Hirdetés
Hirdetés

Repohár, szemétszedés, koncertek – Ilyen volt idén az Alpárfeszt

Ha fesztiválokról beszélünk szinte mindenkinek a következők jutnak eszébe: EFOTT, Volt, Sziget, SZIN stb. És ezekkel együtt egy csomó más vonzat is, amit egy fesztivál élményként hordoz magában. Napsütés, koncertek, tömeg, dobhártyagyűrő hangerő, hajnalig tartó bulik, életre szóló emlékek, külföldi kedvencek és még sorolhatnám. Ugyanakkor a fesztiválokhoz már nem csak azt az élményt társítjuk, amit abban a pár napban megélünk, hanem azt a kevésbé kellemes látványt is, amit a fesztivál területének elhagyásakor észlelünk. Így a mérhetetlen mennyiségű szemetet, és azon a pár ezer négyzetméteren rövid időn belül otthagyott beismerhetetlenül sok pénzt is sajnálja az ember. Utólag. Bár nyilvánvalóan a második tényező az, ami a legtöbb emberben nyomot hagy. A drága alkoholért kiállt hosszú sorok, mégis mennyire a nem kellett volna kategóriába sorolhatók, de a személyes veszteségeken túl nem szabad eltekintenünk az egyre égetőbb problémáról.

A lassan tízéves Alpárfeszt már a kezdetektől fogva úgy ismert, mint az ország egyik legzöldebb fesztiválja, és ezt a címet a repoharakon túlnyúlóan idén is kimerítették. Nagyobb fesztiválokon és koncerthelyeken is évek óta elvárás a visszaváltható pohár, aminek az ára kamatosan terheli a fogyasztókat, de ez betudható egyfajta emléknek is, amit a karszalaggal együtt mindenki hazavihet. Ez csupán egy minimum, amit egy fesztivál kipréselhet magából azért, hogy valamivel környezetkímélőbb legyen az az egyhetes vagy párnapos jelenlét, amit ők a nyári szezonban felölelnek. Az underground zenei maraton merész ötletként helyezett ki külön szelektív és vegyes hulladékgyűjtő kukák mellett külön a sörös dobozoknak szánt hulladékgyűjtő zsákokat, bízva abban, hogy a fesztiválozók a címkéknek megfelelő szemetet dobják majd a tárolóba. És működött. Ahogy az is, hogy a kihelyezett hamutartókat használják az emberek, amik lényegesen mérsékelték az eldobált csikkeknek a számát. Nem csak mérsékelték, de csökkentették is, ugyanis már második alkalommal tisztult meg az autóskemping kisebb körzete, a fesztiválozók és a szervezők önkéntes szemétszedése jóvoltából. Emellé pedig a terület gyors bejárásához használható, belső felhasználású Crew-bicikli is párosult.

Következő nagy kérdés a fogyasztás. A nagy fesztiváloknál megérkezéskor a hosszú út utáni következő kín maga a bejutás. Amit gondosan becsomagol az ember magának, centire illesztve az utolsó dezodorig a bőröndbe mindent, azt az első kapunál az utolsó dezodorig kipakoltatva mindent átnéznek, nehogy olyan veszélyes eszköz, mint a naptej, (ami, mint kiderült az Exiten, széntablettával rendkívül tűzveszélyes) bejusson a fesztiválra, illetve a kellőképpen drága italok mellett megvásároljuk azt is a bejárat túloldalán. Az Alpárfeszt önmagában sok válogatási lehetőséget nem merít ki, a fesztivál területén egy italos és egy Egyél csak falatom névre keresztelt kocsi horgonyzott le, ami csakúgy, mint pár kevésbé ismert zenekar, tudtak meglepetést okozni. És nem csak azzal, hogy egy hambi-üdítő kombó kijött kettőezerötszáz forintból.

De, mint mindennek a megfizethetőségnek is ára van. Az Alpárfeszten világhírű headlinerekkel nem lehet találkozni, de az underground zenei közösségben is vannak húzónevek, akik a tőserdei meredek időjárás ellenére is képesek voltak nagyobb tömeget bevonzani a fesztiválra. Az első napon helyet kapott a Don Gatto, illetve a több szempontból is erősnek számító szombati napon játszott a Nova Prospect, az IDEGEN, és a Kies, akiknek már saját bulijaik is vannak, és nagy közönség előtt is bizonyítottak. De nem csak az eddig kedvelt zenekarok miatt lehet érdekes az Alpárfeszt, hanem mert számos olyan feltörekvő zenekar is helyet kap, akiknek ez a fesztivál ugródeszkának számíthat a későbbiekben. Viszont ez nem csak a fellépő zenekaroknak kedvezett, hanem a közönségnek is, mivel fesztiváloktól nem megszokott módon, kora délutántól kezdve éjszakába nyúlóan, különböző stílusok vegyítésével, minden résztvevő megtalálhatta a kedvenc műfaját.

Persze, ez mind betudható annak is, hogy ez egy jóval kisebb területet és közönséget felölelő fesztivál, mint amilyet a Sziget megmozgat, mégis lehet rá egyfajta modellként tekinteni, ami idén remekül bizonyította, hogy kisebb közösségben mennyire működőképes.

Az idei év több szempontból is más volt. A járvány utáni szabadabb keretek között, másodjára az új helyén megrendezett fesztiválnak lehet már visszamenőleg is észlelhető változásairól beszélni, amiről az Alpárfeszt egyik főszervezője Sánta Zoltán mondott pár szót:

„Az első itt megrendezett évhez képest, idén a színpad átkerült a terület másik felébe, Ezáltal sokkal hangulatosabb lett és már a délutáni koncertek alatt árnyékban volt a közönség. Máshogy rendeztük be a területet, ami így sokkal komfortosabb lett. A járványnak is és a recessziónak is érezzük a hatását, de ez minden rendezvényre igaz, nem csak ránk. Az emberek bátortalanabbul mozognak, de nagyon jó meglepetés volt idén, hogy jöttek hozzánk Paksról, Szabadszállásról meg az ország más távoli pontjairól is.”

A jövő évvel kapcsolatban pedig már annyi biztos, hogy helyszín és dátum van, tehát várható Alpárfeszt 2023-ban is.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

37,512KedvelőTetszik
2,930KövetőKövetés
1,230FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók