Hirdetés

Saját szövegeiket, menőzős képeiket fordítják a rapperek ellen az ügyészek

Young Thug és Gunna ismert rapperek, önerőből lettek nagyok, úgy tűnik mintha nem riadnának vissza semmitől, karrierjük meredeken ível felfelé, ők pedig ontják magukból a dalokat. Illetve ontották, amíg május 11-én le nem tartóztatták őket. A Georgia állambeli Fulton megyei bíróságon emeltek ellenük vádat. 88 oldalas vádirat készült, amelyben a Fulton megyei körzeti ügyész, Fani T. Willis egy bűnszervezet tagjaiként tüntette fel Thugot és Gunnát. Eszerint nem a bűntetteik fedezésére szolgált a zenei karrierjük, hanem valójában a zenét használták, hogy pozíciójukat megőrizzék és javítsák a bűnszervezetben, a dalok és az Instagram-oldaluk pedig valódi bűncselekmények mementói. És nem ez az első eset, hogy ezek alapján kerülnek bíróság elé rapperek.

Beismerő vallomás vagy művészi szabadság?

Az egész dolog meglehetősen bizarr, hiszen alapvetően a zenészek nem tekinthetőek modern krónikásoknak, a művészet pedig nem száraz tényeken alapuló, igaz történetek gyűjteménye. Az, hogy valaki nem nyuszi fejű és béka testű képzeletbeli állatokról, hanem mondjuk ugyanennyi valóságalappal bíró kitalált bűncselekményekről rappel, alapvetően nehezen elképzelhető, hogy bírósági hatáskör legyen.

Pedig az Egyesült Államokban az ügyészek országszerte többször használtak rapszövegeket bizonyítékként.

Ez történt a San Diego-i Brandon „Tiny Doo” Duncannel, a Contra Costa megyei Gary Bryant Jr.-vel, a marylandi Lawrence Montague-val és a New York-i 6ix9ine-nel. Ez utóbbi eset volt a motivációja New York állam két szenátorának, hogy tavaly ősszel bemutassanak egy törvénytervezetet kifejezetten azzal a céllal, hogy megvédje az alkotókat attól, hogy a szövegeiket az ügyészek ellenük használják a bíróságon.

Thug zenei közösségét az ügyészek nem rapcsoportként, hanem bűnszervezetként írták le, és ez szintén bevett szokás, hogy egyszerűen az utcai bandákkal azonosítják őket. Ez történt a Drakeo the Ruler nevű rapperrel is, akit csoportjával a Stinc Teammel többek között előre megfontolt, szándékos emberöléssel is megvádoltak. Drakeo-t 2019-ben felmentették a gyilkossági ügyben, majd többszöri tárgyalás és három év börtön után végül 2020-ban elfogadta a kisebb vádak miatti vádalkut, és szabadult, majd a következő évben meggyilkolták.  Sokak szerint most Young Thug és Gunna esete kísértetiesen hasonlít erre, vagyis az ügyészek leginkább közvetett bizonyítékok alapján szeretnék bizonyítani a rapperek bűnösségét.

Ritka, hogy befutott rappereknél is alkalmazzák

Érdekessége még az egésznek, hogy olyan kaliberű befutott rappereknél mint Young Thug és Gunna, ritkán jönnek elő az ügyészek azzal, hogy dalszövegek és Instagram-bejegyzések alapján emelnek vádat, ezt általában maximum helyi szinten ismert rappereknél használják. De a forgatókönyv mindig nagyon hasonló, úgy lépnek fel a különböző rapperek ellen, mintha ők egy bűnszervezet lennének, nem egy alkotói közösség. Az azonban érdekes, hogy a Drakeot védő ügyvéd, John Hamasaki szerint az esküdtek hajlamosak nem művészetként értékelni a rap zenét, ha egy kevésbé ismert előadóról van szó, és szín tiszta művészetként, ha az illető több lemezt ad el, vagy több fellépése van.

Hamaski elmesélte, hogy Drakeo ügyében négy terrabájtnyi Instagram, Twitter bejegyzést, képeket, üzeneteket és videókat szálaztak át az ügyészek, majd ezekből kiragadott részletekkel festették meg az utcai banda és a bűnszervezet képét. A védőnek pedig az volt a feladata, hogy ezeket a kiragadott részleteket kontextusba helyezze, hogy ezzel is árnyalja a képet.

A közösségi média mindennapos eszköz a bűnüldözés eszköztárában. Tegyük hozzá, hogy sok esetben valóban bizonyítékként szolgálnak a bejegyzések, de nem mindegy, milyen bizonyítékról van szó, milyen ügyben. Nyilván más az, ha a konkrént bűncselekményt örökítik meg, vagy ha egy rapper lefotóz egy közeg pénzt, és erre az ügyész azt mondja, hogy ez bizonyíték a drogkereskedelemre.

„Vörös mint Elmo, de nem sosem kuncog”

A Thug és Gunna-ügy vádirata tele van olyan ügyekkel, mint emberölési kísérlet, drog birtoklása vagy éppen súlyos testi sértés. Az állítólagos bűncselekmények Gunnához, azaz Sergio Kitchenshez és Thughoz, azaz Jeffery Williamshez az interneten közzétett tartalom révén kötődnek. A fenti idézet például az Eww című klipes dalból való, ami az ügyészek szerint többletjelentéssel bír, és bűncselekményre utal.

Pedig a rapdalokban, ahogyan bármilyen dalban, el kell választani egymástól a valóságot és a fikciót. Sokak szerint nagyon problémás, hogy  az ügyészek erre támaszkodhatnak, miközben a dalszövegek egy művész kreatív megnyilvánulásai, nem pedig a tények és a körülmények szó szerinti elmesélése. Ehelyett a bíróságokon úgy tekintenek a dalokra, mintha önéletrajzok lennének.

Az Instagramjára nemrég közzétett nyílt levelében Gunna ezt írta:

A kép, amit rólam festenek, csúnya és valótlan. A rajongóim tudják, hogy szeretem ünnepelni az életet, szeretem a családomat, szeretem az utazást, szeretem a zenét, szeretem a rajongóimat. hiszek abban, hogy Isten igazságot szolgáltat a szívem tisztasága és tetteim ártatlansága  miatt.

 

Miután ártatlannak vallották magukat, Thug és Gunna börtönben várják a tárgyalást, amely a tervek szerint januárban kezdődik.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,932KedvelőTetszik
3,064KövetőKövetés
3,660FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk