Hirdetés

poïsoned paradïse – Dalról dalra BÖBE új lemeze

Bár Szécsi Böbe neve már régóta ismert zenei körökben, ezúttal egy teljesen más világba enged betekintést most megjelenő poïsoned paradïse című első szólólemezével. Az anyagon szereplő nyolc dalt (+intro) az énekes-dalszerző saját maga írta és hangszerelte, és a hét főbűn tematikája mentén tárja elénk igencsak sokszínű spektrumát.

BÖBE korábban megjelen három kislemezdalát (heart ïs where the poïson ïs, wïsh ï could be you, forbïdden fruït) összekapcsolta az, hogy mindegyik borítóján valamilyen virág jelent meg, amelyekhez mögöttes jelentés is társult. Most a lemez megjelenésével a helyére kerülnek az utolsó puzzle-darabok is: a dalok mindegyike az egyik főbűnt szimbolizálja. Megjelenik tehát a bujaság, a harag, a kapizsiság, a büszkeség, a mohóság, az irigység és a lustaság is.

Mindezek persze nem szó szerint, hanem átvitt értelemben, mint inspiráció vannak jelen, és a dalok nagyrészében különböző párkapcsolati helyzeteken keresztül vizsgálhatjuk őket. Többek közt megismerkedhetünk a megcsalt fél nézőpontjával, de találkozhatunk az elérhetetlen, plátói szerelem érzésével, a tiltott gyümölccsel, a toxikus párkapcsolaton belüli versengéssel vagy éppen azzal, mi történik, ha elmúlik a lila köd. A sokszor mély és személyes ihletettségű szerelmi dalok mellett azonban olyan globálisabb témák is felmerülnek, mint a social media okozta önképzavar, illetve a mai, felgyorsult világ énközpontúsága. Az egészet pedig a záró, broken wïngs című dal összegzi, amiről BÖBE a következőképp mesél:

“Ez a lemez záró akkordja: azt a pillanatot ábrázolja, amikor a mennyország kapujában állunk, és el kell számolnunk az életünkkel. A dal üzenete, hogy nem vagyunk tökéletesek, hibázunk, és valahol mind bűnösök vagyunk.”

De a nem csak tematikájában, hanem zeneileg is sokszínű poïsoned paradïse minden dalát BÖBE maga írta és hangszerelte, sőt, producerként is maga jegyzi a lemezt, míg a felvételben és mixelésben AnnaElza volt segítségére. Saját bevallása szerint számára az alkotáshoz egyszerűen ez is hozzátartozik, és végtelenül élvezi azt a szabadságot, amit az önállósága nyújt a folyamatban. Úgy érzi, számára ez a természetes módja annak, hogy a “bittersweet-popként” aposztrofált, saját kis zenei világát a legautentikusabb módon tárja a közönség elé.

1. intro

Ez az egyetlen instrumentálisabb dal a lemezről, egy-két vocal choppal kiegészítve. Szerettem volna, hogy legyen egy bevezető track az albumon, ami szépen, előre összefoglalja a hangzást, és “üdvözli” a hallgatót a “mérgezett paradicsomban”. Így született meg az intro.

2. fairytale // bujaság

Az album első “igazi” dala a fairytale, egy szomorkás ballada, ami egy olyan kapcsolatról szól, amiben rendszeres a megcsalás és a hazudozás. A dalszöveg a megcsalt fél szemszögéből írja le, hogy milyen érzések kavarognak benne, és hogy képtelen elhagyni a párját annak ellenére, hogy elárulták.

3. heart ïs where the poïson ïs // harag

A dal egy plátói szerelemről szól, amikor olyasvalakibe szeretünk bele, aki nem viszonozza az érzéseinket, de mi folyamatosan csak rá bírunk gondolni, és ez nem ereszt bennünket. Sokszor mondják, hogy a szeretetet és az utálatot csak egy hajszál választja el egymástól,. Mivel én is átéltem már ezt az érzést, ezért abszolút tudok azonosulni vele, és ebben a dalban is ezt elevenítettem meg.

4. WOÏ // kapzsiság

A woï, azaz world is ours tulajdonképpen egy fricska dal a mai generációnak, akik mindent azonnal akarnak, és mindezt nagyon gyorsan. A mai világra jellemző “énközpontúságról”, és az élvezetek hajhászásáról szól.

5. marathon // büszkeség

Zeneileg ez a dal az egyik személyes kedvencem az albumról, ha lehet ilyet mondani. Itt mertem a legjobban kísérletezgetni, és elrugaszkodni. A marathon szintén egy párkapcsolati problémát boncolgat, egy olyan kapcsolatot elevenít meg, amiben a felek versengenek egymással, lenézik a másikat, és folyamatosan magukat helyezik a másik fölé.

6. forbidden fruit // falánkság

Itt a falánkság főbűnt választottam, átvitt értelemben. A dal ugyanis a “tiltott gyümölcsről” szól, egy olyan élethelyzetről amikor olyasvalakit szeretnénk magunkénak tudni, aki tiltott a számunkra. A dalhoz készült videoklip, Nizalowski Dóri rendezésében, egy modernkori Ádám és Éva sztorit elevenít meg.

7. wish I could be you // irigység

A social media által egyre gyakoribb “filterezett valóság” egy olyan jelenség, ami rettentő rossz hatással lehet az ember mentális egészségére. Sokszor irigykedve figyeljük a tökéletes életeket és a tökéletes embereket ezeken a platformokon, közben magunkat egyre jobban ostorozzuk, hogy nem vagyunk elég jók. Erről szól a wish i could be you.

8. posioned paradise // lustaság

Amikor az ember belekerül egy komolyabb kapcsolatba, a lilaködös időszak sokszor érződhet “földi  paradicsomnak”. A posioned paradise, azaz mérgezett paradicsom egy olyan kapcsolatról szól, ami elfáradt, és a felek képtelenek változtatni, küzdeni érte, így az erőfeszítés hiányában inkább az elengedés mellett döntenek. Sajnos ez a mai világban már egyre jellemzőbb, a felgyorsult mindennapokban sokszor egyszerűbbnek tűnik “lecserélni”, ami pillanatnyilag nem jó, nem kényelmes nekünk, az “úgy is jön majd más” címszóval, ahelyett, hogy küzdenénk érte.

9. broken wings // lezárás

A broken wings a lemez záró akkordja, az elszámolás pillanatát ábrázolja, amikor a mennyország kapujában állunk, és el kell számolnunk az életünkkel. A dal üzenete, hogy nem vagyunk tökéletesek, hibázunk és valahol mind bűnösök vagyunk.

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,000FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk