Hirdetés

Örökkévégtelen – Dalról dalra az OM új albuma

Tíz évvel a debütáló „Érted” után, tavasz végén jelent meg az OM tíz saját dalt és egy Nirvana-feldolgozást tartalmazó, Örökkévégtelen című második albuma. A számos vendéget felvonultató, zenei és gondolati síkon egyaránt tartalmas lemez valójában már inkább Vijaya Gauranga das szólóprodukciójának tekinthető – a következőkben ő mutatja be az anyagot Dalról dalra.

Nem kereslek

Amikor tavaly elkezdtem rögzíteni az addig csak a fejemben/kezemben lévő dalokat, akkor érezhető volt, hogy egy részük visszanyúl a Mantra világába. Ilyen ez a szám is. Már a kezdeti indiai tambura hangja is a régi Mantra koncertintrót idézi, nem is beszélve az első lemezes „Keresd meg” szám ellentétes jelentéséről. Mondjuk ez egyes szám első személyben íródott, nem kicsit terápiás jelleggel… Kanyó Peti énekelte fel ezt a dalt.

Örökkévégtelen

Az album címadó száma elég sokszínű, ahogy Csató Péter barátom hidegrázós hangja is. Érdekes, hogy a zenei alapja nagyon máshogy született, mint a többi. Már egy majdnem kész számhoz kerestem egy jó kiállás/bridge részt, amiből az lett, hogy a szám többi részét dobtam a kukába, és ezt a témát gondoltam tovább. Nem tudom, hogy ez élőben, koncerten milyen lenne, de arra úgyis kevés az esély.

Tabula Smaragdina

Fellegi Ádival 25 éve ismerjük egymást, és ő volt a Mantra első dobosa is. Azóta is tartjuk a kapcsolatot, időnként (mindig) megfejtjük a világot, így amikor elkezdtek formát ölteni a dalok, neki is küldözgettem, hogy mondjon őszinte véleményt. Hát ő mondott…

Végül társproducer lett, és szinte minden számhoz hozzátett valamit. Ez a dal 80%-ban az övé. Az alapokat is átírta, feljátszotta, és a szöveg, ének is az ő műve. Sejtettem, hogy jó lesz a mikrofon mögött, mert az In’Lakeshben is szuperül tolja, de a végeredmény engem is meglepett.

Magad vagy

A lemez leglágyabb, legmelodikusabb dalára szintén egy régi Mantra-tagot kértem fel, Horváth Ákost, aki most a Startdust frontembere, és ha jól sejtem, ő ott minden. Vele elég sok évre megszakadt a kapcsolatom, pár éve találkoztunk újra. Gondoltam egyet, ráírtam, és elküldtem a dal demó verzióját. Szerencsére nagyon tetszett neki, és olyan világszínvonalú éneket küldött vissza, hogy beszarás.

Aztán persze jött Ádi, és teljesen átvariálta a számot, de az eredmény nagyon hatásos lett. Sokat hozzátesz még Balázs Gergő hegedű- és Kanyó Peti basszusgitárjátéka is.

Volt idő

Ez volt az első komplett dal, a szövege már több mint 10 éve a fiókban hevert. Nem mondom, hogy vidám nóta, a végét próbáltam egy kicsit feljebb húzni hangulatban. Ha valaki ismeri a Mantra-számokat, akkor az „eljön az idő” szintén ismerős. Zeneileg azért érezhető, hogy most vannak új kedvencek, nem ragadtam be a múltba – mondjuk az se lenne tragédia.

Név nélkül

Kevesen tudják, hogy nagy Candlemass-, Trouble-fan voltam, ezen a számon ez érződik, persze Fellegi jellegzetes terces szólamai itt is átírtak mindent. Hogy ellensúlyozzam a zorkót, Ritzel Anit (Dharma) kértem meg az énekre. Szerintem epikus lett. Nagy a kontraszt Csató Peti mogorva hangja mellett. A lemez egyik csúcspontja.

Mózes

Perut már régóta ismerem, de csak pár éve tűnt fel, hogy milyen karakteres, ős-metálos hangja van. Amikor eldöntöttem, hogy sok énekes lesz az albumon, rögtön eszembe jutott. Átküldtem neki pár dalt, és ő határozottan ezt választotta, szöveget is írt hozzá. A végeredmény egy igazi, izmos powermetál zúzás lett.

Ne hazudj

Volt tavaly egy nagyon emlékezetes este, több mint 30 év után összehoztunk egy közönségtalálkozót az összes Fantom-taggal. Sokszor volt téma aznap, hogy milyen szar technikai körülmények között kellett dolgoznunk akkor. Másnap poénból felvettem egy új, fantomos dalt kíváncsiságból, hogy hogyan szólna egy ős-black metálos aprítás jó hangzással. A fiókba került, de amikor rájöttem, hogy mennyire eklektikus lesz az album, elővettem, és megkértem a két bivalyhangú haveromat (Csató Péter/Replika és Veres Gábor/Watch My Dying), hogy ordítsák fel. A végeredmény egy 46 másodperces gyorsvonat lett.

Keletifény

Ez egy megnyugtató, ambientes hangulatú, instrumentális darab. Utazás a keleti világban.

Elérlek

Bár elsőként írtam meg a zenei alapjait ennek a számnak, sokáig nem tudtam írni hozzá szöveget, mint utólag kiderült, eléggé furcsa ritmusképlete lett a verzének, azért. Szerencsére Giriraj megoldotta, és egy jó kis post hardcore-os ízt adott neki. A refrénre megint Fellegi Ádi ugrott be zseniálisan.

Breed

Még a mantrás időkben szerettem volna egy Nirvana-feldolgozást, de le lettem szavazva. Most többségbe kerültem magammal, így belevágtam. Úgy gondoltam, ha szar lesz a végeredmény, akkor kidobom. Szerencsére nem az lett. Az albumon szereplők közül öten vállalták be az éneket, és a spontaneitás mellett jó kis húzós dal lett belőle.

 

Összegzés

Mivel rengeteget dolgoztam minden részletén az albumnak, így már millió meghallgatás felett járok, de még mindig bírom, így tényleg jónak minősítem. Nagyon jó volt együtt dolgozni a régi barátokkal, már ezért megérte.

Hogy mi lesz a folytatás? Kicsi az esély, hogy élőben össze tudom rakni a csapatot, de nem kizárt. Viszont dalok fognak készülni, már most is formálódik néhány, és nem kell legközelebb ennyit várni egy új lemezre.

További információk az OM Facebookján. A lemez letölthető és megvásárolható itt és itt!

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,000FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk