Hirdetés

Egyszerre telefon, tablet és kicsit notebook is – Teszteltük a Samsung legfrissebb összehajtható telefonját

A Samsung olyannyira az élen jár a hajtogatható kijelzőjű telefonok világában, hogy ezek a készülékek már saját szériát is kaptak, és Z-jelzéssel látta el azokat a telefonokat, amiknek a kijelzője is hajlik. Sőt, a Z Fold telefonból már elérhető a második generáció is, annak ellenére, hogy nagyon sokan még mindig nem értik, hogy ez minek, vagy hogy hogyan lehet ennyiért telefont venni.

Ami biztos, hogy a Z Fold, vagy a kistestvér, szintén összecsukható kijelzővel rendelkező Z Flip nem olcsó, és ezzel együtt nem is tucattelefon. Valószínűleg nem is válik sosem azzá, viszont végre valami újat tudtak mutatni az okostelefonok világában. Mindezt olyan koncepcióval, ami megfontolandó, ha éppen olyan a csillagok állása, vagyis ha tényleg kihasználja az ember minden adottságát.

Jó irányba hajlik a kijelző

A Z Fold az a készülék, ami úgy nyitható szét, mintha egy kis könyvet nyitna ki a tulajdonosa. A koncepció lényege, hogy összezárt állapotban az elülső kijelzőn is teljes értékű, vagyis csak akkor kell kinyitni, ha valamilyen összetettebb feladatot végezne az ember. A kialakítás pedig védi a hajlítható kijelzőt, nem úgy mint a Huawei Mate Xs telefon esetében, ami pont fordított elven működik, vagyis zárt állapotban is kijelző az egész, ami miatt az ember az asztalra sem meri letenni a készüléket. Hajlítható kijelzővel már előállt a Motorola is, igaz az ő modelljük nem a Z Fold, hanem a Z Flip konkurenciája lehet, illetve ott a Royole a kisebb gyűrtók közül, és a hírek szerint az Oppo, a Xiaomi, a TCL, sőt még az Apple is tervezi, hogy beszáll a hajlítható kijelzők világába, az LG és a Microsoft pedig a dupla kijelző mellet döntött. Előbbi a Velvet telefonjához árul olyan tokot, ami egyben második kijelző is, a Microsoft pedig már tavaly megvillantotta a Surface Duot.

Az első kijelző is teljes értékűvé vált. Fotó: Lángoló

Sokat tanultak az előző szériából

Nem meglepő, hogy a Fold tapasztalatiból okulva, a második széria már sokkal kifinomultabb lett, ami leginkább apróságokban látszódik. A telefon még mindig nehezebb és vastagabb az átlagosnál, de ezen már egyre levesebben lepődnek meg. Az egyik legfontosabb apróság, ami az előző szériából kimaradt, ebbe viszont belekerült, az a Flex vagy magyarul hajlított mód, ami a Flip telefonokba került bele először. Ennek a lényege, hogy nem csak zárt és nyitott állapotban lehet használni, hanem a kijelzőt meghajlítva is. Ez nagyon kényelmes fotózáshoz állvány helyett, videotelefonáláshoz, de akár gyors emailíráshoz is.

De nagyon jó döntésnek bizonyult az is, hogy az első kijelző mérető megnövelték, így ugyanis a telefon kinyitása nélkül is teljes értékű kijelzőt kapunk, ez pedig sokkal kézre állóbbá teszi a használatot, ha például boltban vagy tömegközlekedési eszközön ellenőriz valaki egy emailt, vagy olvas híreket, és eléggé lecsökkenti a telefon kinyitásainak a számát is. A gépelés összezárt állapotban hiába hogy egy kézzel is megoldható, mégsem igazán kényelmes a kijelző keskenysége miatt, de minden más jól működik rajta.

Nem mintha ez elvileg gondot okozna, mert a kinyitást segítő speciális zsanérokat is megerősítették. Ennek köszönhetően kevésbé érzékelhető az a kis hupli, ami sokakat idegesített a telefon összehajtásakor. Most is látszik, valószínűleg egyelőre nincs arra technológia, hogy ne látszódjon, de már sem látványra, sem tapintásra nem zavaró. Olyannyira nem tűnik fel, hogy miután minden alkalmazás másmilyen tájolásban optimalizálja magát a kinyitott kijelzőre, néha egy-egy játék után ellentétek irányba akartam összezárni a telefont, ami meglehetősen ijesztő élmény egy több mint 700 ezer forintos készülék esetében. Ugyanerre vezethető vissza az is, hogy a telefon kinyitása és összecsukása vagy marokerősítőnek is megteszi, vagy kétkezes művelet, ezért is volt jó döntés, hogy az első kijelzőt teljes értékűvé növelték.

samsung galaxy z fold 2
Naná, hogy vastag összezárva. Fotó: Lángoló

Mi ez tulajdonképpen?

Ahogy fentebb írtuk, ez a telefon akkor lehet jó döntés, ha kihasználja a tulajdonságait az ember. Például venne egy csúcstelefont és egy tabletet is, meg már a laptopja sem az igazi. A Galaxy Fold 2 tulajdonképpen három készülék az egyben, és mindháromban nagyon erős.

Egy olyan 5G képes csúcstelefon, ami mindent tud, amit a gyártó top telefonjai, jó a fényképezésben vannak lemaradásai, de ez még mindig csúcs lencséket jelent a gyakorlatban. Emellett egy olyan tablet, ami szintén csúcsnak számít. Tökéletes arra, hogy multimédiás tartalmakat fogyasszunk rajta, vagyis akkor kezd el igazán élni, mikor videót néz rajta az ember, vagy mikor több ablakot használ egyszerre. Multitaskinghoz mindenképpen előnyösebb ez a méret, mint mondjuk egy Galaxy S20 vagy egy Note 20 mérete, ugyanis három, de akár négy ablak is kényelmesen elfér egymás mellett, így egyszerre lehet emailt olvasni, híreket böngészni és a Messengeren csevegni. Mivel baromi erős a telefon, így sem a több ablak együttes kezelése nem okoz egy apró döccenést sem, de egy belépő vagy akár még középkategóriás laptopot is kivált.

Munkához tökéletes

Amit nem győzünk hangsúlyozni már egy S20 vagy Note20, de akár egy eggyel korábbi generációs telefon esetében sem, hogy a legrosszabb, amit tehet ezekkel a készülékekkel az ember, ha sima telefonként gondol rájuk. Nyilvánvalóan, aki így tesz, annak az égvilágon semmi szüksége csúcstelefonra, mert az igényeinek sokkal jobban megfelelnek azok a felső középkategóriás telefonok, amik árban is barátságosabbak. Ezekre viszont bátran lehet munkaeszközként gondolni, és ehhez a Samsung biztosítja is a megfelelő környezetet. A DEX miatt cégeknél akár a munkahelyi laptopot és a munkahelyi telefont is kiválthatja, a Knox pedig olyan védelmet biztosít a munkahelyi fájloknak, amik egyre több nagyobb cég biztonsági protokolljába beépíthetőek. Tabletekhez alkalmas bluetooth billentyűzettel ha nem is kényelmes egész napos munkára a szemnek, de sokat utazó munkatársaknak jóval kényelmesebb mint a laptop és telefon kombót használni, igaz a tökéletes működéshez az kell, hogy egyre több alkalmazás legyen optimalizálva a Fold, vagy bármilyen kinyitható telefonra.

samsung galaxy z fold 2
Kényelmes rajta a Netflix. Fotó: Lángoló

Még mindig hiányzik néhány apróság

A Fold nem mindenki telefonja, de akinek igazán megfelelő lehetne, azoknak még lehet hiányérzete. Nem feltétlenül a vékonyságot hiányoljuk, valószínűleg ha kinyitva ennél sokkal vékonyabb lenne, az már sérülékenyebbé tenné, bár néhány millimétert még bizonyára lehet belőle faragni. Amivel viszont tényleg tökéletesíteni lehetne, az a Note-szériából és a tabletekből ismert S-Pen, ami ha bekerülne, akkor tényleg semmilyen hiányérzete nem lenne az embernek, maximum az ár maradhatna a sarkalatos pont. Vagy esetleg egy mikro SD kártya, hogy lehessen hova bővíteni a telefont, ha már úgyis annyi eszközt szeretnénk kiváltani vele.

Galaxy Z Fold 2
Ár 750 ezer forint
Főképernyő mérete 7,6 hüvelyk
Előlapi kijelző mérete 6,23 hüvelyk
Processzor
Snapdragon 865+
5G Igen
Kamera 1 12 MP f/1.8
Kamera 2
12 MP f/2.4 (telefotó)
Kamera 3
12 MP f/2.2 (ultraszéles)
Elülső kamera (mindkét kijelzőn) 10 MP f/2,2
Akkumulátor 4500 mAh
Memória 12 GB / 256 GB

 

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

37,331KedvelőTetszik
2,908KövetőKövetés
1,090FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk