Shorts, hirdetések és podcastok – újdonságok YouTube-tól

A közelmúltban több olyan izgalmas YouTube-újdonságról érkezett hír, amely a felületen aktív előadók, tartalomgyártók számára kiemelten fontos lehet. Ahogy az lenni szokott, az újítások többsége ezúttal is a tengerentúlon debütál, vagy kerül majd tesztfázisba – ugyanakkor a hazai YouTube-partnereknek is előrevetíti több közelgő, hasznos eszköz érkezését.

Új promóciós lehetőségek

A videómegosztó újabb eszköz ötletével rukkolt elő a csatornáikat népszerű kívánó partnereknek: a YouTube Studióban elhelyezett Promotions fül segítségével az alkotók a tervek szerint saját hirdetéseket hozhatnak létre a feltöltött videók segítségével. A platform azt szeretné, hogy a tartalomgyártók hatékonyabban promotálhassák a csatornájukat, és könnyebben jussanak új követőkhöz: ebből az okból, a Google Adst igénybe vevő megoldások helyett egyenesen a YouTube Studión keresztül lehetne a hirdetni a csatornákat, illetve akár a tartalomgyártó tevékenységéhez illő termékeket is. A Promotions fül jelenleg tesztfázisban van, és az is elképzelhető, hogy megmarad kísérlet szintjén. Az viszont feltétlenül biztató, hogy a YouTube szüntelenül dolgozik olyan új eszközök fejlesztésén, amelyek gazdagítják a tartalomgyártók, influenszerek, és természetesen a zenei előadók bevételszerzési lehetőségeit is.

Új Shorts-eszközök

Ami az új, biztosan úton lévő bevételszerzési eszközöket illeti, a YouTube legnagyobb dobása a Shorts 2023-ra tervezett monetizálása lesz. A YouTube a tervek szerint a Shorts videók közé helyez majd el reklámokat. Mivel ezek a hirdetések nem az egyes videók elején, hanem egy-egy videó között jelennek majd meg, az így befolyt hirdetési bevételeket a platform összesíti, majd elosztja a Partnerprogramban részt vevők között, afféle részesedésként az egyes csatornák nézettsége alapján. Mindez azt is maga után vonhatja, hogy a bevételszerzés beállításához szükséges 4000 megtekintett óra követelménytől eltekintenek a jövőben – hiszen néhány másodperces Shortsokat feltöltő csatorna esetén ez sokkal nehezebben teljesíthető, mint a hagyományos videókkal. A bevételek megosztásában ez a modell eltér a már megszokottól: a videóknál 45% folyt be a YouTube-nak, 55% pedig a tartalomgyártók zsebébe került. A Shorts esetében az arány megcserélődik, tehát a mostani elgondolás szerint a vállalat kapja majd a nagyobb részesedést. A YouTube azért döntött így, mert az ominózus 10 százalékból a videókban felhasznált zenei jogdíjak egy részét szeretné fedezni.

Creator Music: még több zene

Az új monetizációs eszközökhöz kapcsolódó fontos újdonság a bétatesztelés fázisában lévő Creator Music, amely egy hatalmas könyvtár lesz a videókban felhasználható hangklipekkel. Óriási mérföldkő a platform, valamint tartalomgyártók számára is, hogy ennek segítségével az így felhasznált dalokkal készített videók a videósok és a zenék jogainak tulajdonosai is részesedést kapnak majd. Az így rendelkezésre álló adatbázisból akár egy adott büdzséhez igazított dalválasztásra is lehetőség lesz a felületen. A Creator Music ősszel debütál, elsőként csak az Egyesült Államokban, majd 2023-ban tovább terjeszkedik. A YouTube jelenleg független kiadókkal tárgyal az itt licenszelhető zenék katalógusainak ügyében.

Podcastok a YouTube-on

A podcastforradalom 2022-ben is releváns fogalom, ha a digitális tartalomfogyasztás meghatározó tendenciáiról van szó. A legnépszerűbb trendekből a YouTube sem akar kimaradni, aminek ékes bizonyítéka az augusztusban útjára indított, egyelőre csak az Egyesült Államokból elérhető Podcast aloldal. A vállalat nemrégiben nagy összegeket fektetett abba, hogy a podcastereket rábírja a műsoraik videós változatainak feltöltésére, és egy részletes tervet is közzétett, amelyben a podcastterjesztéssel kapcsolatos újdonságokat foglalta össze. Ezek között szerepel a tartalomgyártóknak dedikált landing oldal, speciális hirdetéstípusok bevezetése, tartalomgyártói eszköztár a hallgatottság monitorozásához, és így tovább. A podcast műfaja és a digitális zeneipar ma már kéz a kézben járnak. Remek példa erre Björk vadonatúj podcastja, amelyben a saját diszkográfiáját mutatja be részletesen a rajongóinak. A műsor bejelentését az énekesnő összehangolta a legújabb albumának érkezésével: a szeptember 30-án megjelenő Fossora című lemezt már most elképesztő hype övezi.

Automatikus vízjelek

Idén augusztustól az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő YouTube Shorts újabb alapvető beállítást vett át legnagyobb riválisától, azaz a TikToktól: a tartalmakkal való visszaélések megelőzése érdekében minden letöltött Short vízjelet kap. A platform egyik munkatársa úgy fogalmazott, hogy ezzel a tartalmakkal való visszaéléseket szeretnék megakadályozni. A YouTube ugyanis azt szeretné, hogy (akárcsak a TikTok esetében), a nézők tudnák, hogy az adott videó erről a platformról származik. Ez a változás elsőként a YouTube böngészős verziójába érkezik, de a tervek szerint idővel a telefonos alkalmazásokban is bevezetik majd.

A YouTube felgyorsul

Napjainkban nem kérdés, hogy a rövid, gyorsan fogyasztható tartalmakkal lehet a leggyorsabban nagy elérést generálni a közösségi oldalakon. A változó tartalomfogyasztási szokások azt is befolyásolják, hogyan fordulunk a hagyományos tartalmak felé: a YouTube megosztott egy statisztikát arról, hogy a felhasználók milyen gyakran gyorsítják fel a videókat, ezáltal rövidebbé és gyorsabban befogadhatóvá téve őket. A kimutatás szerint azok 85 százaléka, akik változtatnak a videók eredeti sebességén, a gyorsabb lejátszást választják. A statisztikáról szóló blogbejegyzést itt lehet elolvasni.

Jönnek a kommentelős Shorts válaszok is

A TikTokról, illetve tavaly óta az Instagramról is ismerős lehet a funkció, amikor egy kommentre videóval válaszolunk, és a hozzászólás is megjelenik a végeredményben. Nemsokára a Shortsnál is elérhető lesz ez a lehetőség. Az ilyen módon kiemelt hozzászólások gazdái értesítést kapnak. A YouTube kiemelte, hogy ez csak az egyik első újítás a sok közül, amelyre a Shorts kommentszekciójában számítani lehet a közeljövőben.

A YouTube számokban

Miért éri meg az alkotóknak, így az előadóknak, zenészeknek is résen lenni a YouTube újdonságait illetően? Lyor Cohen, a vállalat zenei vezetője nemrég elárulta, hogy összesen hatmilliárd dollárt fizettek a zeneiparnak egy év leforgása alatt. Ez kétmilliárd dollárral több az előző évi adatokhoz képest. A YouTube nem titkolja, hogy ezzel legnagyobb vetélytársa, a Spotify babérjaira szeretne törni. Az összefoglalóból az is kiderül, hogy a felhasználók által generált tartalmak (UCG) az említett bevétel 30%-át tették ki. A YouTube-ra a fiatalabb generációk tartalomfogyasztási szokásai miatt is érdemes odafigyelni: noha az összes megtekintési idő tekintetében már a TikToké az aranyérem, a YouTube továbbra is ott a rövid videós platform nyomában

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,564KedvelőTetszik
2,995KövetőKövetés
1,960FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Audiópartnerünk