Hirdetés

Régebben rockos volt egy Szigethez hasonló fesztivál, mára már inkább popos – Interjú Csiszár Virággal, a Sziget nemzetközi booking menedzserével

Két év kihagyás után ma ismét elindul a Sziget. Hat napon keresztül egy rakás előadó lép fel Európa egyik legnagyobb fesztiválján. Ezeknek az előadóknak a javát Csiszár Virág köti lesz a rendezvényre. Vele beszélgettünk kicsit.

A pandémia után mennyire változott meg a munkád?

Azt mondanám, hogy a pandémiás időszak alatt nagyon, mert hogy az addig megszokott folyamatok, mérföldkövek mentén haladva dolgoztam és aztán egyszer csak ez a nagy bizonytalanság lett úrrá mindenen és mindenkin, ami jelentősen megváltoztatta a korábbiakat. Folyamatos várakozó állásponton voltunk, és hiába terveztem 20-ról 21-re, aztán 21-ről 22-re, valójában senki nem tudta megmondani, hogy megvalósulhatnak-e a koncertek, hogy mire számítsunk. De nyilván nem voltam egyedül ezzel, az ügynökségek, menedzsmentek is ugyanilyen várakozó állapotban voltak, és mindent feltételesen tudtunk csak megbeszélni. Konkrétumokat amíg újra nem indultak a rendezvények, nem is mert senki állítani.

Amikor a fejedben megvan egy előadó, hogy őt szeretnéd elhívni valamelyik szigetes fesztiválra, akkor egy konkrét rendezvényre gondolsz, vagy az adott előadó szabad időpontjai is döntenek?

Azt nézzük meg, hogy egy-egy fesztiválnak a közönsége kit szeretne látni az adott rendezvényen. Előfordult már olyan, hogy valaki nem ért rá augusztusban, de júniusban igen, és akkor azt mondtuk, hogy akkor esetleg megpróbálnánk a Voltra elhozni a Sziget helyett. De azért általában konkrétabb elképzelésünk van róla, hogy kit hová szeretnénk elhívni.

Mennyire befolyásolja a munkádat a kívánsággép? Ez inkább nyomás, vagy segítség? Mik voltak idén az igények?

Abszolút segítség szerintem, főleg, hogy ilyen gyorsan változnak a trendek, és annál jobb megfigyelést nehezen lehetne találni a változásokra, mint hogy minden évben megkérdezzük azokat az embereket, akik járnak a fesztiváljainkra. Egyébként az idei lineupban is számos olyan fellépőnk van, akik a listánk első helyein szerepeltek. Például Dua Lipa is ilyen, vagy ott van Stromae, akit nagyon várt már vissza a közönség az emlékezetes, 2014-es koncertje után. Úgyhogy igen, abszolút segítség.

Viszont vannak olyan stílusok, amelyek szépen lassan kikoptak a Szigetről. Most gondolok itt a metálra, egyre kevesebb a rock. Miért alakult ez így?

Én igyekszem inkább onnan megközelíteni, hogy több zenei stílus van jelen, mint régebben, hogy régebben a fesztiválokra inkább jellemző volt a rockos felhozatal, így a Szigetre is. Az alternatívabb műfajok képviseltették inkább magukat. Ma már sokkal poposabb a Szigethez hasonló, több műfajt körülölelő fesztiváloknak a programja. Viszont látjuk azt is, hogy például a kívánságlistákban sokkal kevesebben kérnek metálzenekarokat, de egyre több dj vagy éppen hip hop előadó szerepel rajtuk. Igyekszünk ennek megfelelően alakítani a fesztiválok és a helyszínek zenei irányzatát.

Sokan mondják, hogy egyre kevesebb az olyan nagy stadionzenekar, mint mondjuk az Iron Maiden vagy a Metallica, akik tényleg nagy tömegeket mozgatnak. Te ezt érzed, hogy mondjuk kevesebb lenne a headliner, vagy nehezebb lenne bármelyik fesztiválotokra ilyen kifejezetten nagy és patinás neveket szerződtetni, vagy egyáltalán nincs is rá nagyon igény már?

Abszolút vannak még ilyen nagy tömegeket mozgató produkciók, bár az tény, hogy manapság már nem feltétlenül a klasszikus rock zenei felállásból kerülnek ki. Az hogy ezekenek a legendás zenekaroknak lesz-e méltó utánpótlása, idővel elválik. Az biztos, hogy a gyorsan változó trendek következtében napról-napra kerülnek fel friss produkciók arénák, stadionok színpadaira világszerte és sok esetben ugyanilyen gyorsan le is kerülnek a térképről, a fent említett zenekarokkal ellentétben.

Amikor kijönnek az első nevek, és nagyon sok helyen mennek a “kik ezek, egyet se ismerek”, típusú kommentek, az mennyire visel meg téged?

Szoktam olvasni, de engem személy szerint nem visel meg, mert ugye látjuk a közönségnek az igényét, és igyekszünk ahhoz alakítani, formálni a lineupot. Azt gondolom, hogy ennek mentén nem tévedhetünk nagyot, szerencsére a jegyfogyások is általában ezt igazolják.

Divat lett negatívan kommentelni, például, hogy odaírják Kanye Westhez, hogy “ki ez?”, miközben nyilván tudja.

Divat is, illetve az interneten még ha ott is szerepel az emberek neve a kommentek mellett, akkor is bátrabban kinyilatkoztatják a véleményényüket. Simán lehet bárkire- bármire negatív megjegyzést tenni, illetve azt látom, hogy főleg azok az emberek kommentelnek, akik elégedetlenek, vagy akik ki sem járnak a fesztiválra. Akik boldogok és örülnek a felhozatalnak, azok inkább mennek jegyet venni.

Egyre több zenekar kötelezi el magát a környezetvédelemmel kapcsolatban. Itt milyen kérésekre lehet gondolni, vagy mi az, amire jobban odafigyelnek az előadók ennek kapcsán, te mit tapasztalsz?

Vannak, akik a magánrepülő használatát korlátozzák, úgy tervezik meg a turnét, hogy minél kevesebb károsanyag-kibocsátás legyen a turné állomások közötti közlekedésben. Amit gyakorlati szinten látunk már a helyszínen, az az, hogy a fellépőink sokkal kevesebb egyszer használatos műanyagot kérnek, hoznak magukkal kulacsot, vízvételi lehetőséget kérnek a palackozott üdítők helyett, illetve helyi termelőtől is szívesen megkóstolnak termékeket, ahelyett, hogy a világ másik végéről rendelnének.

Van olyan előadó, akire szerinted érdemes most odafigyelni és semmiképpen nem szabad kihagyni idén?

Hú, nagyon sok van! Tudnék egy hosszú listát is összeállítani a kedvenceimről, nagy lelkesedéssel beszélni róluk. Kiemelek szívesen egy párat: ugye Stromae-t korábban már említettem, óriási show-val jön, és mindenkinek látnia kell a Rüfüs Du Solt, akik Dua Lipa előtt lépnek fel szerdán, friss Grammy-díjas elektornikus zenei formáció. Sam Fendert, aki az Arctic Monkeys előtt lép fel az utolsó napon a nagyszínpadon. Az egyik személyes kedvencem a Jungle, akik már többször jártak a Szigeten, most az új albummal jönnek vissza, és szerintem az egyik legjobb élő zenei produkció. Az újdonságok közül szeretném kiemelni Noga Erez-t, Alfie Templeman-t, Beabadoobee-t és Az Inhaler-t, Bono fiának a zenekarát.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

37,330KedvelőTetszik
2,907KövetőKövetés
1,090FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk