Hirdetés

Quimby és Muzsikás a Sziget nulladik napján

A nagyszínpadon különleges Quimby-koncertet rendeznek, a világzenei nagyszínpadon pedig az idén 40 éves Muzsikás együttes lép fel a Sziget fesztivál nulladik napi programjában augusztus 6-án a Hajógyári-szigeten. (Fotó: Mohai Balázs/MTI)

Quimby Csodaországban címmel nemcsak koncert lesz, hanem Lewis Caroll regényéből kiindulva cirkusz, tánc, színház, irodalom, vetítés, slam poetry és sok más is. A 40 éves Muzsikás együttes különleges vendégekkel, köztük Jandó Jenő zongoraművésszel, Alexander Balanescu hegedűvirtuózzal, a Woven Handdel és az Amadinda ütőegyüttessel lép fel – hangzott el az érintettek közreműködésével tartott keddi budapesti sajtótájékoztatón. “Már korábban is szóba került egy önálló Quimby-nap megrendezése a Szigeten, de éppen nem volt évfordulónk és búcsúkoncertet sem szerettünk volna. Egy varázslat köré épülő összművészeti rendezvény megszervezése inspiráló ötlet volt számunkra” – fejtette ki Kiss Tibor, a Quimby frontembere. Hozzátette: a nulladik napi koncertműsorukat közösségi oldalukon szavaztatják meg rajongóikkal.

Varga Livius ütőhangszeres, vokálos arról szólt, hogy még alakul a program, de biztosan lesznek velük fúvósok és vendégzenekarok, köztük a Firewater. “Lesz olyan, hogy egyszer csak megjelenünk egy fa alatt vagy egy kocsmánál, és előadunk néhány dalt” – jegyezte meg. A Quimby Csodaországa augusztus 6-án 17 órakor nyitja meg kapuit, akkor már kapható lesz a zenekar történetéről szóló, most készülő fikciós regény.

Az 1973-ban alakult Muzsikás együttes egyik alapítója, Sipos Mihály úgy fogalmazott, hogy a magyar népzene megkönnyíti a fiatalok egymásra találását és segít átvészelni a kirekesztettség-érzést. Hamar Dániel (szintén alapító tag) kitért arra, hogy 21 évesen egy erdélyi lakodalomban találkozott először a népzene hatásával és ez az élmény örökre megváltoztatta az életét.

“A Muzsikás magyar népzenéje olyan modern zene, amely az elmúlt évtizedekben dzsesszklubokban, rockszínpadokon, komolyzenei fesztiválokon, a londoni Royal Albert Hallban vagy a New York-i Carnegie Hallban, a világ számos pontján aratott sikert. Aki Bartókot eddig nem ismerte, jöjjön el a Szigetre és meg fogja szeretni” – szögezte le Hamar Dániel. A Muzsikásban Éri Péter és Porteleki László a másik két tag.

Gerendai Károly főszervező a sajtótájékoztatón elmondta: arra kérik a döntéshozókat, illetékeseket és mindenkit, akinek fontos az óbudai sziget, próbálják megvédeni az árvíztől, ne váljon katasztrófa sújtotta övezetté és segítsenek, hiszen közterületről van szó. Az már biztos, hogy a hétvégére tervezett Gyerekszigetet az árvíz miatt más helyszínen fogják megtartani. “Az elmúlt húsz évben kétszer szembesültünk komoly árvízzel a szigeten, először az egyik fesztivál vége után, másodszor egy tavasz elején. Most két hónap van a fesztiválig, a szigetnek addig regenerálódnia kell. Korábban már megemeltük a gátat és most is több tízmillió forintot fogunk fordítani a védekezésre, homokzsákokat rakunk le, de segítségre, összefogásra van szükség” – mondta Gerendai Károly.

Az MTI kérdésére a főszervező azt mondta, továbbra sem tudni véglegesen, lehet-e majd dohányterméket árusítani a Sziget fesztiválon. “A vonatkozó törvény módosítása ezt nem tenné lehetővé, de folyamatos kapcsolatban állunk az illetékesekkel, hogy valamilyen megoldást találjunk. Ha csak kívülről lehetne behozni dohányterméket a Szigetre, fennállna a fekete árusítás veszélye. A Balaton Soundot és a VOLT Fesztivált kevéssé érinti a jogszabályváltozás, mert az ottani állandó vendéglátóipari egységek július közepéig még árusíthatnak dohányárut.”

A sajtótájékoztatón Nagy Zoltán Péter, az OTP Bank marketing igazgatója elmondta, idén minden OTP Junior és Simple számlatulajdonos kedvezményes feltételekkel vehet részt a Szigeten. Az OTP Junior számlatulajdonosok féláron vásárolhatnak hetijegyet a Szigetre és napijegyet a VOLT nulladik napjára, a Simple számlacsomag felhasználói pedig a Sziget és a VOLT egy-egy tetszőleges napjára vehetnek napijegyet 50% kedvezménnyel.  

Az idei Szigeten augusztus 5. és 12. között fellép mások mellett a Nick Cave and the Bad Seeds, a Franz Ferdinand, a Blur, a !!!, Biffy Clyro, Mika, David Guetta, az Editors és a Bad Religion.

Kommentek

Két perc a David Bowie életéről szóló filmből

A filmben Johnny Flynn játssza Bowie-t, és egy darab Bowie-dal sem hangzik el benne.
35,017KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
696FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Audiópartnerünk

Friss Lángoló

Egy jó üvegfólia tényleg megmentheti a telefon kijelzőjét

Kell-e egyáltalán üvegfólia, és mi a különbség az olcsó és a drága változatok között.

Újra a Samsung a világ vezető telefongyártója

De az igazi nyertes a Xiaomi, akik felkerültek a dobogó harmadik fokára.

a Talayapa project – Premieren és dalról dalra a Trottel új lemeze

A Trottel Records a Trottel zenekar klasszikus sorlemezeit (nem feltétlenül időrendben) elkezdte újramasterelve kiadni LP-n, tavaly ősszel a The Same Story Goes On, idén...

Világjárvány idején is lehetnének koncertek a Restart-19 kísérlet eredményei szerint

A kísérletben több ezer önkéntes bevonásával tartottak koncertet a lipcsei Quarterback Immobilien Arenában.

The Triumph Of King Freak (A Crypt Of Preservation And Superstition) – Új dal és klip Rob Zombie-tól, jön a lemez is

The Lunar Injection Kool Aid Eclipse Conspiracy címmel február 12-én jelenik majd meg.