Hirdetés
Hirdetés

Öt dolog, ami miatt érdemes volt elmenni a Sea Star fesztiválra

Már tavaly is voltunk az umagi Sea Star fesztiválon Horvátországban, de idén ismét eljutottunk. Ráadásul most jobban is éreztük magunkat, mint 2023-ban, pedig akkor direkt azért mentünk, hogy megnézzük a Keith Flint halála után visszatérő Prodigy-t, akik amúgy taroltak. Az idei tapasztalatokat jól átgondolva most megírjuk, miért is volt jó a buli, és miért érdemes jövőre felvenni a naptárba.

Hirdetés

Umag miatt

Umag az isztriai félsziget északi részén fekszik, közel a szlovén határhoz, emiatt közel Olaszországhoz is. Olyan is a kisváros, mintha a három keveréke lenne, és nem hiába mondják a környékre, hogy kis Toszkána, eléggé elbűvölő a dimbes-dombos táj a sok szőlővel, olajfákkal, és persze a tengerrel. Itt még nyoma sincs a délebbi Horvátországot jellemző kopár kőrengetegnek (aminek amúgy szintén megvan a sajátos bája).

A kaja miatt

A gasztronómiára nem is érdemes sok szót vesztegetni. Nem azért, mert rossz lenne, hanem pont ellenkezőleg: nagyon jó, de ezt gyakorlatilag mindenki tudja. Aki viszont esetleg nem tudná, a környék ételkínálata egyfajta keveréke a horvát-szlovén és az olasz konyhának, és a fesztiválhelyszín környékén is van jó pár remek étterem, köztük egy kiváló nápolyi pizzázóval, de az egyik sztárfellépő, Baby Lasagna által jóváhagyott speckó hamburgert is enni az egyik étteremben.

Az időjárás miatt

Idén egy héttel később rendezték meg május végén a Sea Start, és mi nem gondoltuk volna, hogy ez időjárásban ennyit jelent. Tavaly még fáztunk kicsit, főleg este, és ha belementünk a tengerbe, két perc múlva már nem éreztük a lábunkat. Idén jelentősen melegebb volt a víz, és egy csomóan fürödtek is. Persze ők svájci turisták voltak nagyrészt, de most ne kekeckedjünk amiatt, hogy ők hozzá vannak szokva a hideg vízhez.

A helyszín miatt

A fesztiválhelyszín barátságos. Ez a legjobb szó rá. Kicsi, nem kell sokat sétálni bent, csak pár színpad van, gyakorlatilag egykupacban, mindez a tengerparton a Stella Maris üdülőközpontban. Egy nagyszínpad, egy katlanszerű teniszaréna, és két parti színpad. Itt mennek este héttől hajnalig a bulik. Árakban nagyjából az van ott is, mint nálunk egy komolyabb fesztiválon. Persze ez sokban függ számunkra az akutális euró árfolyamtól, egy sör négy euró volt a VIP-n kívül, VIP-ban drágább, és ott nem is csapolták.

A zene miatt

Na itt lehet furát mondok, de rockzenei beállítottságú emberként is élveztem mindkét napot. Persze ehhez az is kellett, hogy belenézzek teljesen ismeretlen zenekarokba, mint például a szlovén Joker Out. Róluk kiderült, hogy rockzenét játszanak, és amúgy idén a Szigeten is fellépnek. De amúgy a szerb-horvát-szlovén hiphop is érdekes, bár ugye itt azért a szöveg meg nem értése azért erős akadály.

Kellemes meglepetés volt Baby Lasagna koncertje. Ő ugye most második lett az Eurovíziós Fesztiválon, emiatt jó nagy sztárrá vált Horvátországban. Ráadásul umagi, és kiderült róla, hogy pár éve még önkénteskedett a Sea Staron, most meg kiemelt fellépő lett. A koncert legnagyobb talánya amúgy az volt, hogy a neten lévő három dalából hogyan lesz egy teljes koncert? Azon kacarásztunk, hogy biztos lesz Rim Tim Tagi Dim vagy négyszer, de nem, csak egyszer volt, amellé jött még a másik kettő klipes dal, a többi pedig ki nem adott szám volt. A felállás trió volt, egy dobossal és egy multihangszeressel, csak a slágerre jöttek fel táncosok a végén. Zeneileg pedig letagadhatatlan volt a Rammstein és a Nine Inch Nails hatása, és gondolom pont ezek miatt élveztem a koncertet. Pedig csak nevetni mentem oda.

A másik nagy döbbenetet pedig John Newman okozta, akit gyakorlatilag mindenki ismer minimum a Love Me Again című daláról. Ő jó ideig rendes zenekarral lépett fel, de aztán egyszer csak kitalálta magának, hogy csapatós DJ lesz. Nyilván, így csak neki megy a pénz. Szóval vannak ugye a nagyon népszerű DJ-k, mint mondjuk David Guetta. Ő tényleg csak gombot nyomogat, aztán néha belekiabál a mikorfonba, de minden, még az énekek is felvételről mennek. Na, Newmannél itt van a különbség. Max női ének megy ritkán felvételről, amúgy mindent ő énekel. Mert hát, tud énekelni. Lehet ezt csinálják többen is, de a műfajban való járatlanságomból fakadóan nekem ez az úgynevezett hybrid DJ Set totál újdonság volt. Emiatt aztán remekül is zárult a buli idén, mert a másnapi hazavezetés miatt Newman lett a záróepizód számunkra éjjel kettő után.

Hogy mi lesz jövőre? Meglátjuk! Addig is, aki el akar menni még idén olyan buliba, amit ezek a szervezők raktak össze, irány Újvidék, ugyanis a Sea Star az Exit fesztivál bulija, ami idén öt nappal hosszabb lesz, és nulladik napon fellép Baby Lasagna is, aki elég érdekes jelenség ahhoz, hogy külön is foglalkozzunk vele.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,993KedvelőTetszik
3,062KövetőKövetés
3,850FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók