70 ezer forintos babszemet raktam a fülembe, de nem bántam meg

Bár nem emlékszem, hogy különösebb késztetésem lett volna, hogy gyerekkoromban babszemeket tömködjek a hallójárataimba, de mikor elször kinyitottam a Samsung Galaxy Buds Live dobozát, és megláttam, hogy ez a valóságban is úgy néz ki, ahogyan a képeken, eléggé meglepődtem, és úgy éreztem, hogy én most valami kifejezetten nagy hülyeségre készülök, ha azt a fülembe akarom tenni. Pedig a fülhallgatóval összességében mindössze egy nagy baj van, és az a közel 70 ezer forintos ára.

Az alapvetően fülhallgatópártiak eddig választhatták a hallójáratba bedugós változatot, ami sokak szerint nem túl egészséges, merthogy szinte folyamatosan kórokozókat tömköd az ember a fülébe. Vagy marad a másik változat, egyszerűen kiesik az ember füléből, ha a szokásostól egy kicsit is eltér az említett szerv felépítése. És most itt a Buds Live, ami valahol a kellő között található.

Elsőre kell hozzá egy tükör és egy kép a helyes használathoz

Hajlamos lehet valaki azt hinni, hogy neki egy fülhallgató nem tud újat mutatni, én így voltam vele, mikor megpróbáltam először használni ezt a Samsungot. A hangszóró helyzetéből kiindulva ki lehet következtetni, hogy nagyjából hogyan kellene rendeltetésszerűen használni, de 10 perces szerencsétlenkedés után inkább a tükörhöz és egy reklámképhez fordultam segítségül, hogy rendesen beleapplikáljam a fülembe. Egyébként olyan ez mint a biciklizés, egyszer kell megtalálni a megfelelő pontot és a szöget, és utána már megy, ráadásul stabilan és fixen a fülben is marad, és baromira kényelmes.

Hogy mennyire személyfüggő mindez, az viszont már egy sokkal jobb kérdés, ugyanis valamennyire kevesebb a mozgástér ennél a fülesnél, mint mondjuk a fülbedugós szilikon borításánál. Hogy a kétféle füldugópárna lefedi-e a világ füleinek a többségét, az idővel kiderül, mindenesetre izgalmas kísérlet ez a babszerű kialakítás.

Samsung Galaxy Buds Live
Így néz ki fülben, mér ha jól vettem fel. Fotó: Lángoló

Az aktív zajszűrése imádja a forgalom hangját

Elsősorban jól szól. Nagyobb hangerőn sem zörög, és nem sistereg. A legjobb hangzást akkor lehet várni tőle, ha tényleg tökéletesen illeszkedik a fülhöz, akkor viszont tényleg jó rajta zenét hallgatni. Aki nagyon az egyedi hangzásra és beállításokra törekszik, az a telefonjával összekötve az alkalmazáson belül is módosíthatja a hangszíneket. Az is már alapkövetelmény, hogy jól szűrje a környezet zajait, miközben néhányat be is enged. Az aktív zajszűrés ugye úgy kellene, hogy működjön, hogy az idegesítő háttérzajokat, mint mondjuk a szomszédban a fúrás, vagy a monoton zúgások kiszűri, a fontosabb zajokat viszont felerősíti. A Live Buds esetében ez úgy néz ki, hogy az autók zaját olyannyira jól adagolja, hogy a lakásban ülve érdemes kikapcsolni az aktív zajszűrést, mert az ablakhoz közel tökéletesen lehet hallani az autók zaját. A beszédnél inkább jelzés értékű a hangok felerősítése, vagyis azt egyszerű észrevenni, hogy valaki hozzánk beszél, de hogy egész pontosan mit mond, azt már sokkal nehezebb megérteni, ha közben bömböl a zene. Cserébe viszont a környezeti zajokat tényleg tökéletesen kiszűri.

Az alkalmazással válik igazán tökéletessé

Sima bluetooth füleséként is jó szolgálatot tesz, viszont az igazi előnyeit akkor lehet kihasználni, ha a megfelelő Galaxy Wearable alkalmazáshoz is csatlakoztatja a felhasználó. Ekkor ugyanis sokkal jobban egyénre lehet szabni, vagy akár meg lehet keresni az egyik elveszett fülhallgatót, vagy éppen parancsikont lehet hozzáaadni, és egy gombnyomással el lehet indítani a Spotify-t. Itt lehet beállítani a zajszűrést, és azt is, hogy felolvassa-e az értesítéseket, sőt még játék mód is van, amikor a hang késleltetése minimális.

Egyszerűen nyomon lehet követni, hogy mikor fog lemerülni a fülhallgató, és az is látszik, hogy a töltőtokban még mennyi a szufla, valamint rengeteg dolgot személyre lehet szabni, mint például, hogy mennyire szeretné valaki hallani a fontosabb környezeti zajokat.

galaxy buds live
A töltőtokjában így mutat. Fotó: Lángoló

Mellesleg telefonálásra is jó

Az aktív zajszűrővel el lehet kerülni, hogy a buszon üvöltsön az ember csak azért, mert egyébként nem hallja magát, sőt ha sutyorogni nem is, de mindenképpen lehet a szokásosnál halkabban beszélni, mert a mikrofon is kiszűri a környezeti zajokat. Mondjuk a megállók nevének bemondását nem, szóval arra továbbra is érdemes odafigyelni, hogy mikor megkérdezik, hol van, ne mondja a Blaha Lujza teret, amikor még csak a Király utcánál jár. A hivatalos tájékoztató szerint érzékeli a hangfelvevő egység, mikor mozog a viselő állkapcsa, és az ekkora keletkező rezgéseket is hangjelekké alakítja, ami elsőre rossz hírnek tűnik az rágózók számára, de kipróbálva a dolgot a sima rágással nem kezd semmit. Viszont tényleg jól hallatszik minden telefonálás közben, és a vonal túlsó végén sem panaszkodott senki, hogy ne hallana megfelelően.

Tényleg nagyon gyors, szép és környezetbarát

Nagyon gyorsan csatlakozik a telefonhoz, és aztán ragaszkodik is hozzá, ameddig csak lehet. Nyilvánvalóan ez függ attól is, hogy milyen a telefon és hogyan birkózik meg a készülék a stabil bluetooth-kapcsolattal, de a Buds Live esetében nem fordult elő, hogy ledobott volna, vagy szakadozott volna.

Alapvetően én szeretem a fényes-fémes dolgokat, jobb lenne, ha színváltós is lenne, de így is azt lehet mondani, hogy a Buds Live egy nem szokványos, viszont annál szebb darab. Nem csak ahhoz képest, hogy tulajdonképpen szemétből van, hanem önmagában is szép, az meg csak külön plusz pont a Samsungnak, hogy a fülhallgató külső részei újrahasznosított anyagokból is készültek.