Hirdetés
Hirdetés

Shigeto, Lord Raja, Heathered Pearls és iamyank az A38-on

shigeto.jpeg

Három nagyszerű producer, három új lemezzel, ugyanattól a kiadótól. A májusban már az A38-on járt japán-amerikai Shigeto, az afgán-amerikai Lord Raja és a lengyel-amerikai Heathered Pearls mind idén jelentették meg friss nagylemezüket az elegáns és okos downtempók ikonikus kiadójánál, a Ghostly Internationalnél. A januárban fellépő Com Truise után pontosan egy hónappal újabb Ghostly labelnightnek beillő este az A38 Hajón!

Zach Saignaw, azaz Shigeto a 2010-es évek elején tűnt fel az úgynevezett „post-dubstep” szcénában, hogy aztán a Ghostly International jóvoltából alaposan megszórja közönségét remekbe szabott EP-ivel és immár négy nagylemezével. A Detroit-környéki egyetemvárosból, Ann Arborból származó, japán nagyszülőkkel bíró, de Londonban is több évet eltöltő, jelenleg Brooklynban élő művész igazi műfajok közötti-feletti produkcióján jócskán nyomot hagynak Detroit fémes ritmusai, a brit főváros folyton új utakat kereső kísérletezőkedve, a keleti part absztrakt hiphopja. Mindehhez, a családi hagyományból merítve, némi élő dzsessz – Shigeto gyerekkorában dobolni tanult, eredetileg dzsesszdobosnak készült New York-ban –, hiszen Shigeto élő fellépésein a laptopok-kütyük mellől előszeretettel ül be a dobszerkó mögé, hogy némi hozzáadott beattel dobja fel az amúgy sem egyszerű ütemeket.

Shigeto japánul annyit tesz: „nagyra nőni”. Ez nem csupán arra utal, hogy koraszülöttként alig fél kilós testsúllyal látta meg a napvilágot, hanem arra is, hogy folyamatosan kísérletező, már-már experimentális művészről van szó. Shigeto állandóan keresi az egyensúlyt az élő és elektronikus zene között, live actjei elbűvölően kiszámíthatatlan, gazdag szövetű produkciók: az ambienttől az űrjazzig, a dubsteptől az absztrakt hiphopig terjed a skála. Új, nagylemez-hosszúságú EP-je, az Intermission alig pár hete jelent meg.

 A nagyon fiatal, alig 23 éves Chester Raj Anand, azaz Lord Raja már második LP-jét jelenteti meg a Ghostlynál. A csodagyerekként indult, hatévesen már bátyjának rap-alapokat gyártó producer első kísérleteit még InfinitiRock név alatt adta ki Sufjan Stevens kiadója, az Asthmatic Kitty.

Lord Raja absztrakt hiphopból, darabokra szabdalt groove-töredékekből, akusztikushangszer-mintákból, amorf ritmusokból és ambientes háttérzajokból barkácsol komplex szerkezeteket. Ezek mégsem lesznek elidegenítő hatású, rideg struktúrák. Ahogy Raja is fogalmaz új lemezének címéről: „a PARA nyitott szó, azt jelenti: NEKED vagy BÁRMINEK, aminek szeretnéd. Mindenkit bele akartam írni ebbe a lemezbe.”

A lengyel születésű, de jó ideje Brooklynban élő Jakub Alexander, azaz Heathered Pearls szintén idén jelenteti meg második nagylemezét. Ezer szállal kötődik a Ghostly-körhöz, többek között a labeltárs Tycho híres blogjának, az ISO50-nek a kurátora, és saját munkái mellett évek óta a Ghostly A&R menedzsere, azaz egyfajta művészeti vezetője.

A három Ghostly-fellépő közül talán ő áll a legközelebb a klasszikus detroiti technóhoz. Persze ez az ő esetében is azt jelenti, hogy találunk néhány felismerhető négynegyedet, de az egész gyönyörűen oldódik bele a visszhangos-effektezett, laza kézzel skiccelt ambient-tájképbe.

iamyank tíz év dobos, zenekaros múlt után 2011-ben indította el szóló projectjét, amire a kezdetektől
fogva a műfaji határok tágítása, átlépése volt a jellemző. Bemutatkozó EP-je 2013 őszén jelent meg “Cold Summer” címmel. Mostanra kiforrott zenei világa az aktuális trendektől távolabbra invitál. Különböző tempójú, energiájú, ritmusú hangulatokat olvaszt egybe. Saját definíciója szerint: „Háttérzene ahhoz, amikor csak bámulsz a semmibe, elgondolkozol, és reménykedsz hogy senki nem zavar meg.” Élőben dob és gitár mellett elektronikai eszközöket, kontrollereket is használ, ezzel gondolva újra az egyszemélyes színpadi előadást.

A38 Night/Life Presents Ghostly Label Night: Shigeto (US), Lord Raja (US), Heathered Pearls (PL),
iamyank(HU) 

2016 február 26., péntek 23:00 – A38 Hajó Koncertterem – Petőfi híd budai hídfő

Jegyár: 2900 Ft, elővételben: 2500 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón.

A koncert Facebook-eseményét itt találod!

Advertisement
39,004KedvelőTetszik
3,066KövetőKövetés
4,640FeliratkozóFeliratkozás

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Audiópartnerünk

Friss Lángoló