Hirdetés

Visszajárhat a pénz a repoharak után

Arra kíváncsi a Budapesti Kereskedelmi  és Iparkamara valamint a Zöld Követ Egyesület, hogy a fogyasztók szerint hogyan működhetne jobban a repoharak rendszere, hogy az valóban a környezetvédelemről, ne pedig a lehúzásról szóljon.

A BKIK közleménye szerint a rendszer jelenleg átláthatatlan, a felmérés eredményeit a szakértők pedig beépítik majd a szektor számára készülő ajánláscsomagba, amit a jogalkotókkal is megosztanak. A cél egy olyan új folyamatot kidolgozni,

amelynek a végén a fogyasztó előtt nyitva áll az opció is, hogy visszakapja a betétdíjat. 

Ezekben a kérdésekben mondhatod el a véleményed

Kíváncsiak arra, hogy egy repoharat hányszor használsz, elfogadod-e a logó nélküli poharakat vagy hogy mi szívesen innál-e karcos, megviselt pohárból. Kíváncsiak arra is, hogy a jelenlegi bilétás rendszer mennyire vált be, vagy milyen más megoldást tartanál elfogadhatónak.

Sokkal zöldebben szeretnének visszatérni a fesztiválok

Környezetvédelem és fogyasztók védeleme a fő a cél

A repohár rendszer lényege az lenne, hogy kevesebb legyen a műanyagszemét, mert nem egyszer használatos poharaknak adják a helyek az italokat, de ne is üvegpohárban, hanem egy biztonságos, könnyen tisztítható megoldást nyújtsanak. A vásárlók ezért fizetnek egy bizonyos összeget, és az esemény végén vagy hazaviszik a logózott poharat egyfajta emlékként, vagy visszaadják, és cserébe kapnak egy tokent, amit legközelebb újra pohárra válthatnak.

A tapasztalat szerint azonban nehezen átlátható, hogy hol milyen tokeneket fogadnak el, a fogyasztóknál sokszor vagy a token lesz a feleslegesen legyártott műanyagszemét vagy a hazavitt pohár végzi hamar a kukában. A szakértők azt szeretnék ha nyitva lenne az a lehetőség is, hogy valaki a pénzt visszakapja, ha visszaviszi a poharat, hiszen erre adottak a technikai feltételek akár kártyás, akár készpénzes fizetésről van szó. Az új rendszer kialakításánál azt is figyelembe vennék, hogy az egyik helyszínen eladott repoharat ne lehessen máshol úgy pénzre váltani, hogy az a kiadási helyen nyereséget, a visszaváltási helyen pedig veszteséget jelent.

A kutatást itt tudod kitölteni egészen december 11-ig. A felmérés végeredménye már csak azért is izgalmas, mert 2023 január 1-től nem lesznek elérhetőek az egyszer használatos műanyag poharak.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,854KedvelőTetszik
3,019KövetőKövetés
2,240FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk