Hirdetés

Privát elmeotthon

Kasabian – West Ryder Pauper Lunatic Asylum
(2009 RCA/Columbia) 

A leicesteri ötösről annyit mindenképp tudunk, hogy ha az ember nem akar lusta újságírónak tűnni, akkor nem szabad leírni, hogy madchester, úgyhogy maradjunk annyiban, hogy előző, Empire című albumuk bőven kitűnt a tucat indie produkciókból, mondhatni egészen eredeti hangot hoztak rajta, sokmindenbe kóstolva, és nem felejtettek el slágereket írni sem. Relatíve sok idő telt el azóta, a folytatás pedig olyan mint a BORÍTÓ! Elitista elmegyógyintézet soundtracket sikerült összehozni 12 számban.

Ami egyrészről baromi jól szól, másrészről meg érdekes. Megkockáztatom radioheades, nem konkrét megoldásaiban, de sokszor a hangvétel erősen emlékeztet az OK Computer- és Kid A-féle okos, visszafogottan kísérletező, mérsékelten izgalmas rockra, ami ugyan biztonságinak nem, de zaj és igazi belevaló rakoncátlankodás híján olyan igazán merésznek sem mondható. Ami továbbra is erősségük – és itt méginkább szembetűnő -, hogy a különböző kütyük és hangszerek olyan egyensúlyban vannak, amit keveseknek sikerül így eltalálni, és ilyen természetességgel kezelni. A számok jórésze egészen PSZICHEDELIKUS és visszakanyarodik dallamaival és szellemiségével a hetvenes évek fordulójára. Grúv és torzítás nem hogy visszafogottan, hanem inkább nagyjából egyáltalán nincs, vannak viszont puffogó ősrock dobok, amerikára hangolt gitárok, huhogós énekelgetések, és itt van a Franz Ferdinand által az idén már újra előrángatott lassú motorikus basszus-dob kavargás is.

Az összkép pedig illeszkedik a koncepcióba (bár ugye elvileg a kettő rokon), pontosan olyan a lemez, amilyet a hippikorban agyilag megtépázott, zeneileg zseniális haverok kreálhatnak maszkabált játszva a privát elmegyógyintézetükben, de úgy ám, hogy még az is meg van játszva, hogy. Egész érdekes, meg a sorból is kilóg, de azért egy slágert is megköszönt volna a világ. Mert most meg szegény lányoknak ki kell várni a sok ilyen… izét, amíg fel nem csendül a Shoot The Runner koncerten.

Kommentek

Film készül B.B. King életéből, Bunk Moreland játssza majd a főszerepet

A film nem öleli fel a legenda teljes életét, inkább a fiatal zenész Michael Zanetishez köthető kapcsolatát mutatja be.
35,017KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
694FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Audiópartnerünk

Friss Lángoló

David Hasselhoffnak van egy metálzenekara, pénzt gyűjtenek az első klipre

Aki hallani akarja The Hoff metáldalát, adjon pénzt. Klip is lesz hozzá.

Jön az Iron Maiden Budapestre

A magyar főváros is bekerült az Iron Maiden Legacy Of The Beast turnéjának utolsó szakaszába.

Koncertekkel teli szállodaként és zenei inkubátorházként működő központ épül Amerikában

A Universal Music Group szállodájában akár a szoba erkélyéről lehet nézni a koncerteket.

Magyarországon is elérhető lesz a black metálosok álomtelefonja

Az utóbbi idők egyik, ha nem a legizgalmasabb koncepciójával állt elő az LG.