Hirdetés

„Otthonról is lehet jót tenni a világban” – A zsiráfimádó DJ lett az orvvadászat elleni kezdeményezés arca

Galaxy S20 FE készülékek kamera technológiája szolgáltat majd élő közvetítést a Kruger Nemzeti Park Balule Természetvédelmi Területén élő állatokról a Samsung új kezdeményezésének köszönhetően. Többek között erről beszélgettünk Peggy Gou-val, a Berlinben élő, de Dél-Koreában született DJ, producer, divattervező és most már parkőrrel is.

Peggy Gou az utóbbi években nemcsak a zenei színtéren, de a divat világában is egyre nagyobb nevet szerzett magának. Leszerződött az XL Recordingshoz, ami olyan nagy neveket képvisel, mint Adele, FKA Twigs, Peaches, a Sigur Ros, a White Stripes vagy éppen a Radiohead. A divatvilágban pedig nem kisebb név lett a mentora, mint az a Virgil Abloh, aki a Louis Vuitton vezető tervezője, de saját márkája az Off-White is egyre népszerűbb, annak ellenére, hogy méregdrága.

Ha van valami, amit Gou sokat hangoztat, az a zsiráfok iránti rajongása. A Lángolónak elmondta, hogy mindig is lenyűgözte ez az állat, kezdve a megjelenésétől, a lila nyelvétől és a fején található szarvaktól egészen az olyan apró részletekig, mint hogy például ez a hatalmas állat nem lép rá semmire, ami él, és alapvetően egy nagyon nyugis állat. Most, hogy ő lett a Samsung Wildlife Watch kezdeményezésének az arca, akár otthonról is megfigyelheti az állatokat, sőt meg is védheti őket. Többek között erről is beszélgettünk vele.

Mi a program lényege?

A program célja az orvvadászat visszaszorítása Afrikában. Imádom az állatokat, de a kegyetlen valóság az, hogy az orvvadászat a világjárvány miatt is egyre nagyobb problémát jelent egész Afrikában. A Samsung és az Africam pedig szeretné erre és a veszélyeztetett állatokra felhívni a figyelmet világszerte. Ehhez kamerákat és videotechnológiát biztosítanak, hogy éjjel-nappal nyomon lehessen követni a vadont. Ha felmész az oldalra, élőben tudod nézni a webkamerát, és ha valami gyanúsat tapasztalsz, esetleg orvvadászok nyomait véled felfedezni, akkor ezt jelezheted, megoszthatod a közösségi oldalaidon. Ez azért fontos, mert ma a közösségi média szerepe erősebb, mint valaha, és sokan így találnak rá olyan emberekre is, akik valami rosszat tettek. De jelenteni is lehet, hogy a parkőrök és a Fekete Mamba nevű, kizárólag nőkből álló orvvadász-ellenes egység is azonnal a helyszínre tudjon menni.

Te is részt veszel majd benne?

Persze, egyrészt nagyon jó szórakozás bárkinek, aki szereti az állatokat, másrészt baromi egyszerűen kezelhető, a munka nagyobb részét már elvégezték, a virtuális parkőrök feladata egyszerűbb, mégis úgy gondolom, hogy nagyon különleges egy ilyen dolog részese lenni, és tenni valamit a bolygóért, valamint az állatokért.

Peggy Gou és a zsiráfok. Fotó: Facebook

Mit gondolsz, a mobilok újrahasznosításának milyen lehetőségei vannak még?

Az életünk szinte teljesen digitálissá vált, és ezt jóra is lehet használni. A világjárvány alatt láttuk, hogy a tanulás is megoldható virtuálisan, így minél több embernek van a világon hozzáférése a technológiához, annál több embernek lesz egyszerűbb az élete, mert például megoldódik a gyerekek oktatása.

Ha már technológia, nagyon kíváncsi vagyok, hogy neked mint zenésznek mi a véleményed a virtuális koncertekről?

Vannak előnyei és hátrányai, kipróbáltam én is, és ha nagyon őszinte szeretnék lenni, be kell vallanom, hogy utáltam, és ezzel több olyan DJ is így van, akiket ismerek. Nagyon kínos az egész, nekünk szükségünk van az emberek energiájára, és ezt nem lehet így megkapni.

Ugyanakkor vannak jó oldalai is, mert mikor elmész egy országba, hogy ott tarts egy bulit, akkor a világon bárki becsatlakozhat. De én személy szerint nem rajongok érte, és remélem, hamarosan újra élőben lehet majd zenélni.

2020 januárjában azt nyilatkoztad, hogy a kreatív embereknek szükségük van arra, hogy ne csináljanak semmit, hogy kreatívok maradjanak, ezért egy kicsit pihenni szeretnél. Aztán jött a világjárvány. Ez segített, hogy ezt megvalósítsd, vagy már sok lett a semmittevésből?

2020 év eleje nagyon sok volt, és szükségem volt arra, hogy egy kicsit magammal foglalkozzak, mikor ezt mondtam, azt úgy értettem, hogy a kreatív embereknek időre és térre van szükségük, hogy a kreativitásuk megmaradjon. Egy olyan világban élünk, ahol a hiba nem megengedett, ezért kellett időt hagyni magamnak, hogy gondolkozhassak, és ezáltal jobban dolgozzak, jobban érezzem magam, és eleve minden jobb legyen, mert iszonyúan stresszes volt az életem. Vagyis azt mondanám, hogy szuperérzékeny voltam, és emiatt nagyon sokat stresszeltem, és nagyon gyorsan rá tudtam görcsölni mindenre. Mindezt azért, mert rengeteget dolgoztam, és nem igazán volt időm magamra.

Miközben az életünk 2020-ban virtuálissá vált, és hiszek abban, hogy ha a technológia összehozza az embereket, abból valami jó sülhet ki, sőt abból jónak kell kisülnie. Mint ez a kezdeményezés, ami bizonyítja, hogy otthonról is lehet jót tenni a világ másik felén. Ráadásul mindössze egy olyan eszköz kell hozzá, amit állandóan használunk, vagyis a mobiltelefon. Ráadásul ezeket az állatokat a természetes élőhelyükön lehet megnézni, és nyomon követni az életüket.

Berlinben élsz, ami a bulik fővárosa. Milyen a város bulik nélkül?

A berlini tél eleve kemény, de mindig ott vannak a bulik és a klubok, a technozene, amik ezt feledtetik. Most nem, és ez nagyon szomorú. Hiányoznak a klubok, pedig mikor még voltak turnék, akkor nagyjából két hónapot töltöttem Berlinben egy évben, annak ellenére, hogy ott élek. 2020 volt az az év, mikor úgy igazán megismertem a várost, zene és klubok nélkül, és most nagyon nyugodt hely. Egyébként érdekes látni, hogy a technológia itt is segít, legalábbis annyiban, hogy a klubok és a bulik virtuálisak lettek, és még így is jönnek új DJ-k. Valószínűleg ez marad legalább addig, amíg újra lehet bulikba és fesztiválokra járni, de akár még az után is, mert a technológia egyre nagyobb szerepet játszik az életünkben.

Fotó: Peggy Gou / Facebook

***

A Samsung nemcsak a virtuális parkőrség lehetőségét kínálja, hanem magyar diákok is részt vehetnek az Edison Kids kihívásban, ahol a jövő feltalálói, vállalkozói, kutatói szerezhetnek támogatást, és szakértői segítséget az őket igazán foglalkoztató kérdések megoldására. A Megoldások a holnapért kihívásra az ország bármely pontjáról jelentkezhetnek a 12 és 18 év közötti fiatalokból álló csapatok és tanáraik március 15-ig egy egyedi problémafelvetéssel, amelyet a következő hónapok során részletesen ki is dolgozhatnak. A legjobb csapatok egy szakértő tagokból álló zsűri és a nyilvánosság előtt is bemutathatják tehetségüket és gondolataikat.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,011KedvelőTetszik
3,068KövetőKövetés
4,580FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk