Hirdetés
Hirdetés

Popzenék miatt duplázódott meg a kazettaeladás Angliában

2003 óta nem adtak el annyi kazettát Angliában, mint 2020-ban, és bár kézenfekvő lenne azt gondolni, hogy csak az underground zenekarok jönnek ki kazettával, a helyzet az, hogy a mainstream előadók új kiadványainak köszönhető a siker.

Hirdetés

Először is látni kell, hogy önmagában a kazetták eladási száma csak nagyon kicsi szeletét teszik ki az egész zeneiparnak. Jó hír viszont, hogy közben 4,8 millió vinylt adtak el, ami a 90-es évek óta a legmagasabb szám. Egyébként a legnépszerűbb bakelitek olyan klasszikusok voltak, mint a Fleetwood Mac, a Nirvana vagy Amy Winehouse.

A legtöbben (80 százalék) még így is stream szolgáltatókon keresztül fogyasztják a zenét. Ugyanakkor a kazetták népszerűsége évről-évre növekszik. Több kisebb kiadó egyszerű és akár házibarkács módszerekkel előállítható fizikai hanghordozót lát benne, amiért a zenekarok pénzt kérhetnek. A kazetták minősége az évek alatt sokat javult, sőt a fiatalok jelentős részének már fogalma sincs, hogy annak idején a CD vagy a bakelit minőségbeli különbséget is jelentett, és inkább menő egzotikumként nyúlnak a kazettákért, miután a vinyl már széles körben elterjedt, és már semmi hipszter nincs benne. Ma már a közösségi oldalakon is egyre többen pózolnak kazetták között, amit a zenészek többsége egy percig sem bán, hiszen ehhez meg kellett venni a kazettájukat.

Sokak szerint a kazettahallgatás legnagyobb előnye, hogy míg a CD-n vagy online egy gombnyomással tovább lehet léptetni egy dalt, kazettán ez sokkal bonyolultabb feladat, így az embereknek újra lehetősége van végighallgatni teljes albumokat. Idén pedig elérkezett az a pont Angliában, hogy a nagy előadók is beálltak a sorba, és kazettán is kiadták a dalaikat, és ennek köszönhetően megduplázódott egy év alatt a kazettaeladások száma.

A legkapósabb kazetták listája a következő lett: 

  1. Lady Gaga – Chromatica
  2. 5 Seconds Of Summer – Calm
  3. Yungblud – Weird
  4. The 1975 – Notes On A Conditional Form
  5. Blackpink – The Album
  6. Selena Gomez – Rare
  7. Kylie Minogue – Disco
  8. Dua Lipa – Future Nostalgia
  9. Haim – Women In Music Pt III
  10. The Streets – None Of Us Are Getting Out Of This Life Alive

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,016KedvelőTetszik
3,065KövetőKövetés
4,570FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók