Hirdetés
Hirdetés

Santa Claus Wants Some Lovin’ – Újabb 24 + 3 karácsonyi soul, funk és r&b dal

Nick Hornby megérdemelten világhírű regényében a Pop, csajok, satöbbiben szerepel egy jelenet, mikor a főszereplő Rob, – aki a pontosság kedvéért lemezboltos és dj – azért akar azonnal haza rohanni egy vendégségből, mert a házigazdák cd-s polcán kizárólag borzalmas karácsonyi kiadványok szerepelnek. Ma már Rob is máshogy reagálna, vagy talán más lemezekkel találkozna ugyanott, hiszen aki kicsit is figyelte az elmúlt ünnepi szezonokban a lemezboltok online vagy kézzel fogható készletét, az tudja, hogy ugyanannak a két karácsonyi világslágernek az unalomig történő ismétlése, már csak néhány plázarádió sajátja, és évről-évre egyre több érdekes, minőségi dal jelenik meg ebben a sokáig csak zeneipari süllyesztőnek tekintett kategóriában.

Hirdetés

Két dolgot biztosan megtanulunk, miközben a fadíszítéshez, vagy az ajándék csomagoláshoz tökéletesen passzoló dalok után kutatunk a zenetörténet számunkra érdekes bugyraiban. Már rég nem csak éppen népszerűségüket vesztett zenészek nyúlnak a karácsonyi témához a gyors haszonszerzés céljából, és ez a vadászat bizony sokban hasonlít arra, amit a kilencvenes évek producerei átéltek különleges hangminták után kutatva. Bár nekünk már nem kell hajnalban kelnünk, hogy elérjük az első metrót a Roosevelt Hotel hírhedt lemezbörzéjére, – ahol gyakran több ezer dolláros áron cseréltek gazdát a ritka funk és jazz korongok, hogy aztán egy hip-hop világsiker alapjaként szülessenek újjá – , de elképesztő mennyiségű zenei tartalmon kell keresztül rágnunk magunkat, mire összeállítjuk az idei év Karácsonyának soundtrackjét.

Sokáig biztos voltam benne, hogy Aloe Blacc stílszerűen piros és fehér vinylre préselt, tavalyelőtt megjelent ünnepi kiadványát megközelíteni sem tudja senki, de idén 24 (!) év után újra karácsonyi dallal jelentkezett Snoop Dogg, megint ehhez a témához nyúlt egy váratlan Paloma Faith duettel Gregory Porter és a Khruangbin újra kiadta a Christmas Time Is Here feldolgozását, aminek borítóján ezúttal maszkban játszanak a róluk mintázott rajzfilm karakterek. A Joyful Sound címmel pedig a kategória meglepetése is megérkezett a californiai énekes-producer Kelly Finnigan előadásában, aki nemcsak saját zenekara a Monophonics tagjait hívta segítségül ehhez a produkcióhoz, hanem többek közt a The Dap-Kings (Sharon Jones, Amy Winehouse, Mark Ronson) és az Orgone tagjait is, így hozva létre egy elsőosztályú kortárs soul lemezt, amit kiadója máris “az elkövetkező évek egy legkeresettebb ritkaságaként” hirdet. Az előbb említett kutatás során pedig, olyan künlegességekbe is botolhatunk, mint a Stax Records (az ő történetükről forgott a Cadillac Records című mozi) Christmas In Soulville című válogatása, ami a label olyan nagyágyúinak karácsonyi témájú dalait gyűjti össze, mint Otis Redding, a Booker T. & the M.G.-s, vagy maga a “fekete Mózes” Isaac Hayes. Mosolyoghatunk Macklemore kaotikus ünnepi készülődésén, vagy Toni Braxton és Shaggy duettjét (Christmas In Jamaica) hallgatva, csodálkozhatunk, mennyire jól hangszerelt Biggie özvegyének (Faith Evans) Soulful Christmas című lemeze (többek közt a többszörös Grammy-díjas és Maroon 5 billentyűs PJ Morton munkája) és rádöbbenhetünk, hogy a karácsonyi dal kategóriában a legnagyobb hang díja minden kétséget kizáróan az utánozhatatlan Lou Rawls-é.

Álljatok be a fagyöngy alá, vagy dobjátok fel a díszeket, erre a 27 dalra! Boldog Karácsonyt!

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,984KedvelőTetszik
3,058KövetőKövetés
3,810FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók