Oroszlán Szonja és Szabó Győző onnan folytatják, ahol húsz éve abbahagyták – Interjú Herendi Gáborral

Október 17-én került újra a VIASAT3-csatornájára Brigi és Brúnó, akik az egykor közkedvelt Szeret, nem szeret sorozatának főszereplői. Herendi Gábor rendezésével a már jól ismert Oroszlán Szonja és Szabó Győző párosa onnan folytatják, ahol egykor abbahagyták. Sok minden nem változott, csupán eltelt húsz év. Erről beszélgettünk a Brigi és Brúnó című sorozat rendezőjével, Herendi Gáborral.

Herendi Gábor

Volt valami apropója annak, hogy kereken húsz évvel később kezdjetek el újra forgatni?

Nincs különösebb apropó. Ez anno egy nagyon közkedvelt műsor volt, elég sok epizódot gyártottunk, de aztán egy adott ponton az akkori tévétársaság úgy döntött, hogy befejezi. Most pedig – nagy örömömre – a VIASAT3 úgy döntött, hogy ezt a sorozatot húzza elő a kalapból, és megbízott minket, hogy folytassuk ott, ahol abbahagytuk. Hát folytatjuk!

Abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy tükörképben látod, milyen húsz év különbséggel ugyanazokkal a szereplőkkel, kvázi ugyanazon a sorozaton dolgozni. Mégis mi az, ami változik ennyi év alatt?

Ahogy akkor, most is Szabó Győző és Oroszlán Szonja kettőse a főszereplője ennek a sorozatnak, és azt tudom mondani, hogy jót tett nekik a húsz év. Beértek és beleértek ebbe a szerepbe. Mivel a folytatásban is két évtizede együtt vannak és már házasok, valahogy valószerűbbnek tűnnek a problémák, amiket humoros formában dolgoz fel a sorozat. Már elhisszük nekik, hogy a gyerekvállaláson vitatkoznak vagy párterapeutánál ülnek. Ami pedig a gyártást illeti, a mai technikákkal már szebb sorozatokat tudunk csinálni, modernebbek a grafikák és a képminőség.

Volt-e valami, amit a visszatéréskor megálmodtál, hogy mindenképpen meg szeretnéd majd változtatni a sorozatban? 

Ez egy kanadai formátum, és a formátumtulajdonos meghatároz bizonyos szabályokat, amitől nem lehet eltérni. Ilyen például az, hogy mindig a két főszereplőt kell mutassuk, vagy hogy a jeleneteket egy snittben kell felvenni, ami a rendezést mindenképp megnehezíti egy kicsit, de ugyanakkor érdekesebbé is teszi. Igazából egyéb megkötés nincs. Angol nyelven kapjuk a forgatókönyveket, amiket lefordítunk, átdolgozunk és a két szereplőre alakítunk a forgatókönyvírókkal.

Korábban a Tea című sorozatod is szitkom volt. Lehet azt mondani, hogy amit az előbb említettél, azok magának a műfajnak a nehézségei?

Nem mondanám, ezek inkább formai kötöttségek. Természetesen vannak műfaji jellegzetességek, – ahogy a név is mutatja, a humort, a csattanót az adott szituációk kell, hogy hozzák –, de olyan szempontból, hogy az ember hogyan vesz fel, vagy milyen technikával és módon vágja meg a jeleneteket, nagy a szabadság.

Mikor kezdtétek el a forgatást?

Augusztus vége fele kezdtük, szeptemberben végeztünk és október 17-től már adásban lesz a Brigi és Brúnó, úgyhogy már mindenki élesben láthatja.

Mit gondolsz, milyenek az elvárások a nézők felől egy olyan sorozatra, ahol változik a kor, de a szereplők nem?

Azok, akik korábban is nézték, és azt hiszem, ez egy elég nagy tábor, most is szeretni fogják, hiszen – persze frissebb lett, de – ez egy folytatás, nem egy merőben új sorozat. A párosunk beleért ebbe a szerepe és még jobban áll nekik a két karakter. Sőt, azt gondolom, hogy az előző sorozatnál túl fiatalok voltak ehhez a dologhoz. Az új nézőknek meg ugyanúgy, mint minden szitkomnál, rá kell kattanni, és ha megszeretik, akkor biztos, hogy nagyon szívesen fognak a tévé elé ülni esténként, mert ez a sorozat igazi felhőtlen szórakozás, és a két színész nagyon lubickol ebben a szerepben. Szerintem nagyon viccesek és ez a párkapcsolati téma mindenkit érint, úgyhogy nem félek attól, hogy nem fog nekik tetszeni.

Ehhez a kifejezéshez az előbb is vissza szerettem volna már kanyarodni, hogy “összeért ez a páros”, ugyanis Szabó Győző és Oroszlán Szonja a Valami Amerikában is egy párt alkotnak. A két rendezést ilyen szempontból lehet egymáshoz kötni? A Szeret, nem szeretben, aminek a most induló sorozat tulajdonképpen a folytatása lesz, annyira jól és életszerűen működtek együtt, hogy ezt szerette volna több rendezésében is megtartani?

Ez pont fordítva volt. A Valami Amerika előbb készült, mint a Szeret, nem szeret, és akkor a kereskedelmi tévé kifejezetten a Valami Amerikából akarta kiemelni Szabó Győző és Oroszlán Szonja párosát, mert nagyon jól működtek a játékfilmben. Utána indult ez a sorozat velük, és tény, hogy maga a film is, meg aztán a sorozat is kicsit összenövesztette őket. Gyakran azt is gondolják, hogy tényleg egy párt alkotnak, ami persze az életben nem így van. Nagyon ismerik egymást, elképesztő kémia van közöttük, és egy nagyon jól működő, bevált párosról beszélhetünk.

Ezzel, hogy így összeértek, és mindkét történetben egy párt alkottak, el lehet különíteni a filmtrilógiát és a sorozatot egymástól, vagy az ismert páros szereplőkhöz köthetők bizonyos címkék, amiket visznek magukkal? 

Szerintem el lehet különíteni. A karakterek ugyan közel vannak egymáshoz a Valami Amerikában és a Brigi és Brúnóban, de azért mégsem ugyanaz. Más Győzőnek és Szonjának a viszonya ebben a sorozatban. Itt már nagyon régóta együtt élnek, hiszen gyakorlatilag a folytatásban már húsz éve egy párt alkotnak. Azok a problémák, amiket a mostani epizódokban élnek meg, leginkább egy hosszabb párkapcsolatban merülnek fel, úgyhogy ilyen szempontból szerintem jól elkülöníthető a két karakterpáros.

Milyen változást veszel észre magadon a húsz évvel ezelőtti és a mostani rendezésed között?

Azt merem mondani, hogy nagyobb biztonsággal és rutinnal rendelkezem. Az igazság az, hogy annyira rájuk van szabva ez a sorozat, és annyira érzik ezt a figurát, hogy nekem igazából olyan nagy kihívást nem jelentett, könnyedén és gyorsan haladtunk. Nem volt sok időnk leforgatni, de annyira érzi a két színész a karakterét, hogy csak egy-egy mondattal kell őket egy picit instruálni, hogy az jöjjön ki belőle, ami szerintem a legjobb. Úgyhogy ilyen szempontból nem okozott nagy nehézséget a sorozat leforgatása.

Advertisement
spot_img

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

37,440KedvelőTetszik
2,933KövetőKövetés
1,120FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés