Hirdetés

Sikerre éhező rapper és macskakaját evő milliárdos csaló áll a kriptocsalás mögött

Február elején szövetségi ügyészek azzal vádolták a 31 éves Morgant és férjét, a 34 éves Ilja Lichtensteint, hogy 5 milliárd dollár értékben próbáltak lopott bitcoint tisztára mosni. A pár a közösségi médiában ismert volt, és bár befektetési és kripto tanácsokat osztogattak, a jelenség sokkal tovább mutatott mint az egyszerű befektetési influenszerek világán.

Mi a vád?

2016-ban ismeretlenek meghekkelték a Bitinfex kriptotőzsdét, és 120 ezer bitcoint loptak. Az akkori értéken 65 millió dollárt jelentett, mostanra viszont 5 milliárd dollár lett az értéke. Február 7-én csaptak le a Ilja Lichtensteinre és feleségére Mogranre, a vádak alapján 4,5 milliárd dollár értékű lopott bitcoint segítettek tisztára mosni.

Egyelőre nem tudni, hogy mekkora halak voltak ők ebben az egész összeesküvésben, mekkora a bűnszervezet, és mi volt a pontos szerepük, de hála a nagyon aktív internetes jelenlétüknek egy furcsán groteszk kép kezd kirajzolódni róluk. Sokak szerint tökéletesen leképezni ez az eset és a két szereplője a kriptovaluták furcsa világát, már csak amiatt is, hogy két, első ránézésre nem túl bűnőző típusú ember ekkora csalás főszereplője tudott lenni.

A pszichológus, és a tehetségtelen rapper

Morgan, aki saját bevallása szerint a Wall Street krokodilja, 2019-ben kezdte rapper pályafutását Razzlekhan néven, de egészen az elfogásáig nem sok embert érdekelt a művészete. Az egész nagyjából olyan, mintha valaki úgy gondolná, hogy a rappelés annyit tenne, hogy egy szöveget az átlagosnál gyorsabban hadar, miközben hadonászik. Ehhez még itt közrejátszik a furcsa zene, és a még szürreálisabb videóklip, ami olyan, mintha egy nagyon béna vigjátéksorozatban azt mutatnák be, hogy mennyire bénán próbál a főszereplő menőnek látszani.

Pedig Morgan nagyon aktív volt a közösségi oldalakon, sőt a Forbesnak is bedolgozott. Amellett, hogy tanácsokat adott, rendszeresen megosztották életük történéseit Ilja Lichtensteinnel. Ők ketten valamiféle reneszánsz párként úgy állították be magukat, hogy nagyjából mindenhez értenek, legyen szó kriptovalutákról, startupokról, influenszerkedésről, közgazdaságtanról, humorról, zenéről, macskatartásról, divatról és vállalkozásokról. Miközben jelenleg úgy tűnik, hogy valóban a történelem talán legtermékenyebb pénzmosói voltak, igaz ez nem derült ki a közöségi oldalaikról.

Morgan több száz videót készített, melyben tanácsokat adott egyetemistáknak, akik úgy érzik, rossz szakot választottak, de közben dalt is írt arról, hogy ő a jövőben GILF lesz, ami a MILF nagymamás megfelelője. Ilja Lichtenstien egyébként a Wisconsini Egyetemen tanult pszichológiát, több startup tanácsadója és befektetője is volt, majd valamikor összeházasodtak Morgannel, és mindketten a Szilícium-völgy inkubátorházai körül mozogtak. Mindketten az EndPass nevű decentralizált platformnál dolgoztak, ami lehetővé teszi az emberek számára, hogy visszavehessék az irányítást digitális személyazonosságuk felett és biztonságosan kezelhessék személyes adataikat. A nő rendszeresen publikált a Forbesban is, 2020-ban például némileg ironikus módon arról írt, hogyan lehet megóvni a vállalkozásokat a kibertámadásoktól, illetve 2014-ben arról írt, hogy a bitcoin klasszikus példa az átverésekre, és később is amellett érvelt, hogy az értéke lenullázódik.

@realrazzlekhan

Can you out #menace me?! 🧞‍♀️ #menacetosociety #skillz #gummybear #chopstickhack #monkeyfeet #monkeytoes

♬ Menace to Society – Razzlekhan

Teljesen ellentétesek a vádak, és amit látni lehet róluk

Az egész sztori bizarrságát az adja, hogy a videók és a bűnszövetkezeti tevékenységük köszönőviszonyban sincs egymással. Persze senki sem képzelte azt, hogy pénzmosási tippeket osztanak meg a közösségi oldalakon, de

dollármilliárdos csalásban vettek részt, miközben a férfi egy videón arról beszél, hogy rendszeresen eszik macskaeledelt, mert ami neki jó, csak az jó a macskájának is.

Az említett macska egyébként egy illegálisan tartott bengáli, amely miatt jelenleg jobban aggódik az internet mint a páros miatt, az említett macskakaját pedig Új-Zélandról vitették az Egyesült államokba. Bár mindketten a Szilícium-völgyben mozogtak, Morgan a rapdalaiban sokszor kritizálta ezt a világot a maga furcsa módján szabadságharcosként szólt be a szoftvercégeknek. De a Wall Street krokodilja gyakran hivatkozott úgy magára, mint a török Martha Stewart, Facebook oldalán pedig azt írta, hogy akkor kezdett rappelni, mikor a kiégés jeleit vette észre magán.

Ismerősei egybehangzóan állítják, hogy a nő nem élt különösebben fényűző életet, bár mindig jól öltözött volt, de nem volt hatalmas háza, sokan azt is feltételezték, hogy leginkább a szülei támogatják anyagilag. Videóiban arról mesélt, hogy apja biológus volt, anyja pedig könyvtáros, ő pedig hol nincstelen volt, hol volt egy kis pénze, de különösebben sosem foglalkoztatták az anyagiak.

Ezzel szemben ismerősök a Vice-nak azt mondták, hogy a férfiról sokkal inkább el tudják képzelni, hogy ebben az egészben részt vehetett, legalábbis a technikai hátterében, mert mindenki egyfajta szoftverzseninek tartotta annak ellenére, hogy a végzettségének semmi köze nem volt az informatikához. Igaz a házaspárt nem is feltétlenül a bitcoinok ellopásával, hanem a tisztára mosásával vádolják.

Hogy lehet bitcoint mosni?

A feltörésből származó összes bevétel eredetileg egyetlen kriptovaluta pénztárcában kötött ki, és a megfigyelők nyomon követték az alapok mozgását az évek során, köszönhetően a blokklánc átláthatóságának. Az ellopott Bitcoinok túlnyomó része a kezdeti pénztárcában maradt. 2019-ben a Bitfinex be is jelentette, hogy mindössze 27 bitcoint tudtak a nyomozók visszafejteni a lopásból. Arra, hogy hogyan törhették fel őket, sosem adtak hivatalos választ, és ez még a házaspár letartóztatása óta sem egyértelmű, de a nyomozók állítása szerint az a személy, aki eredetileg a Bitfinextől az összes ellopott bitcoint megkapta, nem más, mint Lichtenstein. A bitcoinok egy része – körülbelül 25 000 – először az AlphaBay darknet piac számláira került, amelyet 2017-ben egy nemzetközi bűnüldözési művelet során lekapcsoltak. A nyomozók az elmúlt években a bitcoinokat hozzá tudták kötni a házaspár cégeihez. Például a bitcoinok mosásában érintett egyik fiókot 2015-ben nyitották meg – a Bitfinex feltörése előtt – egy Lichtenstein nevén működő online kriptovaluta tőzsdén, egy Lichtenstein keresztnevét tartalmazó e-mail címmel, amelyet a kaliforniai jogosítványának „szelfi stílusú” fényképével igazoltak- áll a nyomozati anyagban.

@realrazzlekhan

My partner & cat share food (not how you expect)! 😳 #pettok #weirdcore #weirdtok #husbandandwife #catfoodie

♬ original sound – Razzlekhan 🧞‍♀️

Az ügyészség csütörtökön benyújtott bírósági dokumentuma szerint Lichtenstein felhőtárhelye egy táblázatot is tartalmazott a pénzmosási programban használt pénztárcák listájával, amelyek egy része „piszkosnak” volt megjelölve. A hatóságok az ellopott bitcoinokból körülbelül 95 000 darabot tudtak lefoglalni, közel 4 milliárd dollár értékben. A fennmaradó 25 000 egy része állítólag még mindig a pár ellenőrzése alatt áll. Egy csütörtökön benyújtott bírósági dokumentum szerint az ügyészek úgy vélik, hogy a két fél legalább körülbelül 7500 BTC-hez (körülbelül 300 millió dollár értékben) fér hozzá, amely abból a pénztárcából származik, amelybe eredetileg a Bitfinextől ellopott pénz került.

Az ügyészség szerint a pár mestere a megtévesztésnek, és jelentős a szökés veszélye. Lakásukban egy csomó eldobható telefont foglaltak le, amelyeket egy „eldobható telefonok” felíratú dobozban tároltak, emellett nagy mennyiségű devizát foglaltak le, illetve könyveket, amelyekben rejtekhelyet vágtak ki USB-kulcsok tárolására. A beadványban az is szerepel, hogy miközben házkutatást tartottak az otthonukban, Morgan engedélyt kért a szövetségi ügynököktől, hogy kihozhassa a macskáját, és míg úgy tett, mintha az ágy alól csalogatta volna ki az állatot, megpróbált minden adatot törölni a telefonjáról.

A nyomozóknak az is a tudomására jutott, hogy már tervezték a letelepedést hamis igazolványokkal Oroszországban vagy Ukrajnában, de ügyvédjük szerint ha le akartak volna lépni, azt már korábban megtehették volna. Most úgy tűnik, hogy a nő óvadék fejében szabadlábon védekezhet háziőrizetben, ami alatt semmilyen kriptovalutával kapcsolatos tevékenységbe nem foghat.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,011KedvelőTetszik
3,068KövetőKövetés
4,580FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk