Hirdetés
Hirdetés

Sheffieldtől Sheeranig – 10 + 1 érdekesség a Bring Me the Horizonról

Június 1-jén, csütörtökön visszatér Budapestre a Bring Me the Horizon! A deathcore vonalról indult, utóbbi lemezein a metalcore-t akár egy dalon belül elektronikus, indusztriális, olykor kifejezetten popzenei, vagy akár hiphop hatásokkal ötvöző, ha úgy tetszik, extrém stadionrockká transzformálódott zenekar nem először jár hazánkban, és a mostani koncert előtörténete minden, csak nem egyszerű: Oli Sykesék Magyarországon elsőként a Dürer Kert régi nagytermében játszottak főzenekarként, most pedig a Dürer Kert és a Live Nation szervezésében első arénakoncertjükre készülnek, amire eredetileg tavaly került volna sor, de Covid-járvány utóhatásai miatt végül későbbre halasztották a turnét, augusztusban pedig már az Egyesült Államokban és Kanadában koncerteznek. Így aztán a szó szoros és átvitt értelmében is egyedülálló koncert várható június első napján a Papp László Sportarénában, ahol ezen az estén a keményebb vonalnál megszokott beforgatott Aréna helyett a teljes nézőtér meg lesz nyitva. Mi pedig ennek örömére összeszedtünk néhány érdekességet a zenekarról.

Hirdetés

1. Tinik Sheffieldből

A Bring Me the Horizon az angliai Sheffieldben alakult 2004 márciusában. Az alapítótagok – akik közül máig a zenekar tagja Oliver Sykes énekes, alkalmanként billentyűs és programozó, Matt Kean basszusgitáros, Lee Malia gitáros és Matt Nicholls dobos, a jelenlegi felállásból csak Jordan Fish billentyűs érkezett később, 2012-ben, illetve a turnékon 2014 óta kiegészülnek egy másodgitárossal John Jones személyében – mindegyike különböző helyi, akkortájt megszűnt zenekarokban játszott, mielőtt közös formációba kezdtek volna. A folyamatos koncertezés következtében néhány hónap elég volt ahhoz, hogy a helyi színtéren kialakítsanak egy kisebb rajongótábort, és nem sokkal később aláírták első szerződésüket a Thirty Days of Night Records-szal. A zenekar tagjai szemtelenül fiatalok, 15 és 17 év közöttiek voltak az alapítás idején.

2. Jack Sparrow, a keresztapa

A Bring Me The Horizon név idézet a Karib-tenger kalózai: A fekete gyöngy átka című filmből, melynek egyik jelenetében a Johnny Depp által alakított Jack Sparrow kapitány szájából hangzik el egy kicsit másképp – „Now, bring me that horizon.” – az említett sor. Matt Kean basszusgitáros egy interjúban úgy emlékezett vissza, hogy akkoriban sok zenekarnak volt a stílusban megszokottnak számító neve, és ők csak távol akarták tartani magukat minden fölöslegesen hivalkodó vagy kiszámítható dologtól. Amikor egyik nap nézték a filmet, meghallották benne a mondatot, ami azonnal megtetszett nekik, a történet folytatását pedig mindenki kitalálhatja.

3. A skandináv kapcsolat

A helyi hardcore punk színtér mellett kezdetben leginkább az amerikai metalcore vonal volt rájuk hatásal, olyan zenekarok, mint a Norma Jean vagy Skycamefalling, ami Oli Sykes és Matt Nicholls dobos kedvence volt, Lee Malia gitáros pedig olyan zenekarokat emleget korai inspirációi között, mint a Metallica és az At the Gates. Nyilván nem véletlen, hogy a később két lemezt – Suicide Season (2008), There Is A Hell, Believe Me I’ve Seen It. There Is A Heaven, Let’s Keep It A Secret (2010) – is készítettek Svédországban Fredrik Nordstörm producerrel, aki az At the Gates több lemezén is dolgozott.

4. A „Dögölj Meg!” kollekció

Oliver Sykes 21 évesen alapította meg saját, Drop Dead nevű ruhamárkáját, melynek termékpalettája a dizájnpólóktól a mindenféle ruházati cikkeken és kiegészítőkön át az ékszeresdobozokig terjed. Az énekes idén novemberben lesz 37 éves, szóval nem lehet azt mondani, hogy ez a vállalkozás valamiféle múló hóbort terméke lenne.

5. „Nekem nem baj, ha tetoválva vagy”

Ha már bulvártéma, a hírek szerint Sykes testét összesen több mint 50 tetoválás díszíti.

6. Mindörökké?

A 2013-ban megjelent negyedik album, a Sempiternal címe egy archaikus angol szó, ami a latin „sempiternus” – a „semper” (mindig), és az „aeternum” (örök) összefűzése – kifejezésből eredeztethető, melynek jelentése körülbelül „soha el nem jövő örök idő”.

7. Koncertalbum nagyzenekarral, jótékony céllal

A 2016-ban megjelent Live at the Royal Albert Hall című koncertalbumon a Bring Me the Horizon egy szimfonikus zenekar, a Parallax Orchestra kíséretében álltak színpadra, a karmester Simon Dobson volt. Az album teljes bevételét egy jótékonysági szervezet, a rákbetegségben szenvedő fiatalokat segítő Teenage Cancer Trust javára ajánlották fel.

8. Öntörvényűség mindenek felett

Ugyan a szigorúan értelmezett deathcore vonaltól már a 2008-ban megjelent második, Suicide Season című lemezükkel eltávolodtak, a zenekar gyakorlatilag bármelyik anyagán képes meglepni a hallgatókat. Az utóbbi évek poposabb anyagai után a legutóbbi Post Human: Survival Horror című EP – ami 32 percével akár egy rövidebb album is lehetne – egyfajta visszakanyarodást jelez az aggresszívabb metalcore vonal felé, ráadásul egy formabontó, négy középlemezből álló koncepció első darabja. A zenekar tervei szerint a soron következő három anyag lesznek a Post Human sorozat következő fejezetei, mindegyik teljes más zenei világgal és hangulattal.

9. Egy 75 perces EP

A Bring Me the Horizont senki sem vádolhatja azzal, hogy folyamatosan önmagukat ismétlik, és ugyanannak a sikerlemeznek az újabb változatait készítik el néhány évente, de még az ő mércéjükkel is merész vállalkozásnak tekinthető a 2019-ben megjelent „Music to Listen to~Dance to~Blaze to~Pray to~Feed to~Sleep to~Talk to~Grind to~Trip to~Breathe to~Help to~Hurt to~Scroll to~Roll to~Love to~Hate to~Learn Too~Plot to~Play to~Be to~Feel to~Breed to~Sweat to~Dream to~Hide to~Live to~Die to~Go To” című anyag, amit az egyszerűség kedvért csak „Music to Listen To…”-nak szokás rövidíteni.* A 75 perc játékidőt meghaladó, nyolctételes anyagot hivatalosan EP-ként tartják nyilván, és gyakorlatilag egy korlátok nélküli, öntörvényű kísérletezés az elektropop, az ambient, az indusztriál, és mondjuk a kortárs komolyzene határvidékéről. A Music to Listen To… még a zenekar nyitottabb rajongóinak egy részét is homlokráncolásra késztette, ugyanakkor egyáltalán nem lehet azt mondani, hogy félresikerült kísérlet: nagyon erős atmoszférájú hangulatkollázs, aminek megvannak a maga értékei, még akkor is, ha ez elsőre nem is feltétlenül nyilvánvaló. És persze kitűnő illusztrációja annak, hogy a zenekar bármit meg mer tenni, ami csak az eszébe jut.

*Itt és most valamiért eszünkbe jutott a Monty Python csoport klasszikus jelenete, melyben az Ulmból származó idős zeneszerző, Johann Gambolputty de von Ausfern-schplenden-schlitter-crasscrenbon-fried-digger-dingle-dangle-dongle-dungle-burstein-von-knacker-thrasher-apple-banger-horowitz-ticolensic-grander-knotty-spelltinkle-grandlich-grumblemeyer-spelterwasser-kurstlich-himbleeisen-bahnwagen-gutenabend-bitte-ein-nürnburger-bratwustle-gerspurten-mitzweimache-luber-hundsfut-gumberaber-shönendanker-kalbsfleisch-mittler-aucher von Hautkopft már nem éri meg az interjú végét, miután a riporter többször is kénytelen végigmondani becses nevét.

10. Vendég a háznál, öröm a háznál

A zenekar kifejezetten szereti a kollaborációkat, lemezeiken a legkülönfélébb stílusokban tevékenykedő előadók tűntek fel az elmúlt szűk húsz év alatt. Csak néhány név a listáról: JJ Peters (Deez Nuts), Sam Carter (Architects), Skrillex, Josh Scogin (The Chariot, ex-Norma Jean), Grimes, Rahzel, Dani Filth (Cradle of Filth), Halsey, Yonaka, illetve a legutóbbi Post Human: Survival Horror EP-n a komplett Babymetal, a Nova Twins, YUNGBLUD és Amy Lee, az Evanescance frontasszonya. Ezek után szinte már meg sem lepődött senki azon, amikor tavaly Ed Sheeran egyik dalát dolgozták át az eredeti előadóval közösen.

+ 1. A Coldplay asztala

2016 februárjában a zenekar kavart maga körül némi médiafelhajtást, amikor az NME-díjátadón Oliver Sykes a „Happy Song” előadása közben a dal végét a szakmai közönség soraiból, egész pontosan a Coldplay asztalának tetejéről énekelte, letiporva gyakorlatilag minden ételt és italt, amit a jó zenész urak elé tettek a szervezők. Sykes később úgy nyilatkozott, hogy nem szándékosan választotta épp a Coldplay asztalát, puszta véletlen volt, hogy épp ők kerültek az útjába. A Coldplay frontembere, Chris Martin az eset után bevallotta, hogy azelőtt még csak nem is hallott a Bring Me the Horizon-ról, de nagyon jól szórakozott ezen az akción, mert igazán „rock n’ roll” volt.

A koncertre jegyek még kaphatók a Live Nation weboldalán!

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,982KedvelőTetszik
3,057KövetőKövetés
3,800FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók