Hirdetés

Sajnálja Joe Rogan, amit a Spotify kap miatta

Joe Rogan is megszólalt a műsora miatt kialakult vitában. Az internetre feltöltött videójában megvédi azt az álláspontját, hogy szeretne továbbra is ellentmondásos személyeket is meghívni a műsorába, de arról is beszél, hogy valóban vannak olyan dolgok, amikre a jövőben jobban oda kell figyelnie, illetve elnézést kér a Spotify-tól, hogy ekkora botrányt okozott. A legnépszerűbb zenei streamingszolgáltató pedig szintén változtat a gyakorlatán.

Zenészek az álhírek ellen

Ha valaki lemaradt volna az elmúlt napok történéseiről, akkor röviden összefoglaljuk miről is van szó. Joe Rogan egy olyan népszerű műsort vezet a Spotify-on, aminek több adása is kifogásolható amiatt, hogy világjárvánnyal kapcsolatban hamis információkat terjeszt. Volt, hogy ő maga javasolta, hogy a fiatalok, ne oltassák be magukat, ezért megkapta az oltásellenes jelzőt, és olyan is, hogy a vendégei beszéltek tényként olyan tévhitekről, amelyeket utána egyszerűen darabokra szedtek a tényellenőrzők. Legutóbbi botrányában a klímaválság másik oldalát mutatta be egy olyan szakértővel, aki szerint eleve nincs klíma, a napenergia pedig veszélyesebb mint az atom, mert egy évben szerinte többen halnak meg amiatt, hogy a napelemek felszerelése közben leesnek a tetőről, mint az atomenergia miatt. Danko Jones pedig alsó tagozatos matematikai példával leplezett le egy hamis állítást a hétvégén.

Neil Young, majd Joni Mitchell a Joe Rogan által széles körben terjesztett hamis információkra alapozva azt mondta, hogy ők nem szeretnék olyan helyen látni a zenéjüket, ahol az emberekre veszélyes álhírek szabadon terjednek. Később aztán Brené Brown, egy szintén népszerű, a Spotify-jal szintén exkluzív szerződésben álló podcaster is azt mondta ki, hogy valamit muszáj tenni, és bizonytalan időre szünetelteti a műsorát.

A Spotify lépéskényszerbe került

A podcast formátum egyre nagyobb fejvakarást okoz a szabályozóknak. Ha nagyon leegyszerűsítjük a dolgot, akkor ez az a műfaj, ahol bárki azt mond, amit akar, legyen bármekkora bődületes baromság is. Nem szűri algoritmus, ha egy egyébként értelmes beszélgetésben van tizenöt percnyi teljesen fals infó, azt nem lehet kivenni miután erre figyelmeztetnek a tényellenőrzők. Ha szerencséje van az emberiségnek, akkor a műsorvezető járatos a témában, vagy van valamiféle értékrendje ami alapján a beszélgetőpartnere hülyeségeit félreteszi, ha nincs, akkor maradnak a hamis adatok, összefüggések és teljesen hibás gondolatmenetek, amik rengeteg emberhez eljutnak.

A Spotify erre válaszul azt találta ki, hogy megjelöl minden olyan műsort, amiben a covidról esik szó. Vagyis pontosan ugyanolyan megjelölést kapnak az ellenőrzött tények, és az álhírek is.

A kritikusok szerint az álhírek terjesztése akkor a legalattomosabb, ha egy helyen történik az ellenőrzött adatok terjesztésével. Ezzel láthatóan nem segítenek még eligazodni a hallgatóknak, hogy mi az ellenőrzött tény, és mi a bemondásra  született, manipulált vagy nem ellenőrzött információ, de erre válaszul összeállítanak egy koronavírussal kapcsolatos információs aloldalt, ahol ellenőrzött tényeket lehet majd találni. Hogy ezt hány olyan ember böngészi majd át, aki egyébként podcastot hallgat, azt nehéz megmondani, pont ez a baja az intézkedés kritikusainak is.

Ezen felül módosítottak a tartalomelőállítókkal szembeni tartalmi kéréseiken is. Mostantól kerülniük kell az olyan tartalmakat, amelyek

veszélyes hamis vagy veszélyes megtévesztő orvosi információkat hirdetnek, amelyek offline károkat okozhatnak, vagy közvetlen veszélyt jelentenek a közegészségügyre. 

Ide sorolhatóak az olyan nézetek is, mint hogy a covid veszélyei nem valósak, vagy azok a tanácsok, hogy az emberek direkt fertőződjenek meg, hogy kialakuljon az immunitásuk.

Rogan érti a problémát, megpróbál tenni ellene

Rogan a videójában azt mondta, hogy ezek csak beszélgetések, de való igaz, hogy

gyakran fogalmam sincs, miről fogok beszélni, amíg le nem ülök és nem beszélek az emberekkel. És ez az oka annak, hogy egyes ötleteim nem annyira előkészítettek vagy kidolgozottak

– Rogan megemlít két podcast-vendéget, akikre a legtöbb vita összpontosult, Dr. Peter McCullough-ról és Dr. Robert Malone-ról azt mondta, hogy intelligens és sikeres szakemberek, akik mást mondanak, mint a mainstream vonal, ezért volt kíváncsi rájuk is. Ahogy már fentebb is említettük, a két műsort szétszedték a tényellenőrzők, ennek ellenére Rogan szerint ez nem félretájékoztatás.

Nem tudom, igazuk van-e. Nem tudom, mert nem vagyok orvos. Nem vagyok tudós. Én csak egy ember vagyok, aki leül és beszélget az emberekkel. Félreértek dolgokat? Egészen biztos. Félreértek dolgokat, de igyekszem kijavítani azokat

– mondja, és ígéretet tett, hogy továbbra is leül majd beszélgetni olyan emberekkel, akiknek más a véleménye. Azt mondja, nyitott arra, hogy fejlessze a műsorát, és ígéretet tett arra, hogy minden tőle telhetőt megtesz az egyensúly megteremtésére például azzal, hogy egymás után hív meg olyan szakértőket, akiknek egymástól eltérő a véleménye.

Mindenféle véleményt szeretnék bemutatni, hogy mindannyian rájöhessünk, mi folyik itt, és nem csak a COVIDról, mindenről, az egészségről, a fitneszről, a wellnessről, a világ állapotáról.

Neil Young köszöni szépen, jól van

Young azt mondta, hogy sokkal jobban érzi magát, mióta otthagyta a Spotify-t, akik egyébként is a “minél több dal, minél szarabb minőségben” hívei.

A magáncégeknek joguk van megválasztani, hogy miből profitálnak, ahogy én is dönthetek úgy, hogy a zenéim ne támogassanak egy káros információkat terjesztő platformot

foglalta össze az egészet, majd bírálta amiatt is a Spotify-t, hogy butított minőségben érhetőek el rajta a zenék. A rajongóinak, és a zeneszerető embereknek azt tanácsolja, hogy menjenek olyan platformra, ami valóban törődik a zenével.

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,000FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Hirdetés
Audiópartnerünk