Hirdetés
Hirdetés

Otthonról kapott apró dolgaim – Dalról dalra a Pontiac új lemeze

A The Pontiac idén több single-t is kiadott, például a Kacaj zenekarral közös Ébredek, illetve a Ha menni kell és az Ablakomból. Az utóbbi kettő már az Otthonról kapott apró dolgaim előfutáraként debütált.

Hirdetés

A The Pontiac ismét egy magyarnyelvű lemezt adott ki másfél évvel a Jöhet bárki után. A két album kiadása között rendkívül kevés idő telt el, és az új számok a frontember Nagy Barni életében történt szomorú események hatására születtek. Ezek a szerzemények az elengedés folyamatának részei, és olyan egységet alkotnak, ami miatt mindenképpen egyben szerették volna megjelentetni őket.

A rendkívül személyes album dalairól a lejátszó alatt beszél a zenekar.

Ablakomból

Peti: Nagyon szeretem ezt a dalt. Az írása közben először mertem használni olyan MIDI hangszereket és effekteket, amik eddig alapvetően nem voltak jellemzőek a zenekarra. Szerencsére a többieknek is tetszett, szóval várható még hasonló dolog.

Barni: Utolsókból lesznek az elsők! Ez a dal az utolsó pillanatban találta meg a helyét, a szövegét a feléneklés előtti éjszaka írtam, a zene a feljátszás közben bontakozott ki igazán. Ezzel együtt lett az egyik kedvenc dalunk és az egyik legerősebb a lemezen.

Tomi: Emlékszem mikor Peti megmutatta a demót egyből beleszerettem a dalba nagyon vártam, hogy elkészüljön és játsszuk a koncerteken. Ez az egyik kedvenc dalom a lemezről.

Benedek: Imádom a zakatoló monotonitását, ami valahogy mégis egészen komplex és új irány lehet a zenénkben.

Fenn a tetőn

Peti: A címről mondanék pár szót! Alkotótáboroztunk és amikor ez a dal született, Benedek éppen a tetőn volt. Egymást kérdeztünk hárman, hogy vajon hol lehet a Benyó, jött a válasz: Fenn a tetőn.

Barni: Ennek a dalnak a refrénje behúz, mint egy örvény, és iszonyat jó élőben is játszani, párszor már ki tudtuk próbálni koncerten. A végén a pumpálós lábdob indokolatlan táncmozdulatokat indít el bennem.

Tomi: Nagyon szeretem játszani ezt a dalt. Olyan érzés mintha végig gurulnék egy lejtőn.

Benedek: A dal alapja egy alkotótáborozás alkalmával, a hangzásvilágunkhoz képest formabontóan, egy elektromosdobon szólalt meg először. Ez az apró részlet nagyban meghatározta a zene ritmikáját és lüktetését. A verzék vizuálisan illusztrálnak egy visszafordíthatatlan, tragikus pillanatot, ami mintha megfagyott volna az időben.

Nincs halál

Peti: Alig várom, hogy koncerten is játsszuk ezt a dalt.

Barni: Azt gondolom, a legdühösebb dal a lemezen, egy kétségbeesett tagadás.

Tomi: Roooock!

Bendek: Elfojtás, agresszió. Elfordulás a valógtól egy olyan világba, ahol csak ketten vagyunk, te és én.

Kicsit könnyebb

Peti: Ez a dal még az alkotófolyamat elején született. Párszor koncertre is elvittük már, nagyon jó érzés játszani.

Barni: Itt Peti gitártémáját emelném ki, meg szintén a refrént. Sokáig nem nagyon tudtam hova tenni magamban ezt a dalt, viszont mióta kipróbáltuk élőben is, egyértelműen nagyon szeretem, remélem nem leszek egyedül ezzel.

Ha menni kel

Barni: Talán ez a dal áll hozzám legközelebb, ezt a dalt a legnehezebb előadni számomra, nagyon élénken él bennem az a délután, amikor született, de minden könnyű lesz egyszer”.

Benedek: Koncerten ez a legújabb pityergős zeném. Nem igazán tudom megfogalmazni hogy miért kötődöm ennyire különösen ehhez a dalhoz.

Csak a csend van

Barni: Mióta megírtuk, azóta része is a koncertműsornak, ez már tavaly szeptemberben megjelent. Nagyon szeretem a menetelős dobos részt! Köszönjük mindenkinek, aki hallgatja vagy velünk énekli a koncerteken!

Vörös az arcom

Peti: Remélem lesz lehetőségünk hamarosan ismét egy akusztikus koncertet adni, nagyon meghallgatnám ezt a dalt vonósokkal és más akusztikus hangszerekkel.

Barni: Érdekes, jóízű dal. Petinek volt egy egetrengető flamenco szólója benne, amit kihagytunk, de ha valaki szépen megkéri, biztos eljátssza majd.

Tomi: A gondolkodós, számolós dal. Nagyon szeretem, koncerten lesz benne egy-két csavar!

Az utolsó szomorú szám

Peti: Még a zenekar megalakulása előtt láttam Barnit egyedül zenélni pár helyen, ott szerettem belé.

Barni: Minden lemezen van egy dal, aminél felmerül a helyzet, hogy a legjobb lenne, ha egyedül játszanám, ennél ezt így is hagytuk. Valami megfoghatatlan módon a Balatonhoz húz engem, bár a 9. kerületben írtam.

Tomi: Mindig csodálom Barnit, mikor játssza! Ráadásul itt hangzik el az egyik kedvenc szövegem a lemezről. „Nincs miért ébredni, ha nincs miről álmodni”.

Benedek: Ebben a dalban van számomra valami megfoghatatlan magány, keserűség és elengedés. Ezt az érzést fokozza, hogy ezt Barnabás szólóban adja elő egy szál gitár kíséretében.

A lemezbemutatónak az A38 Hajó tetőterasza ad otthon június 29-én. Természetesen az új albumot beépítették a programba, így egy teljesen friss, 90 perces műsorral érkeznek a bulira, ahol még egy titokzatos vendégük is lesz. A megfelelő hangulatról A Dal című műsor 2022-es évadának második helyezettje, a Third Planet gondoskodik majd előzenekarként.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,010KedvelőTetszik
3,062KövetőKövetés
3,860FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók