meglepetés és egy lépés a jó irányba, igazi klasszikus Placebo-érzés. És hogy ki lehet a
címszereplő? Ahogy az énekes is kitért a válasz elől, mindenki döntse el maga!

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,980KedvelőTetszik
3,058KövetőKövetés
3,800FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók