Hirdetés
Hirdetés

Punk Rock One Woman Show – The Pau a VéNégy Fesztiválon

Június 20 és 23 között ismét VéNégy Fesztivál és Színházi találkozó Nagymaroson! A 2024-ben már 11. évadát megnyitó összművészeti eseményen ismét rengeteg koncert, színházi és újcirkusz előadás, alkotói workshopok, sport- és szabadidős programok várják a látogatókat a Dunakanyarban, június negyedik hétvégéjén, összesen négy napon át.

Hirdetés

A fesztivál korábban is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a bejáratott nevek, mint Dzsúdló, Beton.Hofi, Elefánt, Brains, Irie Maffia, valamint a sztárfellépő Kosheen – mellett feltörekvő, esetleg hazánkban kevésbé ismert, saját országukban viszont egyre nagyobb sikereket arató előadók is bemutatkozhassanak a műsorban. Nem lesz ez másként idén sem, hiszen az olyan ígéretes hazai nevek mellett, mint Géem, a Selah Vie – akiket nemrég csíptünk el élőben a Dürer Kertben, írtunk is róla -, a kisbetűs ünnepnapok, a This Must Be Love, vagy a Slapstick?, több izgalmas produkciót köszönhetünk majd a színpadon Szlovákiából, Csehországból és Lengyelországból is. Minisorozatunkban őket mutatjuk be nektek.

The Pau (PL) – VéNégy Part, június 23, vasárnap, 20:30

A Szlovákiából érkező fiatal énekesnőről, Anika Irisről az első, a fúvószenekari hangszerelést elektronikus alapokkal, hiphoppal, meg minden mással felütő Tygroo-ról a második fejezetben olvashattatok. A harmadik részben Lengyelországba látogatunk el, bár valószínűleg nehéz lenne épp ott érnünk a The Pau művésznéven alkotó, egyszemélyes punk rock zenekart, aki pályafutása kezdete óta körülbelül 1000 koncertet adott, szülőhazáján kívül olyan helyeken, mint Horvátország, Spanyolország, Portugália, Katalónia, Szlovákia, Németország, Izrael, Ukrajna, Norvégia, Ausztria, Csehország, Szlovénia, Litvániában, Anglia, Olaszország, vagy épp Magyarországon, hiszen a Bánkitó vagy a Gólem Fesztivál közönsége már találkozhatott ezzel a formabontó, különleges produkcióval.

„Az egyszerűségében rejlik a szépsége…” – mondja A nagy Lebowski egyik kultikus jelenetében a sok közül a Walter Sobchak-et alakító John Goodman – magyar hangja Helyey László – saját tervéről. Ez a mondat teljesen más megközelítésben, de tökéletesen passzol a lengyelországi Koszalin városából származó Paulina Dudek zenei világára, aminél punkabb dolgot a szó eredeti értelmében nem igazán lehet elképzelni. A több hangszeren játszó énekesnő ugyanis nem csak dalainak zenéjét és szövegeit szerzi, de élőben egyszemélyes zenekarként szólaltatja meg azokat egy gitár és egy okostelefon segítségével.

A The Pau 2015 óta létezik, azóta a projekt két teljes albumot – Ku, magyar fordításban kb. „-nak” (2017), Raj (Édenkert) (2019) – és számos kislemezt is megjelentett. Dalaiban egyszerre van jelen a punk nyers hangzása és keresetlensége, ezt az élt erősítik a zajos, néha csak pár akkordból álló gitárriffek, és Paulina olykor effektekkel is torzított, sokszor agresszív énekstílusa, ugyanakkor a programozott alapok, a néhol határozottan elektronikus hatású és hangzású ütemek, a hangminták, és a különböző extra szólamok a lengyel nyelven íródott szövegekkel együtt teljesen egyedi hangulatot kölcsönöznek a produkciónak.

A képzőművészként is alkotó, vizuális megjelenését sajátos, a punk látványvilágát minden ízében tükröző, mégis személyes jelrendszerré formáló Paulinát és a The Pau projektet többen Lengyelország egyik legígéretesebb feltörekvő előadójának tartják. Hazájában olyan neves helyi előadókkal turnézott, mint a WaluśKraksaKryzys, vagy az Ørganek, és ahogy ez már szóba került, rengeteget játszik külföldön is. Magyarországon legközelebb a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó utolsó napján láthatjuk, koncertje kifejezetten ajánlott az öntörvényű, csináld-magad filozófiát követő előadókkal szimpatizáló zenehallgatóknak.

Aki idén élőben tapasztalná meg a VéNégy Fesztivál által kínált változatos programokat, az mindenképpen olvasson tovább, hiszen a sorozat fejezeteivel az éppen bemutatott előadó koncertnapjára is kisorsolunk egy-egy páros napijegyet azok között, akik válaszolnak nekünk a kapcsolódó játékban feltett kérdésre, és megosztják velünk néhány mondatban korábbi élményeiket, vagy épp azt, hogy az idei felhozatalból melyik koncertet, színházi előadást, vagy más programot várják a legjobban. A jelentkezéshez kattintsatok a beágyazott űrlapra!

Nem kötelező, de megköszönjük, ha segítetek nekünk a rendezvény promóciójában, és megosztjátok ezt a cikket közösségi oldalaitokon, vagy kommentben ajánljátok ismerőseiteknek a részvételt a játékban! A jelentkezési határidő: 2024. június 19., szerda éjfél. Másnap sorsolunk, a nyertest e-mailben értesítjük. A játék során beérkezett adatokat a sorsolás után töröljük az adatbázisunkból.

Jegyek és további információk a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó weboldalán és közösségi felületeinA fesztiválra kedvezményes jegyek már csak június 13-án éjfélig kaphatók! A fesztiválon szintén fellépő Brains-szel készült korábbi interjúnkat itt olvashatod.

Fotók: The Pau Facebook

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,016KedvelőTetszik
3,065KövetőKövetés
4,570FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók