Hirdetés

Orange Sessions – Budapest Orchestra Project: Veszedelmes álmot kergetek

A GranCanada régi-új dala és Veress Márton drum playthrough videója után újabb kuriózum várja az olvasókat az Orange Sessions mai premierjében. A Budapest Orchestra Project egy tavaly alakult, kifejezetten fiatal zenészekből álló nagyzenekari produkció, akiknek fő célja, hogy minden stílusban otthonosan mozogjanak, legyen az jazz, big band, komolyzene, vagy épp ezek bármilyen keveredése, határvidéke.

Az indulásról és a művészeti koncepcióról a következőket mondta el nekünk Tompa Ábel, a Budapest Orchestra Project zenei vezetője:

„Néhány éve már gondolkodtam egy saját zenekar elindításán. Szerencsére nagyon sok tehetséges barátom van, akikkel élmény együtt zenélni. A covid második hullámának idején állt össze a fejemben a koncepció, addigra már megvoltak azok, akiket meg akartam keresni az ötlettel, és aztán bele is vágtunk. Nagy út áll még előttünk, de már túl vagyunk néhány jól sikerült koncerten. Úgy gondolom, a zenekar tagjainak felkészültsége, hogy mindig, minden körülményük között tudásuk legjavát nyújtják, nagy szerepet játszik abban, hogy viszonylag rövid idő alatt rangos rendezvényekre juthattunk el. Én pedig igazán hálás vagyok nekik azért, hogy hisznek ebben a dologban.”

A zenekar repertoárja szinte koncertről koncertre változik. Bemutatkozó, Blue Skies című sorozatukban legendás amerikai és magyar sanzonszerzők dalait elevenítik fel korszerű hangszerelésben, Fekete Kovács-Kornél és Podráczky Ákos átdolgozásában, de adtak már komolyzenei hangversenyt teljes sötétségben, tűzzsonglőrök részvételével is.

„A legfőbb célunk a zenekarral, hogy minél több stílusban legyünk otthon, ha úgy tetszik, egyfajta zenei svájcibicskaként működjünk. Mindig a lehető legizgalmasabb műsorra törekszünk. A különböző, komolyzenére vagy jazzre fókuszáló koncertjeink más-más hangszerelést igényelnek, és szerencsére megvan az a szabadságunk, hogy az adott fellépésre olyan vendégzenészekkel, vendégénekesekkel is kiegészüljünk, akiknek zeneileg és személyiségükből adódóan fekszik az adott műfaj. Vannak szerzők, hangszerelők, akiknek a munkásságából mindig szívesen válogatunk, ilyen például Nelson Riddle, aki sokat dolgozott Ella Fitzgerald, Frank Sinatra, vagy Nat King Cole lemezein, de gyakran játsszuk Gershwin, Harold Arlen, Cole Porter, Irving Berlin és Kurt Weill dalait is.”

A Budapest Orchestra Project küldetésének tartja, hogy megmutassa, a híres magyar sanzonírók, mint Fényes Szabolcs, Eisemann Mihály vagy Szirmai Albert művei semmiben sem maradnak el színvonalban az ismert amerikai szerzők munkásságától.

„Fontos célkitűzésünk, hogy ezeket a dalokat megmutassuk a mai közönségnek. Ha egy darab jó, az nem avul el, és ugyanúgy érvényes lehet napjainkban, főleg, ha kellő fantáziával, izgalmas, korszerű hangszereléssel szólal meg a színpadon. Ezért is választottuk az Orange Sessions felvételére Fényes Szabolcs „Veszedelmes álmot kergetek” című szerzeményét, illetve azért is, mert ilyen latinos hangulatú darabot még sosem játszottunk, és már régóta szerettük volna kipróbálni magunkat ebben a közegben.”

A felvétel technikai szempontból is különleges szakmai kihívást jelentett. A zenekar ugyanis teljes létszámában nem fért volna el a stúdióban, így az egyes hangszercsoportokat külön rögzítették a videóváltozat végleges hanganyagához. Ábel erről így beszélt:

„A felvételen huszonkét zenész közreműködött, akiknek viszont egyszerre szűk lett volna a stúdió. Így választottuk azt a megoldást, hogy kisebb csoportokban rögzítsük a szólamokat. Az Orange nagyon jó partnerünk volt ebben, profin felkészültek rá, így nem jelentett ez különösebb nehézséget. Ráadásul a zenekarból a karantén idején sokan közreműködtek már online produkciókban, nem volt újdonság, hogy metronómra játsszunk. A kihívást inkább az jelentette, hogy a zenészeknek egyszerre kellett figyelniük a velük egy teremben játszó többi zenészre, és a már korábban felvett, fejhallgatóban hallható hangszercsoportokra is, ami főként az intonálást teszi kényessé. Az ilyen helyzetek mindig jó lehetőséget jelentenek arra, hogy fejlődjünk egyénileg és zenekarként is.”

A Budapest Orchestra Project legközelebb augusztus 20-án lép fel az idén első alkalommal megrendezett Symphonic Experience fesztiválon, Aradon, ahol egy új, izgalmas big band műsorral állnak majd színpadra.

Aki pedig szeretne bepillantást nyerni abba, milyen egy műfaji korlátokon átívelő, önfeledt jam session, azok látogassanak el július 27-én, szerdán az Orange Family Get together #2-re, ahol bárki megtapasztalhatja, hogyan válnak igazi közösséggé (nem csak) egy estére a komplexumban próbáló és alkotó zenekarok.

További információk a Budapest Orchestra Project és az Orange Termek közösségi oldalain!

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

37,456KedvelőTetszik
2,900KövetőKövetés
1,060FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetésspot_img

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk