Hirdetés
Hirdetés

Régi ötletek új köntösben – Petruska – Miért pont én?

petruska_lang_peter.jpg

Hirdetés

2020 a megújulás éve, Petruska András számára legalábbis biztosan. Bár a jelenlegi veszélyhelyzet miatt a Mika Tivadar Mulatóban március 28-ra tervezett koncertjét határozatlan időre elhalasztani kényszerült, ez még nem akadályozza meg abban, hogy megossza a közönséggel legújabb ötleteit és új színt hozzon a meglévő zenei palettájára. A bátor kísérletezés nem csak új, hanem már jól ismert szerzeményeket is érint: Petruska ’Miért pont én?’ című dalát négy év után újra, új hangszereléssel hallhatjuk. Az újragondolt változathoz szöveges videó is készült. Premier a hajtás után! (Fotó: Láng Péter)

Petruska a 2010-es években robbant be a köztudatba: 2010-ben megnyerte a Veszprémi Utcazene Fesztivált, turnézott a Quimby előzenekaraként, jelen volt a 2011-es TEDxYouth konferencián is előadóként, a Dal 2016 műsorát követően pedig jelentős népszerűségnek örvendhetett. Azóta is folyamatosan jelen van, színpadról színpadra jár gitárja és őszinte szerzeményeinek társaságában. Évről évre egyre nagyobb figyelmet érdemel, hiszen azon túl, hogy hazánkban a fingerstyle-gitározás egyik legmeghatározóbb alakja, játékos dalaival végérvényesen is beírta magát a magyar könnyűzene történelmébe. Nevéhez gyakran a csendes, ülős, nyugodt koncertélmény és az akusztikus hangzás párosul, ám eddigi lemezein már érezhető volt bátorsága is, hiszen a popzenét olykor magyar folklórral, olykor afrikai zenével vagy angolszász rockkal keresztezi.

A kísérletezés továbbra is meghatározó a zenész munkásságát tekintve, ugyanis most az előadó egy olyan dalt ad ki újra, amelyet régebbről már jól ismerhetünk. A ‘Miért pont én?’ eredetileg a 2016-os Kapunyitó című albumon foglal helyet. A dalszerzés és hangszerelés munkafolyamatáról, valamint a változás tükrében újragondolt dalról így mesélt:

Az utóbbi egy év legfontosabb új tapasztalása, hogy mennyire képes lettem megbízni másokban a közös alkotás tekintetében. Bevallom, kiegyensúlyozottabb és bátrabb is lettem ezáltal, így szeretném felszínre hozni az eddig még nem látott lehetőségeim. Évek óta visszatérő gondolat volt számomra, hogy a 2016-ban megjelent lemez dalait kissé elhomályosította az eurovíziós dalválogatóban szerepelt Trouble in My Mind. Ez az oka annak, hogy most egy évekkel ezelőtt született anyaggal kísérleteztem. Egy már megismert testet öltöztettem fel, nem pedig egy elképzelt ruhakölteményhez kerestem a megfelelő alkatot. Mindig is abban hittem, hogy egy dal nincs kőbe vésve, érdemes játszani a benne rejlő lehetőségekkel.

A ’Miért pont én?’ különböző élethelyzetben, új köntösbe bújtatva egész más jelentéssel bírhat üzenetét tekintve. Petruska annak idején az ellentmondásos egészséges táplálkozási szokásokból indult ki, mára pedig inkább egy sokszínűséget ünneplő gondolati keretet vél felfedezni benne.

Az elsősorban egyszálgitáros előadóként ismert Petruska a következő szezonban nem egyedül, hanem zenekara kíséretében lép majd fel. Az elhalasztott “Spirikoncert”-re a kényszerszünet alatt is friss, dinamikus repertoárral készül a csapat, erről az énekes így beszélt: 

Dalaimat egy amolyan ülős-figyelős műfajba sorolták eddig. Remélem, hogy következő fellépésem során láthatok végre egy-két táncoló embert is. A színpadon mindig nagy buli van, ezt az energiát szeretném átadni a közönségnek is.

További információk Petruska Facebookján és weboldalán

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,010KedvelőTetszik
3,066KövetőKövetés
4,620FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók