Hirdetés
Hirdetés

Premierdal a Tőlem-Neked című új Mesi albumról

Guessous Majda Mária, azaz Mesi, a FolkBeats tehetségkutatót nyert, Junior Príma Díjas énekesnő afféle zenei varázsló, aki nemcsak élőben, de lemezről is sugározni képes lényének teremtő és odaadó minőségeit egyaránt, így előszeretettel foglalkozunk minden új megjelenésével, legutóbb például itt. Mivel a kíséret nélküli, a capella előadásmód is közel áll hozzá, eljött az ideje, hogy a zenekaros anyagok után egy letisztultabb, az autentikus népdalok lelkületéhez még jobban közelítő, minimális hangszeres kísérettel (bağlama) megvalósított albumot, azaz igazi szólólemezt készítsen.

A Tőlem-Neked (Tom Tom Kiadó, 2022) 10 közismert magyar és török népdalt sorjáz: Mesi emelkedett előadásmódja abszolút sallangmentes, természetesség, póz- és máztalanság, valamint olyan áradásban kiteljesedő lelkület jellemzi, amiben érdemes gyakran megfürdetni mindennapi terhektől elnehezült szívünket. Nagyon jó döntésnek bizonyult ez a bensőséges hangvétel, hogy közel hozza a török közönséghez a magyar zenei hagyományt és a magyar hallgatókhoz a török vokális zenei csemegéket.

A “…népdalt csak akkor érthet meg igazán az ember, ha érti a szöveg nyelvét” Bartóki vezérlőmotívumhoz kapcsolódva Mesi így vall a tematikáról:

A lemez elsősorban a magyar és a török anyanyelvűeknek szól, akik 10 közismert népdal kétféle feldolgozásán keresztül „mutatkoznak be” egymásnak. Mindkét nemzet az eredeti nyelv mellett saját anyanyelvén is hallhatja vagy éppen tanulhatja meg a másik nép dalát. Műfajilag is színes lett a válogatást: szerelmes, katona, Istenhez szóló, lakodalmas népdalok alkotnak egy zenei szövetet számos magyar és török népzenei nagytájat képviselve.

A műfordítás Dr. Erdal Şalikoğlu és Mesi közös munkája. A lemez megjelenését az Nemzeti Kulturális Alap és a Halmos Béla Programiroda támogatta. Zenei rendezők: Guessous Majda Mária, Barvich Iván “Atilla”, hangmérnök: Fekete Szabolcs (Labour Sound Studio), fotók: Koszora Andrea, grafika: Gere Zsuzsanna.

spot_img
Advertisement

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

37,440KedvelőTetszik
2,933KövetőKövetés
1,130FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk