Hirdetés
Hirdetés

Perpetual Apocalypse – Premieren a Darkmess legújabb dala

Október 16-án megjelent Ark című ötdalos EP után egy új klippel jelentkezik a Darkmess. A tagok a klipforgatás kapcsán meséltek nekünk a megalakulásukról és arról, hogy hogyan folytak a munkálatok a zenekar körül. A beszélgetés után pedig ott a premier is.

Hirdetés

Hogyan indult a zenekarotok?

József Mátyás: Nimróddal ketten elkezdtünk már ilyen stúdióprojekten dolgozni 2017 körül, bár akkor még nem volt neve. Utána az volt a fordulópont, hogy lezártuk a Vendetta Inc.-et és úgy gondoltuk, hogy megpróbálunk csinálni egy rendes zenekart ebből a stúdióprojektből, így került képbe először Zoli, 2019 vége felé.

Kőrös Zoli: Mi már ismertük egymást a srácokkal a Let the cigar die idejéből, mert elég sok közös koncertünk volt, nekem a Vendetta Inc. volt a kedvenc magyar zenekarom és tök jóban lettünk. A Lazarvs (akkor még Apey and the Pea) tíz éves szülinapi buliján Nimróddal szóba került, hogy gitárost keresnek az új formációhoz és pont rám gondoltak. Egy hét múlva el is kezdtünk komolyabban beszélni róla, aztán rá pár hétre össze is ültünk gitározgatni, onnan indult az én pályafutásom a zenekarban.

Salgó Norbert: A Vendetta Inc. alatt már én is belekezdtem egyéb projektekbe, viszont mindig a srácok voltak a prioritás. Úgy 6-7 évet lehúztunk a Vendettában és miután lezártuk azt a korszakot, mondtam a srácoknak, hogy most egy kicsit foglalkoznék én is a saját dolgaimmal…aztán végül csak megkerestek a srácok, és nem tudtam nemet mondani.

Szándékosan alakítottátok így, hogy mióta hivatalosan megalakult a zenekar, csak az Alpárfeszten léptetek fel?

Nemes Nimród: A teljes zenekarrá alakulás elején mindannyian egyetértettünk abban, hogy rengeteg feladat van a korábban írt dalok élő produkcióba való átültetésével és a közösen írt dalok rendes kimunkálásával. Addig nem akartunk koncertet vállalni, ameddig ezt az élő produkciót nem érzi mindenki teljesen kereknek. Ezzel az attitűddel és a járványhelyzettel együtt, végül a csillagok állása csak az Alpárfeszt időpontjában alakult úgy, hogy színpadra lépjünk. Teszem hozzá, debüt bulinak egyébként is mindenképp ezt a helyszínt terveztük. Személy szerint örülök annak, hogy bár csak egy bulink volt, de azt sikerült korrektül lehozni és mindeközben a háttéranyagok kimunkálására is maradt idő. Így most van mögöttünk egy öt számos EP, most itt a klip és talonban az új dalok. Ezzel már el lehet indulni.

Ez volt az eredeti elképzelésetek, hogy egyesével kijönnek a dalok és csak később foglaljátok őket keretbe?

Nemes Nimród: Amikor ezt az egészet elkezdtük Matyival, akkor még semmilyen konkrét elképzelés nem volt, csak annyit beszéltünk meg, hogy felvesszük a dalokat együtt, aztán ha késznek érezzük akkor tesszük is ki mindenhová. Ameddig nem alakultunk zenekarrá, addig nem volt meg előre pontosan, hogy mikor mi történjen. Miután az egész lépett egy szintet, magától értetődővé vált, hogy azokat a szerzeményeket foglaljuk egybe, amik a zenekarrá válás előtti időszakhoz tartoznak és ezzel úgymond le is zárjuk ezt a szakaszt.

József Mátyás: Amiket közösen írtunk azóta, azt meg majd egy következő lemezbe, hogy egységes legyen azon a hangzás, amin négyen együtt dolgozunk. Ezt viszont elhagyjuk már, hogy amint kész van kiadjuk. Nem volt semmi tervezés mögötte, de a most következő anyaggal jobban szeretnénk majd stratégiázni.

A december 15-ei klipeteknek mi volt az alapkoncepciója?

Nemes Nimród: Nem akartuk túlgondolni, inkább egyfajta bemutatkozó anyagnak szánjuk. Nincs sztori, nincsenek plusz szereplők, csak mi. A dal alaphangulatát akartuk minél jobban megerősíteni, miközben átadunk egy kicsit a zenekarra jellemző dinamikából. A helyszín megtalálása nem ment valami gyorsan, mert bár nem voltak nagy elképzelések, de ezeknek megfelelő helyet találni és mégis bonyolultabbá vált, mint azt sejtettük. A mi fejünkben mindössze annyi volt, hogy nagy sötét tér, egymás felé fordulva zenélünk és a fények belülről érkeznek. Tipikus, hogy végül több hónapnyi keresés után derült ki, a szomszédomban van egy kortárs művészeti központ, az Art Quarter Budapest, ahol szerencsénkre éppen szabad volt az egyik kiállító teremnek használt régi borkatakomba, amit örömmel bocsátottak rendelkezésünkre. Igazi heuréka-pillanat volt számomra.

Salgó Norbert: Nagyon sokáig tartott mire megtaláltuk a megfelelő helyszínt. A végén már ott tartottunk, hogy lemegyünk Szegedre Kispál Lacihoz, hátha van ott a környéken valami elhagyatott vagy legalább annak tűnő helyszín, ahol tudunk forgatni, de végül nagyon jól jött, hogy megtaláltuk az Art Quarter-t. A forgatás számomra azért is volt különleges élmény, mert életem első profi klipforgatása volt. Habár a körülmények nem voltak túl kellemesek, mert lent hideg volt, miközben fent meg vagy 30 fok, a mellettünk lévő katakombában meg egy kiállítás volt és miközben forgattunk, jöttek át az emberek, mert azt hitték, hogy mi is a kiállítás részei vagyunk.

Kőrös Zoli: Egy ötven méter hosszú alagútban, ahova semmi fény nem szűrődött be, rettenetesen hideg volt, meg mellettünk kiállítás zajlott megadta a hangulatát az egész forgatásnak. Nagy szerencse, hogy ismerjük Kispál Lacit, aki forgatta a klipet, mert nagyon tudta, hogy hogyan kell kezelni ezeket a körülményeket és teljesen átérezte, hogy mit akarunk mi kihozni ebből a klipből.

József Mátyás: Fontos volt, hogy körben álltunk és hogy Laci is körbe-körbe vett minket belülről is, meg kívülről is és azt a folyamatosságot megőrizte a klip. Többet mozgott, mint mi lényegében. Ez volt a fő motívum, mert a dal címe: Perpetual Apocalypse, ami azt jelenti, hogy körkörös, örökké tartó, önismétlő világvége és ezt kellett a klipnek is magában hordoznia.

Nemes Nimród: Sejtettük, hogy működni fog, de amit Laci kihozott ebből, attól azért tátva maradt a szánk picit.

A Darkmess legközelebb 2022. február 12-én ad koncertet Tiszakécskén az Underground Esten.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,011KedvelőTetszik
3,066KövetőKövetés
4,320FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók