Hirdetés
Hirdetés

Roger Waters után nyomoz a német rendőrség

Roger Waters első búcsúturnéja Németországba ért, és azonnal botrányt csinált. Waters ugyanis a koncertjének egyik részén a náci SS-tisztekre hajazó ruhát visel, és a piros karszalagja is erősen hasonlít az egykori horogkeresztes viseletre. Mivel a horogkereszt és náci jelképek tiltott szimbólumok Németországban, így a berlini rendőrség nyomozni is kezdett az ügyben.

Itt azonban rögtön meg is kell jegyezni, hogy ez az egész látványvilág a The Wall című Pink Floyd-lemez 1982-es megfilmesítéséből származik, ahol Bob Geldof hallucinálta, hogy egy fasiszta gyűlést vezet, és azok a szimbólumok is onnan származnak egy az egyben, amiket most Waters visel a koncertjein (meg visel évtizedek óta, mikor ezeket a dalokat adja elő, korábban Németországban is számos alkalommal), és pont az elnyomó rezsimek ellen szólal fel vele.

Mindazonáltal Waters az elmúlt hónapokban Németországban folyamatosan botrányt okozott azzal, hogy megállás nélkül Izraelt kritizálja annak palesztin-politikája miatt. Ebben amúgy teljesen következetes, és számtalanszor elmondta, hogy nem antiszemita, nem a zsidó népet kritizálja, hanem az Izrael nevű országot, ami szerinte hasonlóan bánik a palesztinokkal, mint annak idején a nácik a zsidókkal. Ezt legutóbb május 20-án fejtette ki egy videó kíséretében, ahol felesége társaságában lerótta a tiszteletét a Fehér Rózsa nevű náciellenes mozgalom három kivégzett tagjának sírjánál Münchenben.

A turné amúgy zavartalanul folytatódik tovább, és vasárnap este abban a Frankfurtban is fellép, ahol egy stadionból már kitiltották. Egyedül a lengyel fellépése maradt el végleg, de az nem az izraeli, hanem az ukrán-orosz háborúval kapcsolatos véleménye miatt. Utóbbinál ugyanis a nyugatot teszi felelőssé, hogy kiprovokálták az amúgy általa gazembernek tartott Putyintól a háborút.

Waters budapesti koncertjéről itt írtunk:

Üllői úti fuck, avagy Roger Waters ismét Budapesten

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,929KedvelőTetszik
3,064KövetőKövetés
3,660FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók