Hirdetés

Összeállt a Pepsi az egyik legnagyobb műhúsgyártó céggel

A világ harmadik legnagyobb élelmiszeripari cége együttműködik az egyik legígéretesebb növényi alapú húskészítményeket előállító céggel a Beyond Meattel, és ez nagyon jó hír lehet azoknak, akik szeretnék kiiktatni a húskészítményeket az életükből.

A Pepsit az élelmiszeripari vállalatok közül a Nestlé és az Anheuser-Busch InBev nevű, alkoholos cég előzi meg. Nem feltétlenül a kóla a Pepsi fő terméke, bár az üdítőpiac sem elhanyagolható, de a Pepsi Co tulajdonában van a Frito-Lay (Cheetos, Lay’s chips, Doritos) a Magyarországon kevésbé ismert Quaker Foods és a Naked Juice, ami magas proteintartalmú smoothie-kat kínál. Ez utóbbi akár egy kézenfekvő piac lehet az együttműködésre, de a legtöbb szakértő azt valószínűsíti, hogy a rágcsálnivalók piacán lesz szorosabb a közös munka.

Több millió dolláros üzlet a húsízű műhús

A Beyond és az Impossible Foods a két legnagyobb növényi alapanyagokból készült, de teljesen hús ízű és hús állagú készítményeket előállító cég, akiknek eddig leginkább gyorséttermekkel voltak együttműködéseik, és nagyobb üzletekben lehet megvenni őket. Magyarországon a Burger King a Rebel hamburgerénél Hágából jött a hús mentes hús, a másik két nagy cég érdekessége, hogy ugyanúgy a Szilícium-völgyből érkezik, mint a legnagyobb technológiai fejlesztések, és mindkét vállalat dollármilliókat ér. Az Impossible Foods a tavalyi CES-en mutatta be új termékét, a hamburgerbogácsa mellé érkezett a húsmentes darát sertés, és a húsmentes sertéskolbász. Ők azt mondták a bemutatón, hogy nem csak a vegánokra és azokra gondoltak a termékeikkel, akik szeretnének jobban odafigyelni a bolygóra, de azokra is, akik vallásuk miatt nem ehetnek sertést. Az Impossible Foods hús mentes, génmódosított alapanyagokból készült húsát tavaly ki is próbáltam, akit érdekel milyen volt, az itt elolvashatja.

Na de visszatérve a Pepsi és a Beyond Meat együttműködéséhez, a cél valószínűleg az lehet, hogy a rágcsálnivalók középutas megoldások lehetnek az éttermi együttműködések és bolthálózatokba való bekerülés között. Azt érdemes látni, hogy a növényi alapú hús piacán jelenleg hatalmas a verseny, nem csak a Beyond és az Impossible harcol a műsertéshús piacért, de a Nestlé például erőteljesen dolgozik saját műhúsain, és leginkább Kínában terjeszkedne, ahol ugye a növényi alapú húspótló élelmiszereknek évszázados hagyománya van. Eközben nem csak a sertést szeretnék pótolni, de a csirkét és a marhát is.

A Beyond húspogácsája, ami nem tartalmaz húst. Fotó: Beyond

Közben viszont a snackek piacára betörni szintén nagy szó lenne, hiszen ebben is egyre többen keresik az olyan termékeket, amelyekben semmilyen állati eredetű alapanyag nincs. Nem biztos, hogy a vegán chips olyan nagyon keresett termék lehet, de mindenképpen arra felé halad a fogyasztók igénye, hogy a lehető termékkategóriából létezzen olyan opció, ami teljesen növényi, és a snackek területén is van még elég nagy mozgástér, elég csak az Amerikában nagyon népszerű szárított marhára, a Beef Jerky-re gondolni. Az együttműködés azt is bizonyítja, hogy hiába, hogy a világ legnagyobb élelmiszeripari vállatairól van szó, a Beyond és az Impossible Food még mindig úgy csinálnak műhúst, ahogy a nagyoknak nem sikerül, és tovább növelheti az értéküket.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

37,605KedvelőTetszik
2,965KövetőKövetés
1,330FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk