Hirdetés
Hirdetés

Itt az első SopronFest programja

Sopron szerte mintegy húsz helyszínen lesznek kulturális, gasztronómiai és turisztikai programok 2023. április 22. és 30. között a SopronFest programsorozat részeként. Az új fesztiválon adja hosszú idő után újra első fesztiválkoncertjét a Quimby – jelentették be a szervezők szerdán, a Hűség napján.

Hirdetés

A tíznapos fesztivál újszerű formátumként jelenik meg a hazai piacon – közölte a soproni születésű Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert, akik 30 éve a VOLT Fesztivált is alapították. A közlemény szerint régóta vágytak arra, hogy egy újfajta fesztivált indíthassanak, amely „kellően mai, ugyanakkor a város értékeire, a helyiek büszkeségeire épül”. A szervezői munkában szerep jut a soproniaknak, mert a városi programokat részben ők szervezik.

A közlemény idézi Váncza Panna projektvezetőt, aki elmondta, hogy 2023-ban a fesztiválozást másképp képzelték el, mint a korábbi években: a SopronFest hangsúlyos része lesz a koncertkínálat a Lővérekben, ugyanakkor a város adottságait kihasználva igyekeznek „belakni” az egész várost.

A Fő téren lesz a megnyitó és a napközbeni koncertek, a 150 éves Liszt Ferenc Kulturális Központban és a város több pontján pedig színházi előadások, podcast fesztivál, kiállítások várják a közönséget, kiegészülve helyi kávézók és éttermek különféle ajánlataival.

SopronFest zene

A Lővérekben a koncertek sorát április 28-án a Quimby nyitja, de fellép mások mellett a Carson Coma, Azahriah, a Follow the Flow és az On the Low is. Másnap a Halott Pénz és a Wellhello mellett Beton.Hofi, Krúbi, a Valmar, Lil Frakk, a World is Mine vendégeként pedig Yamina és Jauri adnak koncertet. A zárónapon, vagyis április 30-án Majka, a Tankcsapda, Dzsúdló, a ByeAlex és a Slepp, a Punnany Massif és a Margaret Island lépnek fel, a koncertsorozatot pedig a Necc Party zárja.

A belvárosban, a Tűztorony tövében lesz április 27-én a SopronFest megnyitója, ahol az Analog Balaton koncertezik, a fényfestéssel felöltöztetett Tűztorony erkélyén pedig a Be Massive Horizon, Dj Metha és a soproni Secret Fusion produkciók lesznek hallhatók.

A Fő téren napközben fellép Lovasi András, a Szalonna és Bandája, Müller Péter Sziámi, Kirschner Péter és Bérczesi Róbert új közös formációja, a SziamiKarma zenekar is.

SopronFest művészet

A képzőművészeti programok között szerepel Kiss Tibor, a Quimby szövegíró-frontemberének tárlata és Weiler Péter Kár lett volna disszidálni című kiállítása. Utóbbi a jövőre 80 éve született fotóművésznek, Lobenwein Tamásnak, a rendszerváltás pillanatainak legismertebb dokumentalistájának állít emléket.

A szervezők EfZámbó István képzőművész alkotását, egy korabeli Trabantot ajándékoznak Sopronnak, amely közterületi szoborként lesz majd látható. Öt képzőművész érkezik a városba, akik a SopronFest ideje alatt alkotnak és a hűség témáját mutatják be. Az elkészült műveket soproni éttermek, szállodák vásárolhatják meg és állíthatják ki.

A Soproni Egyetem stratégiai partnerként csatlakozott a SopronFest programsorozatához, egyrészt a campus az esemény egyik színterét biztosítja, másrészt létrehozták a Soproni Egyetem Diákbérlet, amellyel hozzájárulnak ahhoz, hogy a látogatók az egyetem és a város keretein túlnyúló kulturális élményhez jussanak – idézi a közlemény Fábián Attilát, a Soproni Egyetem rektorát.

A meghirdetett programkínálat a következő időszakban folyamatosan bővül, a jegyelővétel pedig a szerdán indul a www.sopronfest.hu oldalon.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,005KedvelőTetszik
3,063KövetőKövetés
3,860FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók